Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie mam o toxo

Czy jest jakaś szansa? Chodzi o TOXOPLAZMOZĘ

Polecane posty

Gość pytanie mam o toxo

odebrałam wynik i niestety dodatni 1,2 przy normie do 1,0 jestem w 7 tc czy jest jakaś szansa na to, że nie stracę ciąży? można to jakoś leczyć teraz?

oczywiście, że można leczyć antybiotykiem, ale ten Twój wynik nie jest jakiś straszny i powinnaś powtórzyć badanie, zrobić igg igm i na awidność - wtedy sie wszystko wyjaśni w każdym razie idź szybciutko do lekarza

Gość pytanie mam o toxo
jest napisane, że badanie zostało wykonane dwukrotnie więc chyba to nie pomyłka to wynik IgM IgG nie robiłam, bo wiem ,że nigdy nie chorowałam na toxoplazmozę w tej sytuacji chyba powinnam zrobić i IgG

proponuję jak wyżej często ciąża powoduje "zakłamanie" wyniku odnosnie toxo lub cytomegalii

Gość pytanie mam o toxo
kurcze, w poprzednich dwóch ciążach zawsze wynik był negatywny, a powtarzałam to badanie niejednokrotnie chyba powtórzę badanie jutro w innym laboratorium czy jeśli teraz dostałabym leki, to jest szansa, że nie stracę ciąży? że urodzę zdrowe dziecko?

powtórz badanie, nie stresuj się, jest rovamycyna w razie gdbyby coś było nie halo z tymi wynikami, a wtedy dziecku nic nie zagraża

Gość pytanie mam o toxo
dzięki za pomoc:) pozdrawiam:)

poza tym jeżeli nawet chorujesz właśnie, to nie zawsze dziecko się zaraża toxo

Gość pytanie mam o toxo
nie zawsze? to znaczy? jak to jest?

a no tak jeśli chorująca będzie maiła szczęście, to wirus nie przeniknie przez łożysko, ale to w tej mniejszej większości

Gość pytanie mam o toxo
heh no ja do farciarzy nie należę...:(

spokojnie zrób jeszcze raz badania i zobaczymy daj znac jak i co

Gość pytanie mam o toxo
ok, napiszę jutro:)

Gość pytanie mam o toxo
no to jestem w kropce, bo właśnie odebrałam wyniki z innego laboratorium i wyniki IgG i IgM mówią jednoznacznie, że wyniki są w 100% UJEMNE nie wiem co myśleć i robić? czy iść powtórzyć badanie jutro do tego laboratorium, w którym wynik wyszedł pozytywny czy jeszcze do jakiegoś innego? a może poczekać na wynik na awidność IgG, bo on rozwieje wątpliwości?

Autorko, w badaniu na toxo najważniejszym czynnikiem powinna byc awidność, a nie ppszczególne wartosci IMG, IGG. Awidnosć wskaze Ci, czy zarazenie jest świeże czy chorujesz od dłuższego czasu.

Gość pytanie mam o toxo
no ale awidność wyjdzie tylko wtedy, gdy chorowałam W OGÓLE i KIEDYKOLWIEK, a dzisiejszy wynik wskazuje na to, że jednak nie chorowałam NIGDY

dla pewności wybierz sie do lekarza, ale prawdopodobnie wyniki z poprzedniego laboratorium zostały czymś tam zakłócone napisałam, ze tak bywa w ciąży ja miałam po pierwszym badaniu wynik wątpliwy, gdy powtórzyłam za 3 tygodnie - już był ujemny wiec takie nieznaczne przekroczenie mogłobyć zwyczajnym błędem, jaki się moze zdarzyć w każdym laboratorium

Gość skąd możesz widziec że nie
chorowałaś??na cyto tez nie chorowałaś?? to bzdura, że jeśli nie miałaś objawów to nie chorowałaś, ja jestem najlepszym przypadkiem objawów nei było a choroba przebyta IGG ponad 280 a IGM było ujemne, to był dla mnie szok ale teraz to nie problem tylko lekarz musi natychmiast zainterweniować

Gość pytanie mam o toxo
Stąd mogę wiedzieć, że robiłam badanie IgG, które wyszło ujemne. To niby co jeszcze mogę zrobić by to sprawdzić? asiamt--------> mam nadzieję, że ten pierwszy wynik był pomyłką niemniej powtórzę raz jeszcze badania i poczekam co wyniknie z awidoności. Dzięki za pomoc i zainteresowanie:)

Gość pytanie mam o toxo
Byłam właśnie zrobić badanie na IgG i IgM w Diagnostyce i pani w laboratorium zasugerowała, że ten wczorajszy wynik ujemny mógł zależeć od czułości aparatu:( To rzeczywiście logiczne, niestety:( Bo IgG przecież wychodzi dodatnie nieco później niż IgM, a wynik IgM 1,2 był wręcz graniczny i być może robiony inną metodą w innym laboratorium jeszcze nie wyszedł, bo czułość była inna. Trochę się tym wszystkim podłamałam:( Czy ktoś się orientuje jak szybko zmieniają się te wartości przy zakażeniu toxo?

Gość pytanie mamo toxo
podniosę, może ktoś zajrzy;)