Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość camille.

proszę, pomóżcie mi obliczyć, który to tydz ciąży,bo już się ppgubilam:/

Polecane posty

Gość camille.

ost. miesiączkę miałam 14 czerwca, miesiączkowałam co 30dni, ile jestem teraz w ciąży?kiedy wpisuję dzisiejszą datę jeden kalkulator pokazuje mi, że jestem 4tyg i 5dni, czyli 5ty tydzień tak? a jak wpisuję datę miesiączki to ten sam kalkulator pokazuje mi, że jestem w ciąży 6tyg i 5dni, to wreszcie ile, bo już się pogubiłam. z góry dzięki za pomoc. a jeszcze drugie pytanie, czy jak pójdę do lekarza 22 sierpnia na pierwszą wizytę to nie za późno? będę już prawie 8tygodni w ciąży na to wychodzi. dowiedziałam się kilka dni temu o ciąży i jest taka kolejka (prywatnie) do lekarza, do którego chcę iść, by poprowadził moją ciążę...

ciązeliczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki, a do ginekologa to wlasnie sie idzie w ok 8 tyg wczesniej na usg i tak nic nie widac. gratuluje!! i zdrowego dzidziusia zycze

Gość dzidzia123456
zrób badanie beta hcg, tam Ci wyjdzie w jakim stadium jest ciąża;-) a tak w ogóle to gratuluję :-)

Gość camille.
dzięki wielkie. już robiłam betę. najpierw zwykły płytkowy,a potem tego samego dnia betę,bo miesiączka spóźniała mi się 2tygodnie i wiedziałam, że wynik z moczu się nie myli:) czyli wychodzi na to, że jestem w 5 tygodniu ciąży, a dokładnie 4tygodnie i 5dni, w czwartek wejdę w 6ty tydzień skoro ost. miesiączkę miałam 14czerwca, a miesiączkowałam co 30dni:) dzięki jeszcze raz. pozdrawiam!

Gość wpisałam w dwa kalkulatory
i wychodzi na dzień dzisiejszy 7tc dokładnie. Czyli zaczął się 8tc

Gość no cos ty jaki 7?
ja wpisalam tez w 3 rozne kalkulatory to wyszedl 5ty (4tyg i 5dni), w czwartek wejdzie w 6ty. no bo pomysl, nawet liczac recznie, jak ost. miesiaczke miala 14ego czerwca i miesiaczkowala srednio co 30dni, to prawdopodobnie zaszla 30ego czerwca i od tego policz do dzisiaj ile tygodni minelo? nie 7, ale niecal 5. wiec jest w 5tym tygodniu. dzis mamy 2sierpnia, a zaszla 30ego czerwca, wiec golym okiem widac, ze to 5ty tydzien. te niektore kalkulatory sa jakies glupie, licza ciąze od daty ost, miesiaczki, a nie zachodzi sie zaraz nastepnego dnia po rozpoczeciu miesiaczki tylko jakies tyg pozniej, sprawa wyjasniona mam nadzieje:)

Gość no cos ty jaki 7?
2 tygodnie później* - zjadlam dwójkę:)

Gość mamaokruszka
pamietaj ze kalkulator liczy nie od zajscia tylko od OM czyli sie zgadza i jest 7tc.wiek samej ciazy poda lekarz na usg ale do porodu kazdy bedzie sie trzymal terminu z OM.

Gość no cos ty jaki 7?
mamookruszka, wlasnie parenting raz oblicza o 2tyg za wczesnie, a pozniej ...a wez zobacz nizej, jak wpisujesz " W którym tygodniu ciąży będziesz danego dnia?" i wpiszesz dzisiejsza date to wychodzi 4tyg i 5dni i jak policzysz recznie to tez tyle wychodzi, no bo nie liczy sie ciazy od ostatniej miesiaczki tylko jakies 2tyg pozniej dochodzi do zaplodnienia prawda? a te 6tyg i 5dni to by bylo jakby w trakcie miesiaczki zaszla.

