Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pisiuuu

Jest ktoś, kto ma niedoczynność lub nadczynność tarczycy?

Polecane posty

Gość Pisiuuu

Czym to się objawia?? Byłam u kardiologa, zbadała mnie i wypisała mi skierowanie do endokrynologa, choć nie wiem, czy serce ma jakiś związek z tarczycą. Ostatnio zauważyłam, że na moim ciele pojawiło się więcej włosków, taki meszek. Na rękach ( a zawsze miałam je skąpo "obdarowane") nad brzuchem, pod. Uda;/ a nigdy nie musiałam ich depilować;/;/ Czy to ma jakiś związek?

Gość jamamgigantynizm
i nie mogę mieć ani

Gość Pisiuuu
Cieszy mnie to..nie bardzo.... A tak serio??

Gość Pisiuuu
No ja właśnie nie wiem, czy ten nagły meszek na ciele, to od tej tarczycy. Zaczyna mnie to niepokoić, na szczęście nie jestem brunetką, więc włoski są jasne..ale są;/

Objawy są rózne. Osłabienie, bóle, senności, bladość. Szczególnie do niedoczyności może być otyłość, a nadczynności 'chudosc', nadmierne pocenie się.

Gość ja m
ja mam zespół Hashimoto. U mnie sie tarczyca obiawia tym ze jak nie wezme lekow to mam straszne nerwy... i jestem taka nie do zycia, ciagle zmeczona.... poza tym moj lekarz rodzinny tez tak spontanicznie dal mi skierowanie do endokrynologa bo mial takie podejrzenie i mial racje..

Pisiuuu nie martw się tymi włoskami, widać czy nie. Lepiej obawiać się o swoją tarczycę. Głowa do góry i idź do lekrza :)

Gość ja też jestem szczupła
Ja też mam hashimoto, niedoczynność, ale objawów jako takich nie mam widocznych. Jedynie nerwowość albo senność na zmianę, brak apetytu. Mam niedoczynność i zawsze miałam i mam niedowagę, więc z tym tyciem przy niedoczynności to nie zawsze jest tak.

Gość ja m
do ja tez jestem szczupla: ja tak samo jestem chudziutka i pamietam ze lekarz dziwil sie ze mam niedoczynnosc i jestem chuda... bo zazyczaj osoby z niedoczynnoscia maja tndencje do tycia... ja mam slaba tolerancje na zimno i tez albo jestemm senna i mam depresje albo mam nerwyy i duzo sily... poza tym czasami mam opuchniete oczy- i to jest najgorsze bo nie mam pojecia co zrobic zeby nie bylo widac ze sa takie podkrazone...

Gość Pisiuuu
wiem, że powinnam pójść, ale zwyczajnie tchórzę do kardiologa wybierałam się pół roku, czy endokrynolog zajmuje się też hormonami? Dziękuję za odpowiedzi:) :*

Gość Pisiuuu
Ja też jestem szczupła, nie jakoś przeraźliwie chuda, ale jeszcze z 3 kg przydałoby mi się przytyć

Gość ja m
Pisiuu musisz isc do kardio. On zajmuje sie hormonami i hormonami tarczycy... to bardzo wazne bo musisz zaczac brac leki... nie odwlekaj tego.. im wczesniej zaczniesz barc tym lepiej dla ciebie i twojego organizmu... niestety te tabletki bierze sie juz raczej do konca zycia..

No ja akurat jestem z tych co zawsze m jest za ciepło :) W zimie chodzę w krótkim rękawku po mieszkaniu, a mój mąż w swetrze. Z opuchlizną nie mam problemów. Autorko - najlepiej idź do tego endokrynologa, a jeśli idziesz państwowo to pewnie będziesz długo czekać, więc w międzyczasie możesz prywatnie zrobić badania i pójdziesz do lekarza już z wynikami. Podstawowe to tsh, ft3, ft4, anty-tpo, anty-tg, możesz też zrobić morfologię i takie tam podstawowe.

do ja m - nie do kardio, tylko do endo :) U kardiologa już była, a hormonami i tarczycą zajmuje się endokrynolog.

Włoski w niepożądanych miejscach to raczej hormony płciowe, np. PCO, nie tarczyca, z tym też do endokrynologa, lub ginekologa-endokrynologa.

Gość Pisiuuu
Ale ja byłam u kardiologa z niepokojącymi migotaniami serca np. leżałam sobie spokojnie i nagle czułam jak mi serce "skacze" albo jakby ktoś nagle mi je mocno ścisnął. I co najdziwniejsze towarzyszył temu strach, paraliżujący. Ale to może dlatego, ze ja ogólnie strachliwa jestem:D Babka powiedziała mi, że serce mam trochę słabe, ale nic mi generalnie nie jest, i że mam brac jakieś witaminki, lepiej się odzywiac, zabroniła mi biegac, i pic alkohol w duzych ilościach. We wrzesniu mam miec jeszcze na wszelki wypadek Echo robione. Matko mam 20 lat a czuję się, jakbym miała z 60.

Gość Pisiuuu
Dzieki dziewczyny, jesteście lepsze niż google:):D

Zrób sobie morfologię, ja takie objawy miałam przy anemii.

Gość Pisiuuu
Jeśli endo kazałby brac jakieś tabsy..czy sa jakies " skutki uboczne" zażywania? przytyję od nich? (przydałoby się z 3 kg:) )

Nie mam pojęcia, najpierw musi cie zdiagnozować. Wszystko zależy od tego co ci jest i co ci przepisze. A może masz nerwicę po prostu.

Możliwe, że tak. Hormony tarczycy odpowiadają za przemianę materii, więc jeśli jest za dużo hormonów wydzialanych to lakarz może przepisać coś, że prawdopodobnie przytyjesz. Po badaniach oczywiście :)

przy nadczynności kołatanie serca, nadciśnienie, wilgotna skóra, drżenie rąk i całego ciała, nerwowość, bezsenność, chudnięcie przy zwiększonym apetycie, męczenie się przy najmniejszym wysiłku.

Gość jamamwszystko
tylko nie idź do żadnego psychologa lożki itd bo ci wszystko przejdzie