Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirabelllka

Jak zrobić pyszny sos kurkowy ?

Polecane posty

Gość mirabelllka

Taki do mięsa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja nie jestem szczupła
moim zdaniem: obgotowuje kurki chwilkę w baaardzo malej ilosci wody, najlepiej tylko te wieskze. Ale dosłownie kilka minut. Rozgrzewam patelnie, na rozgrzana (wazne!) daje maslo, wrzucam pokrojona cebulke i jak sie zeszkli wrzucam duze podgotowane kurki i malutkie nieugotowane, jak sie wrzystko zasmazy, oprószam maka i rozprowadzam odrobina wywaru z kurek. Chwile gotuje, zeby mąka stracila smak surowizny, potem rozprowadzam śmietaną. Mozna do mąki zwykłej dac make ziemniaczaną, będzie gęstszy i klarowniejszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym nie obgotowywała
ja bym podsmażyła z cebulą, dodała śmietany z odrobiną mąki przyprawiła i już. skąd masz kurki? ile bym dała za te przyszne żółte grzyby :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mirabelllka
Kurki mam z lasu w sumie pokazują się już od jakiś 3 tygodni ale ciężko je znaleźć. Mam niezbyt dużo ale na sosik akurat starczy :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w takim razie zazdroszcze
u nas jedynie maślaki można znaleźć,podgrzybki i kanie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Miraculum5
I do jakich potraw używacie sosu? Za mną też chodzi sos kurkowy od jakiegoś czasu, bo jestem w ciąży, ale oprócz kopytek nic mi nie przychodzi do głowy....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ruanda
Ja robię bezpośrednio na maśle (z zeszkolną cebulką) bez żadnego obgotowywania. Robić krótko, bo twardnieją. Zamiast soli można wrzucić kostkę rosołową, do tego śmietana, trochę pieprzu. Jak odparuje i zgęstnieje - można posypać koperkiem, albo pietruszką. Ja robię to po prostu jako danie z makaronem (al dente)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaką śmietanę dajecie ?
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
śmietana (obojętnie jaka najlepsza wg mnie kwaśna 18%) + świeży koperek posiekany + młoda cebulka drobno pokrojona (można zagęścić mąką) sól pieprz więcej nie trzeba , Niemcy tak jedzą często kurki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurki cięzko znaleźć?? Dziewczyny, teraz jest taki wysyp kurek, że masakra... ostatnio jak byłam na kurkach to w ciągu godz nazbierałam niecałe wiaderko 4litrowe... a zostawiłam mnóstwo maleńkich kurek, których sie nie zbiera jeszcze... Podgrzybki się dopiero zaczynają..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam ochotę na kurki
Jaką śmietanę daje się do kurek ? Słodką czy kwaśna ? Podpowiedzcie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdd243234
skad macie kurki? nie boicie sie ze kupicie nie te co trzeba? zawsze sam zbieralem ale od kilku lat juz nie rosna w moim wojewodztwie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdd243234
nie doczytalem, to ci numer ze juz sie pokazuja, strasznie szybko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdd243234
po tylu latach niezbierania nie wiem czy bym rozpoznał :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdd243234
na pewno na pewno piszemy oddzielnie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na pewno na pewno zapomniałam
o spacji ;) thx za poprawienie błędu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dzizas jaki problem z dupy
Edyciak, tak ciężko znaleźć. nie wszędzie rosną kurki niestety.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dziewczyny kurki rosną
tylko,że trzeba znać miejsca ;-) Są obszary gdzie w ogóle ich nie ma a są takie gdzie jest ich od zatrzęsienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale ja znam moje
tereny, od lat chodzę na grzyby i tu po prostu kurek nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wysyp kuerk jest u nas
na Podkarpaciu i podejrzewam ,że na Zamojszczyźnie też ;) od połowy lipca co najmniej i kg-we prawdziwki ;) ale to tylko w czystych lasach na pograniczu Podkarpackiego i Lubelskiego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wracając do tematu
Lepiej taki sos zrobić na kwaśnej śmietanie czy słodkiej 18 % łaciatej do zup ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja do grzybowego sosu, czy zupy, tylko slodka. kwasna psuje delikatnosc smaku, wg. mnie :) a sos z kurek (czy innych grzybow) zrobilabym podduszajac je na patelni do miekkosci i na koncu dodac gesta smietanke, pietruszke, a nawet starty twardy ser, jesli to ma byc sam w sobie sos do makaronu. jak do miesa, to moze jeszcze cebulke :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość konczita napisz jakiej
firmy kupujesz gęstą smietankę? nigdzie nie spotkałam słodkiej, gędtej śmietanki. Jak gęsta to tylko śmietana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja wczoraj właśnie robiłam i wyszedł świetny. Podsmażyłam na oliwie cebulę, dodałam kurki (małe w całości, duże pokrojone wzdłuż)- po ok. 2 minutach smażenia dodałam sporą łychę masła i 1 posiekany ząbek czosnku- podlałam gorącym bulionem z pół łyżeczki pręcików szafranu i chwilę odparowywałam- potem śmietana, duuużo czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól, natka pietruszki. Wymieszałam z taghiatelle, na talerzu posypałam parmezanem i szczypiorkiem. mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chodzi mi o to, ze ta smietana jest tlusta 30-kilka %, taka jak do ubijania. jest ona leista, nie gesta taka, jak bywa kwasna, czy jogurt grecki. bo zeby slodka byla taka gesta, to juz jest 'sere' mascarpone ;) ktory tez mozna zadac do zageszczenia sosu, bo jest bez smaku, tak jak smietana :) gryzelinka :) zaciekawil mnie ten szafran, bede musiala wyprobowac, bo to co opisalas jest dla mnie jak strzal w 10 :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×