Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maly krolik

metotreksat

Polecane posty

Gość maly krolik

Dostałam dziś receptę na ten lek (raz w tygodniu 4 tabletki). Lekarka zachwalała go i powiedziała, że jeśli będę robiła badania krwi co jakiś czas i nie zajdę w ciążę, to będzie ok. Dostałam go na chorobę autoimmunologiczną - ZZSK. Mam już zniszczony żołądek od NLPZ... boję się tego leku. Jak Wy go tolerujecie?

króliczku, ja go biorę od 4 lat z przerwą na ciążę i karmienie. Trzy razy w tygodniu w sumie 20 mg. Nie widzę żadnych efektów ubocznych oprócz poprawy zdrowia. Jak więcej chcesz o tym leku poczytać wejdż na forum http://forum.rzs.pl/

Gość maly krolik
maja, napisałaś, że z przerwą na ciążę. czy to znaczy, że brałaś ten lek, odstawiłaś, zaszłaś w ciążę i po urodzeniu dziecka znów zaczęłaś brać? ja mam 30 lat i bardzo chcę mieć dziecko, ale teraz to nie jest dobry moment... a po przeczytaniu różnych informacji w internecie obawiam się, że mogę mieć potem problemy z zajściem w ciążę. mam dawkę 10 mg raz na tydzień.

Jaz zaczeliśmy planować ciążę odstawiłam ten lek. Bezpiecznie jest go odstawić na pol roku przed zajściem. Zaczęłam go brać z powrotem po 4 mcach po porodzie. W związku z braniem mtx trzeba też brać kwas foliowy ponieważ lek ten powoduje że nasz oranizm nie wytwarza tej witaminy.

Brałam przed ciążą prawie dwa lata a teraz po porodzie 8 misięcy. Na 99% muszę się z tym lekiem zaprzyjaźnić na całe życie. Mam zamiar mieć jeszcze dzieci. Wiem że jak odstawie lek dużo wcześniej nie ma problemów z ciążą. Na oddziale reumatologii poznałam wiele osób, które od lat kilkunastu biorą mtx.

Zarejestruj sie na tym forum i zadaj pytanie dr Janowi w dziale ogólne - Do Jana. To mądry lekarz, który na 100% odpowie na twoje pytania. Wiedz tylko, że twoje pytanie pojawi się na forum po jakiś dwóch dniach.

Gość maly krolik
Ale tutaj, na forum kafeterii?

Gość maly krolik
Ok. Maja, już mam ten adres forum :) po prostu nie spojrzalam w górę :)

Gość gość
A jak radzicie sobie z nudnościami przy meteksie? To mbie najbardziej męczy