Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Perwersja

Dobre W-Z-tki w Warszawie

Polecane posty

Wie ktoś gdzie kupić? :( Chodzi za mną W-Z-tka, ale taka dobra, jak w dzieciństwie jadałam, żeby było dobrze nasączone ciasto i dobra śmietana. 😭 Pomocy! 😭

a jakie WZtki lubisz ? takie z czymś jabłkowym? bo teraz takie mi sie ciągle trafiają . w hali marymonckiej można kupić, no ale niestety z tym nadzieniem paskudnym :/ pod wartstwą polewy jest to jabłkowe gooowno 😠 bez tego to jest prawdziwa dobra wuzeta

Gość gość
Tylko orient na baleya polecam rewelacja.

Gość gość
Składniki Składniki na biszkopt 200 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 65 g kakao 7 jaj średniej wielkości w temperaturze pokojowej Składniki na krem 750 ml śmietany 36 % 10 g żelatyny około 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo 8 łyżek rumu lub innego alkoholu + ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny 10 kopiastych łyżek dżemu malinowego lub śliwkowego 150 g ciemnej czekolady + 150 ml śmietany Instrukcje Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki Żółtka oddzielić od białek Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml Nałożyć górną część biszkoptu, nasączyć go Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany Smacznego ! W – Zka W – Zka W – Zka W – Zka

Gość gość
W Wesołej jest cukiernia ambrozja. Tam są najlepsze w-z, jakie jadłam od czasów dzieciństwa. Nasączone, bita śmietana jest prawdziwa. Na wierzchu nie ma twardej masy czekoladopodobnej, tylko prawdziwa tarta czekolada. POLECAM!

Gość gość
Jadłam ostatnio pyszną wuzetkę w Rozdrożu przy Łazienkach. Rzeczywiście smak dzieciństwa :)

Gość gość
a ja uważam, że te z Rozdroża są fatalne. Poszedłem kiedyś z wielkimi nadziejami, a dostałem czerstwe stare coś co w-z tkę ledwie z wyglądu przypominało :o nigdy więcej ciast w rozdrożu

Gość zofiakraj
Znakomite wuzetki sa w cukierni warszawskiej np w punkcie a starym miescie :)