Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ola _b

2,5 latek i nocnik - proszę wejdźcie

Polecane posty

Gość Ola _b

Witam! Mój synek od 1,5 miesiaca sika i robi kupę na nocnik. Tydzień czasu zajęła nam nauka, ale teraz jest ok. Naukę zaczęlismy u mojej mamy, a teraz wrócilismy do siebie (jesteśmy juz tydzien czasu) a synek od kilku dni czasami zawoła że chce siku, a czasami zrobi w majtki. w ciągu dnia od. 4-5 razy zrobi w majtki, a wczesniej przez tydzień nie zdarzyła mu sie wpadka. nie wiem co robic!!! co jakis czas pytamy się go czy chce siku, ale odpowiada nie, a po chwili na podlodze kaluża. poradźcie coś!!!

Gość Ola _b
pomóżcie!!! Co mam robic??

Gość anetkaodpowiada
Dzieci tak maja raz wolaja raz nie znowu cisza sucho i znowu w gacie robia :)

nie próbuj głosu podnosic na dziecko jak się załatwi w spodnie bo w tedy moze byc skutek odwrotny zamiast do nocnika to w spodnie:) musisz go chwalić jak robi na nocnik to jest bardzo wazne dla dziecka

Gość Ola _b
to podszyw.

nie zakładaj zadnych pieluch do 4 roku!! gdzie tu rozum powrót do noworodka? nieh sika w majty nic mu nie bedzie bo napewno nie bedzie chciał chodzic w mokrym i nie zakładaj w pieluchy bo do 4 roku chcesz dziecko uczyc na pieluchach.

Gość naturalnie nienaturalna...
Miedzy 2 a 4 r.z.?!!! Zapytaj swojej matki, kiedy ciebie zaczela uczyc... Co, do 2-4 r.z. prala zasrane i zasikane tetrowki?!!! Ja i moj brat juz po roczku nie robilismy w pieluchy i jakos traumy z tego powodu nie mamy :P Teraz matki sa leniwe, maja pampersy i swoj brak konsekwencji, cierpliwosci i umiejetnego postepowania z dzieckiem zwalaja na czasy-ze dziecko nie dojrzalo... Dla mnie i pewnie nie tylko dla mnie 3-4 latek majacy pieluche na dupie to porazka wychowawcza rodzicow-nic wiecej...

Gość BEZ PIELUCH
no tak łatwo mówić nie zakładac pieluch a jak w taką pogodę na dworze uczyc bo w domu to co mam miec dywany, tapzcany i co tam jeszcze posikane przeciez to "chwilę" musi schnąc i dla rodzica i dla dziecka dość niekomfortowe sama uczę 2,5 latkę siadania na nocnik i co siedzi nawet godzinę i nic a po chwili jest już pielucha mokra....

Gość BEZ PIELUCH
lenistwo lenistwem łatwo powiedzieć mnie ta sprawa "gryzie" już dobre pół roku nie jest l;atwo nauczyć dziecka sikania na nocnik nie o to chodzi żeby wszystko wokoło było mokre dziecko ma samo powiedzieć moja umie np. policzyć do 10 , zna alfabet i zna wszystkie marki samochodowe czyli dośc dobrze rozwinięta jak na swój wiek a w tej sprawie się "zamknęła' i koniec raz zrobiła siku ale PO GODZINIE siedzenia więc az żal się robi a nie o to chodzi ze dziecko ma całe wieki spedzić na nocniku zazdroszczę tym matkom które mają ten problem z głowy ale nie pozwolę aby ktoś nazywął mnie leniem! przecież COS robie w tej sprawie więc nie uogólniać!

jak twój synek ma 2,5 latka to jest jeszcze na tyle mały, że tonic dziwnego, że mu się zdarza "zapomnieć", że chce siku, i tak szybko wam poszło, mnie zajęło 3 tygodnie aż udało się z sikaniem, z resztą zeszło jeszcze chyba ze 3 miesiące! nie poddawaj się i bądź cierpliwa i wierz mi, to przyjdzie nagle :)

Gość karolIkarola
a moj syn juz od dawna nie nosi pieuch, anwet do spania, a prawie nie mowi. kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tempie, jedne zaczynaja szybciej chodzi, inne mowic czy robic na nocnik. wszystko z czasem!!!

