Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ogórkolubna

Jak spędzacie tegoroczne wakacje mając malutkie dzecko ?

Polecane posty

Gość ogórkolubna
No problem w mojej głowie, ze jak dziecko mi nie zje, to ja jestem niezadowolona, taka trochę perfekcjonistka jestem, że "jak chcesz, żeby było zrobione dobrze, zrób to sam":-)

Gość nie wierzeee
Zgadzam się z Gryzeldą, postaraj się zmienić chociaż z tym spaniem, a jak się nie uda trudno, za jakiś czas spróbujesz znowu :)

Gość mama zaraz dwojeczki
Ale widzisz, sama piszesz, ze juz masz efekty tej pracy nad mezem. I dobrze! Nie poddawaj sie i cwicz :), bo niby z jakiej paczki ma byc wszystko na twojej glowie? Ja dzis kompletnie nic nie robie tylko siedze na kafe...:D Mialam 2 zebrania i na tym koniec...ale tu taka cisza i spokoj...:)

Gość ogórkolubna
Ale na kafe oczywiście są zaraz komentarze, że od rana siedzisz na kafe, lepiej idź na spacer, a ludzie nawet nie mają pojęcia, dlaczego ktoś siedzi, może ma zwyczajnie czas i ochotę ?

Zgadzam sie z Gryzzelda. Naprawde, sprobuj nauczyc maluszka zasypiania, choc przygotuj sie, ze pierwsze dni beda ciezkie i bedzie prawdopodobnie plakal, ale naprawde zebys chociaz wieczory miala dla siebie.

Ja z półrocznym dzieckiem jestem już szósty tydzień nad morzem w wynajętym domku :) i bardzo fajnie jest mimo takiej sobie pogody. A we wrześniu jedziemy do Hiszpanii też z dzieckiem :) nie wiem jak to będzie ale mój mąż bardzo optymistycznie widzi to wszystko więc sie okaże :) W ogóle często wyjeżdżamy z dzieckiem, mamy rodzinę 200 km od nas i jeździmy tam co dwa tygodnie. Poza tym kilka razy takie jednodniowe wyjazdy np na ryby, albo jakieś festyny, albo na wieś do rodziny też często. A co zabieramy :) trudno powiedzieć :D wszystko :D z czego większość rzeczy sie nie przydaje :) Do jedzenia zabieramy mleko i zagotowaną wodę w termosie, zupki w słoiczku, deserki, biszkopty, chrupki kukurydziane, herbatkę...wszystko w torbie z termosem. Jak trzeba podgrzać zupkę idę do "zaprzyjaźnionej" knajpki i podgrzewają w mikrofali albo w garnku z wodą :) Można powiedzieć że zawsze jakoś sobie radzimy i nigdy do tej pory nic dziecku nie było :)

a ja dzis na chorobowym w domu sobie siedze i sie kuruje ;) troche popracowalam, ale potem tez wsiaklam w kafe :D autorko, wiesz jak jest 'nadgorliwosc gorsza od faszyzmu'. Wyluzju troszke, zwalcz w sobie ten perfekcjominzm a od razu bedziesz szczesliwsza :) no i pracuj dalej nad mezem, wynajduj sposoby ;) u nas np. dziala jak mu daje dwie rzeczy do wyboru: np. powiesic pranie albo wykapac dzieci i on sobie moze wybrac mniejsze zlo ;) albo mu mowie: to robisz to a ja to. Bo on nie znosi jak on robi cos domowoego a ja 'siedze'.

Gość ogórkolubna
O tak, u mojego też działa podanie 2 rzeczy do wyboru, albo powiedzenie,że ja robię to, a Ty to. On też nie lubi, jak on robi, a ja siedzę.

a, jeszcze u nas jest wazny jego czas dla siebie, na jego hobby. Czasami po prostu musi sobie wyjsc cos porobic sam albo z kolegami i wtedy po laduje akumulatory. Z reszta jak ja gdzies sama wychodze to tez mi problemow nie robi.

