Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

batka91

czy można wyrzucić zameldowaną rodzinę z mieszkania służbowego?

Polecane posty

Witam, proszę o rady i pomoc prawną, bo już nie wiem co robić. Rodzice mieszkają mieszkaniu służbowym Spółdzielni Mieszkaniowej, mama właśnie otrzymała wypowiedzenie umowy o pracę - była tej spółdzielni dozorczynią. W mieszkaniu tym zameldowanych jest 6 osób. Dodam jeszcze, że kiedy budynek był budowany to tata był pracownikiem spółdzielni i dawał wkład budowlany, na co ma dokumenty. Jednak obecny Zarząd spółdzielni nie chce mieszkania przekształcić na lokatorskie ze służbowego, na żadne pisma Pani prezes również nie udziela odpowiedzi, no i teraz jeszcze to wypowiedzenie...Jakie prawa rodzicom przysługują? Co mogą zrobić? Czy pani prezes może ich wyrzucić z mieszkania? Mają na utrzymaniu nieletniego syna, który również jest tam zameldowany. Dodam, że wszyscy mają meldunek stały.

Nie mam pojęcia jakie przysługuj prawa Twoim rodzicom, ale mam wrażenie, że bez prawnika się nie obronią :( Eksmitować można zawsze. Nie wiem jak to jest z mieszkaniami służbowymi, ale podejrzewam, że tak samo jak z lokatorskimi. Jeżeli tata wpłacał jakiś wkład, to niech tym bardziej skontaktują się z prawnikiem. Nie ma co liczyć na zarząd. Bankowo będą chcieli ich się pozbyć, więc nie ma mowy, że jeszcze będą informować o przysługujących prawach. Sprawdź, czy w waszej miejscowości nie ma prawnika, który przyjmuje za friko, jest opłacany przez urząd miasta. Zawsze można też skorzystać z porad internetowych prawników ale za to coś się płaci.