Gość BEZ PIELUCH
"przelewaj wodę do miski"- to nie zawsze działa jak leci woda w kranie to ja to "nie rusza" a co kupkę tez w ten sam sposób ma zrobic moja np. wie już ze "leci jej tam woda"(jak robi siku) ale nie kontroluje tego wogóle

2,5 latek to juz chetnie na nocnik nie usiadzie, to oczywiste... Ja moje dziecko wysadzalam jak mialo 15 miesiecy. I jak mialo 20 m-cy, to juz wolalo sisi i nie musialam pieluch zakladac, nawet na noc. wysadzalam dziecko czesto, obserwowalam je i kiedy tylko widzialam ze chce pisiu (tak sie wstrzasnelo) to myk na nocnik. Byly zabawy z nocnikiem grajacym i misiami, ze robia pisiu. Gdy ja chcialam do toalety, to mowilam przy dziecku-Mamusia chce pisiu, szlam do lazienki, dziecko za mna i patrzylo, ze siadam. Malucha jeszcze mozna zainteresowac, ale ponad 2-letnie dziecko ma juz lepsze zajecia niz nauka zalatwiania na nocnik-szkoda mu czasu.

znam jedna kobiete której dziecko robi w majty i sie chowa nie wiem teraz czy sie boja czy ciezko jest im sie od pieluchy odzwyczaić

BEZ PIELUCH---to o lenistwie ni9e do ciebie bylo, nie stresuj sie... :D To do dziewczyny, ktora pisala, ze na nauke zalatwiania sie na nocnik dziecko ma czas do 4 r.z.

Gość BEZ PIELUCH
do a no właśnie-m nie wiem zcy do mnie był ten post -pochalasz ją? bo ja się nie chwalę jaką to mam mądrą córcię -bo wiem że jest mądra skoro to i inne rzeczy od 2 late potrafi zrobić ale mówie ze skoro jest dośc rozgarnięta i pojętna to ciekawi mnie dlaczego tu ją coś zablokowało szczerze mówiąc wolałabym żeby nie znała tych literek bo na to ma czas w szkole ale aby robiła do nocnika z tego też powodu w tym roku nie moze pójśc do przedszkola....

Gość cskdks
Moja córka od 9 m-ca woła kupę na nocnik. Od 11 nie zrobiła kupy w pieluchę. Jak chce kupę a nie ma nocnika nie zrobi i już. Siku nie uczyliśmy jeszcze. Uważam, że to śmieszne gdy tak duże dziecko szcza w pieluchę. Jak tylko młoda nauczy się chodzić będziemy uczyć sikać na nocnik. Więc albo ja mam genialną córkę albo Ty źle się za to zabrałaś.

mojej siostry w wieku 2 lat nauczył sie na nocnik i 2 tyg zeszło zanim opanował ale było pochwalanie jak ładnie I... nasikał do nocnika nocnik zagrał motywacja była za w oczach dziecka radośc była ze ktoś pochwala

Gość NOCNIK123
oj nie tak łatwo nauczyć a czy 9 m-czne dziecko potrafi juz mówić "siku na nocnik"? dziwne?

Gość mój 2 latek od miesiąca
korzysta z nocnika, też nie zawsze woła, ale ja pilnuje i wysadzam na siłę co 2h nawet jeśli nie woła, bo zwyczajnie mi go szkoda ze tak trzyma! a jemu po prostu szkoda czasu na sikanie jak ma fajną zabawę... ...moja rada, bierz dziecko za rękę co jakiś czas i sadzaj na nocniku nawet jak nie woła siku!

Gość ja miałam poród
bo uwierze że 9-miesięczne wołało na nocnik, to matka je sadzała i zadowolona myślała że ma takie mądre dziecko ktoś określił wiek od którego dzieci idą do przedszkola - SKOŃCZONY 3 r.ż NIE BEZ POWODU PRZECIEŻ mój syn ma 2.5 roku w tej chwili, na nocnik ŚWIADOMIE woła i SWIADOMIE trzyma siuśki czy kupę jak nie ma toalety na podoredziu od 2, 3 miesięcy dopiero czasem zdarza mu się wpadka, wpadki zdarzają sie nawet 5-letnim dzieciom autorko, kontunuj dzieło zaczete u twojej mamy, systematycznie i konsekwentnie, a wpadki będa się zdarzac coraz rzadziej, to jedyna rada

Gość mama sama w domu...
w wieku od 18 miesięcy dziecko zaczyna rozumieć do czego służy nocnik i od tego czasu można uczyć kiedy zacznie pojmować to już tryb indywidualny mój synek miał tak samo pierw wołał a teraz nie woła tylko czasami