Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pzepis naaaa

dajcie jakis przepis na dobrą pomidorówkę :)

Polecane posty

Gość pzepis naaaa

jak w temacie. żeby miała "kolorek" i była pyyynia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość opatulona z kubkiem choco
ja uzywam passaty w butelce do niej wkrajam pol garsci swiezej bazylii a jesli nie ma swiezej to mrozona. wciskam zabek czosnku. dla meza zabielam smietana. podaje ze swiezymi bulkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moja ulubiona pomidorowka - rybna :) podsmazasz 2 cebule i 4 zabki czosnku na oliwie, mozna dodac wiorki ostrej papryki jak lubimy na ostro. wlewasz szklanke wywaru, puszke pomidorow i puszke mleka kokosowego (ew. zwyklego lub smietanki) gotujesz 5 minut i teraz wrzucasz pol pol kilo pokrojonych w srednia kostke filetow rybnych - dowolna ryba, swietnie sprawdzaja sie tu nawet byle jakie tanie mrozone. lekko przemieszac i gotowac 5-10 minut na lekkim gazie, az ryba nie bedzie przezroczysta. na koncu mozna dodac w celu przyprawienia sol, troche soku z cytryny lub limonki oraz jakas zieleniene - kolendre, bazylie, szczypior, pieptrzuszke. podawac z ugotowanym ryzem. ta zupa jest bardzo prosta, nie ma co w niej schrzanic, proporcje i przyprawy nie sa sztywne - mozna dostosowywac do wlasnych upodoban. ma smak podobny do tradycyjnej pomidorowki z ryzem, tyle ze jest pozywniejsza i wystarcza za jedno danie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja ulubiona pomidorówka ,też jest pożywna i starcza jako 1 danie: 1 udko z kurczaka wędzone duże lub 2 mniejsze 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 sporawy por kawałek selera Gotuję wywar warzywno - mięsny(wody niezbyt dużo) gdy mięso i warzywa są już miękkie wyciągam je z wywaru.Wlewam dość sporo soku (gęstego)pomidorowego i dalej gotuję.Warzywa z wywaru miksuję blenderem na gładką masę ,dolewając do nich nieco wywaru,dolewam niewielką ilość śmietany 30% , słodkiej,tak aby tylko zabielić,wlewam zmiksowane warzywa,które ładnie zagęszczą zupę(zamiast mąki),doprawiam solą,pieprzem,odrobiną cukru i odrobiną oregano.Podaję z ryżem lub makaronem ,posypuje sporą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. Mięso z udka/udek okrawam ,drobno kroję i dodaję do zupy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To i ja :) na wywarze miesno warzywnym ja przyrzadzam Pomidory sparzam onieram ze skorki miksuje mieszam z pikantnym sokiem pomidorowym doprawiam odrobina chilli pieprzu koorowego i rozowej soli himalajskiej . Dolewam do wywaru gotuje na wolnym ogniu . na oliwie z oliwek szkle drobniutko posiekany czodnek ok 2 zabkow i jedna niewielka rowniez drobniutenko posiekana biala cebulke. dodaje do wywaru i pomidorow. gotujePodaje w kokilkach na wierzchu posypuje startym parmezanem na to kleks smietany posypany drobniutko posiekana bazylia lub oregano. Jemy z nalesnikami.nalesniki nirmalnie usmazyc zwinac w cienkie ruoniki pokroic w waskie paski aby sie nie rozlecialy mozna przewiazac szczypiorkiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
do wywaru wlewam zmiksowane pomidory z puszki, miksuje tez swiezego pomidora, doprawiam (sól, pieprz, lubczyk, koper, kostka-niestety nie umiem jej zastapic przyprawami), zamiast smietany daje jogurt. z ryzem bądź makaronem, jest pyszna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"do garnka nalać trochę oliwy z oliwek, krótko przesmażyć na niej 3 dowolnie skrojone/wyciśnięte ząbki czosnku i pół czerwnej cebuli. zalać wodą (ze dwa kufle), dorzucić kilka kulek ziela angielskiego, zioła prowansalskie, świezy tymianek i sporo świeżej lub, z braku laku, suszonej bazylii (ja dodałam tez pół lyżeczki Vegety Natur, bo kupiłam i muszę zużywać ) doprowadzic do wrzenia, następnie wlać dużą puszkę obranych ze skóry pomidorów (najlepiej jakiejś włoskiej marki, ja ostatnio lubię Cirio), spróbować czy smak wystarczająco intensywny - jesli nie, można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego (również polecam włoski- np, Trattoria Verdi) albo soku pomidorowego 100%. chwilę pogotowac, nastepnie posolić i popieprzyć do smaku, zabielić dwoma łyżkami (nie więcej!) śmietany." robiłam ja 3 razy i wyszla super ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pzepis naaaa
dzięki. pewnie wypróbuję wszystkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×