Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 4556234rr22

problem ze spadkiem !

Polecane posty

Gość 4556234rr22

Mam dwoje dorosłych dzieci. Młodszej córce chce zapisać cały dom i ziemię. Czy zaznaczenie tego w testamencie, ze cały majątek ma byc dla niej wystarczy żeby po mojej smierci trafił w jej ręce? Obawiam sie ze nawet mimo mojej ostatniej woli majątek zostanie prawnie podzielony. Jak moge sie przed tym zabezpieczyc? czy wydziedziczenie drugiego dziecka to jedyne rozwiązanie?

Gość 4556234rr22
bardzo prosze o rade

Gość Wooly
Nie , nawet jak napiszesz testament to i tak drugie dziecko bedzie mialo prawo do zachowku czyli przypadnie mu taka czesc jakgdyby dostalo po tobie spadek.

Gość 4556234rr22
nie da sie tego uniknąć poza wydziedziczaniem?

wydziedzczenie nastepuje ze scisle okreslonych powodow. Nawet jesli zaznaczysz w testamencie, ze caly majatek ma przejsc na corke, to drugie dziecko moze starac sie o zachowek.

Gość 4556234rr22
darowizna po smierci?

Gość 4556234rr22
Jak takie cos powinno wyglądać?

Gość wyrodna matko a co
z drugim dzieckiem?

Gość jezeli zapiszesz w testamencie
ze corka ma dostac dom i spadek i synowi ani nikomu innemu nie uda sie go podwazyc to twoja corka i tak bedzie musiala zaplacic zachowek bratu i innym ktorzy beda po tobie dziedziczyc (maz, rodzice, nie wiem kto tam jest jeszcze w linii). zachowek wynosi czesc wartosci spadku, jezeli dom i ziemia wynosza jakies powiedzmy 500 000 a w lini spadku bedzie tylko siostra, ktora dostanie wszytsko i jej brat ktory nie ma niczego to ona bedzie musiala mu zaplacic 250 tys. albo wydziedziczysz syna i innych, ktorzy moga po tobie dziedziczyc, albo zrob darowizne ziemi i domu corce juz teraz, jeszcze za twojego zycia. w takim wypadku corka nie bedzie musiala placic zadnych zachowkow ani nie bedzie to podwazalne jak spadek.

Gość hehe no tak
tylko zeby corka Cie nie wykiwala jak jej dasz wszystko przed smiercia . Odwidzi jej sie "milosc" jak Tobie do pierwszego dziecka i co? spakuje i wystawi za drzwi bo wszystko bedzie jej :)

Gość 4556234rr22
Dziekuje za rade, dobrze ze dowiedziałam sie o tym w pore.

Gość LajzaMinelli
darowiznę można sądownie odwołać z powodu "rażącej niewdzięczności obdarowanego" tzn. jeżeli córka mamusię z domu na starość wykopie albo co gorzej poniewierać zacznie.... Lepiej sprawiedliwie dobytek podziel unikniesz kłopotów.

podczas sporzadzania umowy darowizny mozna za dodatkowa oplata (w tamtym roku na Ślasku bylo to 200zl, ale pewnie co kancelaria i region to inna stawka) zrobic zapis o dozywotn im zamieszkaniu, tzn corka nie bedzie mogla sie pani pozbyc ani oczywiscie sprzedac domu poki pani zyje i mieszka w nim.

Gość jędza zła
Nawet jeżeli zrobisz darowiznę na córkę to syn i tak ma prawo do zachowku. Do 3 lat po Twojej śmierci może się upomnieć o swoją część spadku.

darowizna za zycia jest WOLNA od zachowku, bo zachowek wystepuje TYLKO podczas spadku, a darowizna NIE JEST spadkiem :O mozna te darowizne wylaczyc ze schedy spadkowej i wtedy cokowliek jeszcze bedzie po smierci do podzielenia osoba z darowizna tez bedzie sie mogla o to ubiegac.

Gość djfjfjfjfjfhfh
Nawet jeśli zabijesz syna, jego duch będzie nawiedzał córkę i zmusi ją do oddania połowy spadku :P

Gość hehe no tak
Niby tak , znam przypadek jeden- przykre jak to syn potraktowal matke na stare lata ( a starowinka schorowana po sąądach to latac nie umiala/mogla) zyla w pomieszczeniu gospodarczym bo ja z domu wyprowadzil etc. koszmar , a taki kochany syn byl -> kiedys Jezeli darownizna calego Twojego majatku to musisz sie upewnic ze w papierach bedzie ze z opieka az do smierci ( Ciebie i meza)

Gość 4556234rr22
z mężem jestem rozwiedziona, życia tez mi nie zostało za wiele ze względu na chorobę. Poza tym dom jest na wsi, nie pasuje on do stylu życia córki, która pracuje w miescie. Chciałam tylko zeby córka mogła po mojej smierci sprzedać dom i kupic jakies mieszkanie na własnośc zamiast wynajmowac.

Gość jędza zła
jeśli zapiszesz w testamencie a skąd masz takie informacje? Bo ja od osoby która zajmuje się zawodowo takimi sprawami. Więc nie wprowadzaj kobiety w błąd. Niestety mało kto wie w dzisiejszych czasach że po śmierci do 3 lat można ubiegać się o zachowek nawet jeżeli była darowizna.

tak naprawde to po dokonaniu darowizny na rzecz córkia a po Pani śmierci, syn moze domagac sie zachowku.. w kazdym razie to i tak łatwiejsza opcja niż wydzidziczanie, które musi spełnic okreslone w kc wymogi aby było skuteczne. a nie lepiej dogadac sie jakos z dziecmi ?

Gość jędza zła
Nadzieja w tym że syn nie wie o czymś takim i się nie upomni ;]

rok temu zmarla moja babcia, ktora z umowy darowizny podarowala mi dom przed swoja smiercia, miala 4ke swoich dzieci i 9 wnukow (w tym mnie), nie tylko przy spisywaniu umowy darowizny w kancelarii wiedzialam, ze zachowku nie zaplace ZADNEMU (bo darowizna byla wylaczona ze schedy spadkowej) to jeszcze dla pewnosci bylam po smierci babaci w innej kancelarii prawniczej. wiem z wlasnego doswiadczenia co pisze.

Gość 4556234rr22
to mały domek z niewielkim ogódkiem. Czyli podsumowując, cokolwiek nie zrobie drugie dziecko moze ubiegac sie o swoją cześc ? nawet w przypadku darowizny?

trzeba pogadać z osobą która siedzi w ty temacie bo najprawdopodobniej ma się tu coś zmienić. zapisuje się jednej osobie i to jest święte i niepodważalne. o ile nie zostanie uwzględnione w testamencie że trzeba kogoś spłacać /oddać część , to nikt nie ma takiego obowiązku. ale mówię- wiem że to było w planach a jak jest teraz ???

Gość 4556234rr22
Bardzo wszystkim dziękuje. wasze odpowiedzi pomogły mi sie troche zorientowac w temacie.