Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytam tutaj, może ktoś odpow

DO PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH

Polecane posty

Witam, od 10 lat rodzice są po rozwodzie, miejsce pobytu ojca jest nieznane, alimenty są wypłacane przez FA. Do tej pory wszystkie dokumenty składała mama, ale w tym roku już wszyscy jesteśmy pełnoletni. Czy w takim przypadku możemy sami złożyć dokumenty o zaliczkę? Wypłaca nam ją GOPS i do tej pory mama była naszym "pełnomocnikiem" i pieniądze wpływały na jej konto. Drugie pytanie dotyczy wejścia w życie nowej ustawy/poprawek- oświadczenia zamiast zaświadczeń. Z siostrą studiujemy i co roku musimy dostarczać do GOPSu zaświadczenie o nauce, ale żeby je dostać trzeba się wystać w długich kolejkach na uczelni, czasami i 2 tygodnie. To bardzo denerwuje panie w GOPSie, ale to rozumiem, bo chcą jak najszybciej mieć komplet dokumentów. Jednak teraz weszły w życie te poprawki. Czy dotyczą one zaświadczeń o nauce? Czy zamiast zaświadczeń możemy napisać w tym roku oświadczenie?Przyznam, że wiele by nam to ułatwiło. Czy pracownicy GOPS mogą żądać zaświadczeń, mimo, iż poprawki w ustawie mówią, że wystarczy oświadczenie?Jakie dokumenty są potrzebne do zaliczki alimentacyjnej?, gdy składa je sam zainteresowany a nie "pełnomocnik"? Wiem, że troszkę chaotycznie, ale może ktoś mi odpowie, bo sama się w tym gubię a pracownicy GOPS nie są zbyt mili. Czy ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?

up up