Gość no cos ty jaki 7?
a inne kalkulatory licza, ze jest 5ty dzisiaj i lekarz tez by tak podal. zajrzalam nawet do swojej karty i tez tak mialam, ze lekarz mi wpisal tygodnie ciazy od zaplodnienia a nie od OM

Gość no cos ty jaki 7?
to ja juz nie wiem:) bez sensu, co kalkulator to inaczej liczy.

no nie wiem ja was ale mnie lekarz nie pytal kiedy wspolzylam:/ tylko kiedy mialam ostatnia miesiaczke. wedlug mnie tz jestes w 7 tyg

Gość no cos ty jaki 7?
sorry,chylę czoło, macie rację:) "Nasz kalkulator "który to tydzień ciąży" pomoże ustalić wiek twojej ciąży. Ciąża trwa około 40 tygodni, czyli 280 dni. Informację o tym, w którym tygodniu ciąży jesteś, liczy się od pierwszego dnia ostatniej menstruacji (według teorii Naegelego). Należy pamiętać, że wiek ciążowy, którym posługują się lekarze różni się od wieku zapłodnieniowego i jest zwykle około 2 tygodnie dłuższy. Dlatego, jeżeli lekarz mówi, że jesteś w 8 tygodniu ciąży, to do zapłodnienia doszło prawdopodobnie 6 tygodni temu."

Gość no cos ty jaki 7?
czyli tak jakby jest to 5ty, ale i tak się mówi, że siódmy:)

Kiedy właśnie lekarze liczą ciążę od pierwszego dnia ostatniego okresu. Popatrz sobie w tygodnie ciąży w kalendarzach. Dwóch lekarzy prowadziło mi dwie ciąże i obaj liczyli od OM. Ewentualne róznice wieku ciąży wychodzą na usg i wówczas lekarz trzyma się terminu wg usg. Ostatnio nawet pytałam lekarza którego terminu sie trzyma i powiedział że tego z OM

Zresztą termin z OM i z USG są zazwyczaj przybliżone. Różnią się kilkoma dniami. No chyba, że było przesunięcie owulacji i wtedy OM nie bierze się pod uwagę.

no dokładnie jest długość ciązy od OM oraz wiek dziecka. 2tyg różnicy. Przy porodzie się to uwzględnia i dlatego od ustalonego terminu bierze sie poprawkę plus minus 2tyg. W tym zakresie uznaje się poród jako terminowy.

Gość camille.
czyli wychodzi na to, że dziś wchodzę już w 8tydzień, do wczoraj było 6tyg i 6dni, czyli siódmy...to w trakcie wizyty będę miała ost dzień 10tygodnia, a teraz weszły takie przepisy, że do 10tygodnia trzeba pierwszą wizytę zaliczyć, bo tak to nie wypłacą becikowego. mam nadzieję, że nie będę miała problemów przez to, no ale takie są kolejki do lekarza.

W pierwszej ciąży miałam liczony termin od OM. Teraz na USG dziecko jest mniejsze o 2 tyg. niż wychodzi z OM. Od samego początku. Przesunęła się owulacja i teraz mam termin z USG bo z OM jest niewiarygodny.

camille, dziś masz 6 t i 7d a jutro 8 tydzień zaczynasz. Wg kalendarza dziś masz nadal 7 tydzień.

Gość camille.
dzięki, czyli będąc u lekarza 22 sierpnia będę już w 10tym? nie za późno? ale wcześniej nie było w ogóle miejsc, a zależy mi, żeby to on prowadził ciążę:/

Gość camille.
endlessly, wpisałam właśnie w kilka kalkulatorów dzień OM i wychodzi wszędzie od dziś już ósmy tydzień.

camille. nie za późno. Już usłyszysz serduszko. W razie W możesz zrobić podstawowe badania: mocz, morfologię, cukier. U mnie się jeszcze robi toxoplazmozę i hiv i iść już z wynikami.

Gość pogadasz z lekarzem
to ci pewnie wystawi zaświadczenie że byłaś wcześniej. Albo wybierz się do szpitala i tam ci zrobią usg a taka wizyta jest liczona jako wymagana do becikowego.

Napisałaś, że to będzie 10 tydzień? A w 10 najpóźniej musisz być z wizytą jeśli chodzi o becikowe. Zresztą jeżeli ten lekarz będzie Ci prowadził ciąże to na pewno wpisze Ci datę sprzed 10 tyg. na zaświadczeniu. Teraz się tym nie martw.

Gość camille.
dzięki, pewnie się zgodzi, by wypisać zaświadczenie wcześniej jakbym się nie łapała do becikowego, chciałam iść wcześniej, ale nie ma miejsc w ogóle, bo to b.dobry lekarz ze szpitala, w którym zamierzam rodzić,idę prywatnie, więc się da wszystko pewnie załatwić, a jak pytałam o wizytę na nfz to położna powiedziała mi październik - to chyba jakieś żarty... a co do badań endeslly to chyba się wstrzymam, dobrze się czuję i nic się nie dzieje, niech on mi zleci wszystko na pierwszej wizycie, z resztą niektóre babki dowiadują się w 3-4 miesiącu nawet, bo mają krwawienia i to je zmyla:)

Gość camille.
dzięki Wam za pomoc i wyjaśnienia, w kupie siła:D