Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosario333333333333333

podwyższony testosteron a ciąża

Polecane posty

Witam, Za parę miesięcy zamierzamy z mężem rozpocząć starania o dziecko. Ponieważ mam kilka włosków wokół sutków i na brodzie, zrobiłam badanie testosteronu. Wynika wyszedł 0,489 (norma 0,481), TSH tarczyny w normie. I teraz zaczynam się martwić czy przy podwyższonym testosteronie mam szansę na ciążę. Czy któraś z Was miała podobnie?

Gość spokojnieee
ale masz w normie, lekko powyżej górnej granicy, ale to jest nic, spokojnie...

Gość spokojnieee
Mam dokładnie podobny problem, też te włoski i jutro idę do endokrynologa. trochę się obawiam, a o dziecko już się staramy...ale Ty masz jak pisałam wyżej w normie, chyba nawet nie musisz brać na obniżenie...

Gość spokojnieee
Tylko testosteron i TSH badałaś?

Gość spokojnieee
Dziś dokładnie na to pytanie, które Ty zadałaś szukałam odpowiedzi, nic konkretnego nie znalazłam...

Tak. Badałam tylko te dwa hormony. Poza tym nie mam żadnych innych objawów tzn. miesiączkuje od zawsze regularnie i raczej bezboleśnie. Nie wiem, może się wkręcam. A Ty masz jaki wynik testosteronu?

Gość spokojnieee
Tzn. chyba lepiej żebyś miała testosteron jeszcze niższy, no ale nie wiem dokładnie, jak z tym jest...Wiesz mi się zdaje, że lepiej jak byś przepadała wszystkiego hormony, bo nie wiesz, jak z innymi, a niestety nie zawsze są objawy...Ja nie badałam jeszcze testosteronu prawdopodobnie w następnym tygodniu zbadam. Natomiast swego czasu TSH też było w normie, ale zbadam je znów.

Gość spokojnieee
Ja też od zawsze miesiączkuje regularnie i bezboleśnie z widoczną owulką, bo mam plamienie około owulacyjne, czasem ból też...Ale niestety nie ma zasady, czasem można mieć mocno nieregularny okres, a hormony w normie i na odwrót...

Gość spokojnieee
Mi się też cera pogorszyło ostatnio, na linii żuchwy często wyskakują wypryski, więc bardzo możliwe, że coś z hormonami niezbyt mam...

Gość spokojnieee
A powiedź byłaś u endokrynologa bądź ginekologa, konsultowałaś wyniki?

Jeszcze nigdzie nie byłam. Wybieram się w przyszłym tygodniu. Chciałam na szybko z kimś skonsultować wyniki, niestety nic też w necie konkretnego nie znalazłam.

Gość spokojnieee
No to kochany nic nie szukaj, tylko zaufaj lekarzowi, przebada Cię, da skierowania i będzie ok :). Czytając w necie tylko możesz się nakręcić niepotrzebnie...wiesz pewnie i tak Cię znów na badanie hormonów wyśle, bo po tych dwóch znacznikach, to niewiele można powiedzieć, hormony są ze sobą powiązane, np. wysoka prolaktyna powoduje wysoki testosteron, badania trzeba robić w odpowiednich fazach cyklu...

Gość spokojnieee
Jeśli cykl jest regularny, to najczęściej dużych nieprawidłowości nie ma, ale czasem wystarczą niewielkie i można mieć trudności z zajściem...

Gość spokojnieee
To daj znać, jak skonsultujesz z lekarzem :)