Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaSynka_25

NIEPOŻĄDANY ODCZYN PO SZCZEPIENIU BCG U NIEMOWLAKA

Polecane posty

Gość mamaSynka_25

Czy jest tu mama której dziecko miało bądź ma niepożadany odczyn po szczepieniu BCG przeciwko gruźlicy które się robi w 2 dobie życia? Bardzo proszę o odzew, jeśli ktokolwiek się z tym spotkał...

mój mały ma 5 mc i nadal ma czerwony ślad, ale chyba nie o to ci chodzi?

Gość mamaSynka_25
A miał już pierwszą szczepionkę tzn. w 7 tygodniu?

tak, moj mial troche pozniej ze wzgledu na operacje al mial juz i pierwsza 6 w 1 i druga dawke i rotawirusy. lekarka widziala go bez bluzeczki nieraz i nic nie mowila ze sie zle dzieje, a ja sie szczerze zapomnialam zapytac. ale kolezanki maly w wieku 6 mc mial tez tak, a wczesniej mu ropialo i ponoc lekarka stwierdzila ze nic zlego sie nie dzieje.

Ja zapytam inaczej - czy po szczepieniu na gruźlicę musi być jakiś ślad? bo kojarzę, że gdzieś czytałam, ze tak, bo brak śladu świadczy o tym, ze szczepionka się nei przyjęła - ale może coś pokręciłam. Mój synek był szczepiony prawie 4 miesiące temu,a nigdy nie miał i nie ma żadnego śladu na ramieniu.

ale chyba w tym tyg pojde sie zapytac lekarza czy faktycznie to wszystko ok

to znalazlam na innym forum, bo sie sama zaniepokoilam "Dzieci różnie reagują na szczepionkę przeciw gruźlicy. Niektóre mają takie krostki jak Twoje, inne nie. Mój Bartek nic nie miał, dopiero po kilku miesiącach pojawiła się blizna. Tą bliznę sprawdzają w przychodni ok 6 mies (tak było w moim przyp, nie wiem, jak w innych przychodniach) i jeśli ma min. 3 mm, to znaczy, że szczepionka się przyjęła, a jeśli jest mniejsza lub wcale jej nie ma, to szczepienie trzeba powtarzać. Ważne żeby tej krostki, która sie pojawiła, nie ruszać. Nic z nia nie robić, broń Boże nie wyciskać. Nie wiem dlaczego, ale podejrzewam, że mógłby się dostać jakiś stan zapalny. Ta krostka na pewno sama zniknie i pozostanie po niej tylko malutka blizna. Nie martw się! "