Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patipatipati

kiedy powiadamia się chrzestnych

Polecane posty

Gość patipatipati

Witam! Jak w temacie mam pytanie Kiedy powiadamia się przyszłych chrzestnych, że mają nimi zostać? Ja mam niby zostać za 2 tygodnie ale oficjalnie od rodziców maleństwa jeszcze nic nie słyszałam. Czy takich rzeczy nie powinno ustalać się prędzej?

Gość draaa
oczywiście,że wcześniej! a wogóle to skąd wiesz że masz być chrzestną?

Gość Miraculum5
Są właśnie różne szkoły. Ja rodzę w listopadzie, najchętniej już bym dała oficjalnie znać wybranym osobom. Moja siostra wie, że będzie chrzestną, bo mam ją jedną no i matka świrowała, że ona i tylko ona. To zależy chyba od tego, kiedy chcesz chrzcić. My pewnie ochrzcimy zaraz na Boże Narodzenie, więc pewnie będąc w 9 miesiącu będziemy oficjalnie prosić. Ale np jak ktoś się decyduje na chrzest po 3-4 mcach, to można spokojnie po porodzie. Moim zdaniem minimum miesiąc trzeba dać na zastanowienie się,.

przy pierwszym dziecku zaraz jak powiedziałam o ciąży to siostra wiedziała że będzie chrzestną :) w sumie takowe ustalenia były już długo przed tym jak w ową ciąże zaszłam. chrzestnego prosiliśmy też jeszcze sporo przed narodzinami małego, ale że później wynikły nieprzewidziane okoliczności (ów niedoszły chrzestny zmarł) to nowego chrzestnego (jego syna) prosiliśmy na 9 miesięcy przed chrztem. teraz zarówno chrzestny jak i chrzestna już zostali poproszeni, pomimo iż do rozwiązania jeszcze masę czasu zostało, ale dla nas i dla nich (chrzestnych) jest to oczywiste że właśnie oni nimi zostaną :) to mój brat o jedyna siostra męża. innego wyboru sobie nie wyobrażamy. szczerze to troszkę dziwna ta twoja sytuacja! o takich rzeczach powinno rozmawiać się wcześniej, a już na pewno miesiąc przed! przecież to nie jest tak że prosto z ulicy przyjdziesz do kościoła i już. u nas np ksiądz chciał zaświadczenia z parafii że nie am przeciwwskazań do bycia chrzestnym, zaświadczenie o spowiedzi świętej...a tego nie załatwi się ot tak!

Gość patipatipati
Ludzie mają naprawdę przeróżne pomysły. I też tak mi się wydaje, że z marszu nie mogę chrzestną zostać. Ale czy wypada odmówić?

Gość patipatipati
a swoją drogą... Chrzestną nie zostanę to i zamartwiać też się nie muszę. W sumie to nie czuje nawet powołania do takiej roli. Tylko wkurza mnie fakt, że ja się dowiem na ostatnią chwilę i jak się nie zgodzę, bądź na formalności będzie za późno to jakieś złości pod moim adresem będą czy coś.

Gość zona ...........
2 miesiace przed chrztem prosilismy :)

Jak to nie wypada odmówić? Jeśli dziewczyna nie czuje się na siłach ma pełne prawo odmówić. Ludzie boją się odmawiać a później wynikają z tego same pretensje i nieprzyjemności

U nas chrzestni już kilka miesięcy przed narodzinami dziecka wiedzieli że na nich padło ;) a zaproszenia dawaliśmy 3 tygodnie przed uroczystością :)

Gość patipatipati
No na to wygląda, że zaproszenie dostane wraz z informacją o tym że mam zostać chrzestną. Jak dla mnie sytuacja jest co najmniej dziwna. Informacje o tym dostałam od babci maleństwa, więc chyba jest wiarygodna.

Gość wredna małpa27
u nas chrzestni wiedzieli od razu jak się syn urodził a chrzciny były jak miał 7 mieś