Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gmaja

gluten u dziecka karmionego piersi

Polecane posty

jak wprowadzalyscie gluten u malucha karmionego piersi? kaszke czy biszkopt i w jakiej ilosci? i czy najpierw dawalyscie przeciery owocowe i warzywne czy najpierw gluten? czy do zupek albo musow dokladalyscie gluten czy sam podawalyscie?

Gość Kayliah
Wrawdzie nie mieszkam w Polsce ale mój lekarz doradził mi wten sposób: Gluten w małych ilościach (łyżeczka dziennie) podawać od skończonego 6 miesiąca w postaci kaszki . Są kaszki które zawierają gluten i są to kaszki od 6 miesiąca np. Hipp na dobranoc (kaszka) i taką łyżeczkę tej kaszki dodaję do mleka następnego . Karmiłam do skończonego 6 miesiąca córki a teraz mała ma 6 i pół mies i jest na mleku następnym. Najpierw zacznij podawać kaszki bezglutenowe z dodatkiem łyżki tej glutenowej a potem jak przyzwyczaisz do kaszek to wprowadź warzywa (marchew, dynia, pasternak, ziemniak itp itp) a na smamym końcu owoce. W Polsce znajomym lekarze przedewszystkim radzili zaczynać od owoców i od razu od zupe warzywnych tu gdzie mieszkam sądzi się że zaczynanie podawanie stałego pokarmu od owoców jest błędem a co do zupek warzywnych to pokolei po jednym składniku zaczynając od 3 łyżeczek , zwiększając codzień o jedną lub dwie łyżeczki.

no wlasnie pediatra mowila o tym ze zaczniemy od jablka i marchewki. kazala dawac sinlak ale to jest bezglutenowe. ogolnie mnne potrafi wytlumaczyc i konkretnie okreslic co podawac malemu ile i w jakej kolejnosci. a ja nie chce zaszkodzic synkowi

Gość jak zaczeniesz od owocow
i slodkich kaszek owocowych (co dla mnie jest masakra dawac malemu dziecku takie kaszki bo jest w nich tyle sztucznych rzeczy ze wole sama je robic) to jest duze prawdopodobienstwo ze wychowasz malego niejadka. Dziecko od poczatku zycia woli slodki smak bo takie jest mleko a jesli pozniej dasz owoce, ktore tez sa slodkie to nie ilcz na to ze bedzie z usmiechem zajadal warzywa (no moze z wyjatkiem tych naprawde slodkich jak marchewka). Ja zaczelam od warzyw gotowanych na parze i nie jedego rodzaju tylko co pare dni wprowadzalam inne. A tu gdzie mieszkam mowi ze sie zeby zaczac podawac gluten od 6 miesiaca - na poczatku malo i przygladac sie dziecku. Ja dodawalam kaszke manne albo dawalam owsianke na kolacje zamiast tych juz wspomnianych gotowych kaszek

ja zaczełam od owoców i mój mały jadł gotowe kaszki a teraz ma 2 lata i nie jest niejadkiem, jje warzywa wszystkie zupy jedyną rzeczą którą nie lubi jest arbuz :) więc nie uważam żeby to czy podasz najpierw marchewke czy jabłko miało znaczenie przecież marchewka też ma słodki posmak

czyli podac same owoce badz warzywa najpierw a potem dorzucic do niego kaszke? a mleko ile razy jeszcze takie male dostaje?

Gość ehhhh.....
gmaja co ty nie potrafisz dziecka nakarmić? A co byś zrobiła gdyby kafe nie było? Umiałabyś na rozum i intuicję? Nie? No to masz problem....a raczej twoje dziecko:D

Gość Julitka.........
najpierw podaje się kaszki a potem warzywa (marchewka, ziemniak, dynia, pietruszka a potem tworzysz menu z tych osobnych składników) potem dajesz owoce. Mnie też pediatra odradził podawania owoców jako pierwszych gdyż zawierają niepotrzebne jeszcze dziecku cukry owocowe które raz że zasłodzą nieprzyzwyczajone podniebienie a dwa zniechęcą do bardziej wartościowych posiłków (warzywnych) Warzywa są małokaloryczne , mają mało cukrów i kwasów więc są najlepsze a także najbardziej wartościowe. Jak zaczniesz podawac owoce to w kupce będzie więcej kwasu i dzieciak może mieć bardzioej kwasne stolce i odparzenia . Gluten jest w kaszkach od 6 miesiąca więc zacznij podawać kaszki mleczne i nie ma problemu. Najlepsze przepisy podała ci tu Kayliah co do kolejności skłądników i sposobu podawania glutenu .

ty madralinska nie chce zaszkodzic dziecku. pewnie sobie nawet nie zdajeszc sprawy ile ludzi w dorosłym życiu nie trawi glutenu,ma skaze bilkowa i ma rozne inne alergie a wszytko to wina złego odżywiania w okresie niemowlęcym