Gryzzelda - no bo wlasnie trik polega na tym, zeby podejsc do swojego meza/partnera w taki wiesz, specjalnie wypracowany pod niego sposob, bo kto zna go bardziej niz wlasna zona, a wtedy sukces murowany.:)

Gość nie wierzeee
Dziewczyny świetne sposoby na mężów ;). Ale fakt mój też nie lubi, jak ja siedzę, a on coś robi, no chyba że zmywanie ;)

Gość nie wierzeee
Jak to powtarzam na każdego jest sposób :)

Gość ogórkolubna
Na mojego działa takie porządne przetrzepanie rozumu raz na jakiś czas, w sensie że mu nagadam do słuchu, nakrzyczę, namarudzę, użyję konkretnych argumentów, wtedy na jakiś czas się facet zastanowi i zaczyna się za coś brać.

Gość nie wierzeee
No to mu nagadaj od czasu do czasu, nie krępuj się ;). A huknąć też czasem trzeba ;)

bo najgorsze co mozna zrobic (z doswiadczenia) to ciagle jeczenie: ojej, wszystko na mojej glowie, nic mi nie pomagasz. Ja juz w pewnym momancie nie wiedzialam co mam robic, a maz doslownie uciekal z domu (od tej jeczacej jedzy ;) ). Troche mnie to kosztowalo, zeby to zmienic ;) ale warto!

Gość nie wierzeee
Tak jęczenie, nie dość że nie ma żadnego sensu, to wykańcza nas i otoczenie psychicznie...

A mojemu wcale nie przeszkadza że ja siedzę i nic nie robię :) ale on długo mieszkał sam i przyzwyczaił sie że musi robić w domu wszystko :p Co nie znaczy że ja nic nie robię :) mówię tylko że jest dobrze bo nie trzeba mu mówić wszystkiego co ma zrobić.

nie wierzeee "No to mu nagadaj od czasu do czasu, nie krępuj się . A huknąć też czasem trzeba". OTOZ TO! I ja to przerabiam raz na jakis czas, wiec to skuteczna metoda :D

Gość ogórkolubna
Tak, jęczenie nic nie daje, ale konkretna rozmowa , wyłożenie , co mi przeszkadza tu i teraz i co chciałabym zrobić, zmienić, działa. Nie w stylu "Oj, ty mi nic nie pomagasz", tylko "Słuchaj, ja sama wszystkiego nie dam rady dzisiaj, bo już padam dziś na twarz i jak nie zrobisz tego czy owego, to Ci zwyczajnie padnę na podłogę"

Gość nie wierzeee
ogórkolubna, jak mu tak mówisz, to ok? :)

Gość ogórkolubna
albo działa też bycie obojętnym,takim na dystans, krótkim,jak by mnie mąż nie obchodził,wtedy chłopina zastanawia się, czemu go olewam,nie lubi tego.

Gość nie wierzeee
i powtarzaj to jak mantrę, w końcu na dobre załapie ;)

Gość nie wierzeee
Ja nie stosuje obojętności w poważnych sprawach, czasem tylko bardziej dla zgrywu...

Gość ogórkolubna
On w ogóle odkad jest dziecko własnie zaczął jakby delikatnie podrygiwać w kierunku choć małych obowiązków domowych, bo wcześniej to ja mając wolne, bez dziecka, nie potrzebowałam aż tyle pomocy i nie domagałam się tak tego, bo miałam czas na obiadki i sprzątanko.

Gość nie wierzeee
No to idzie w dobrym kierunku, skoro już trochę bardziej pomaga niż wcześniej :)

Gość ogórkolubna
Ale tak apropos tych nieszczęsnych wyjazdów, to mąż na wyjeździe nawet po śniadanie poszedł do sklepu, w sensie bułki i jakaś wędlina.I jakoś więcej się brał, a to pobujał małego do snu, nie karmił, nie przewijał, ale jakoś bardziej uczestniczył,więc może paradoksalnie widząc mnie zabieganą na wyjeździe i spanikowaną, że nie dam rady u niego włącza się większa chęć pomocy :-)

tak jak juz wczesniej napisalysmy, kazdy jest inny i na kazdego dziala cos innego ;) wazne zeby znalezc sposob

Gość ogórkolubna
To wychodzi na to,że by zagonić chłopa do robity, musimy co rusz wyjeżdżać z dzieckiem !

Gość nie wierzeee
ogórkolubna, kto wie może u Was wyjazdy, to jest właśnie sposób :)

Gość Doborochna
Aniołek w kropki--------->po****jebało cie chyba takie maleństwo włóczyć wszędzie ze sobą, na dupie w domu siedzieć a nie!!!!!!!!!!