Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kruczoczarna2

urlop okolicznościowy-kierowniczka nie wyraża zgody.

Polecane posty

Gość kruczoczarna2

Witam. Pracuję w firmie X od 1, 5 roku z czego ostatnie 4 miesiące to piekło bo mamy nową kierowniczkę nienormalną jakąś. Na początku roku planowaliśmy urlopy i ja wpisałam że biorę urlop od 8 do 31 sierpnia ( należy mi się 26 dni). W tym chciałam wziąść urlop okolicznościowy 2 dni ze względu na to ze biorę ślub za tydzień w sobotę. W pracy wiedzieli o tym od dawna. Jednak kierowniczka nie wyraziła zgody na mój urlop gdyż umotywowała to tym że jest dużo pracy teraz i nie ma kto mnie zastąpić ( co jest nie prawdą) i ze urlop bede mogła wziąść w innym terminie, a nawet o tym okolicznościowym mogę zapomnieć. Nie wiem co robić bo wszystko mam już zaplanowane, podróż poslubną, teraz mamy trochę załatwiania a tu taki zonk. czy ona ma prawo tak mnie potraktować bo myśle o tym żeby iść na zwolnienie i dowalić jej ze 3/4 tygodnie.

Nie ma takiej opcji, że odmówi Ci okolicznościowego, zwłaszcza, że dużo wcześniej to zgłosiłaś. 🖐️

Gość anatewka
okolicznosciowego nie moze ci odmowic

Gość ŚMIErdząca
iść na L4 i zaoszczedzisz na urlopie

Gość Ojojojojjjjjjjjjjoj
Ślub, narodziny dziecka i pogrzeb o takich ważnych wydarzeniach rodzinnych mówią przepisy. Zgodnie z nimi masz prawo domagać się od pracodawcy udzielenia Ci odpowiednio 1 dnia lub 2 dni wolnych od pracy. 2 dni przysługują Ci w związku z: Twoim ślubem, narodzinami dziecka, zgonem i pogrzebem małżonka, dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy. Pracodawca nie może udzielić Ci urlopu okolicznościowego z własnej inicjatywy. Musisz sam zwrócić się do niego z odpowiednim wnioskiem. Pamiętaj, że pozytywne rozpatrzenie wniosku nie zależy od dobrej woli przełożonego. Ma on obowiązek udzielić Ci dni wolnych. Za okres zwolnienia od pracy w związku z ważnymi okolicznościami rodzinnymi zachowujesz prawo do wynagrodzenia.

Gość Ojojojojjjjjjjjjjoj
Kwestię udzielania tzw. urlopu okolicznościowego, reguluje rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy. Paragraf 15 powyższego rozporządzenia stanowi, iż pracodawca jest zobowiązany zwolnić od pracy pracownika na czas obejmujący 2 dni - w razie jego ślubu.

Gość Elliot
Z tego co się orientuję... urlopu okolicznościowego nie ma prawa Ci odmówić.. A co do reszty urlopu... Jeśli masz zaplanowaną podróż poślubną.. w sensie zamówiony nocleg.. dokonane jakieś płatności.. itp... może odwołać urlop, ale musi pokryć poniesione przez Ciebie koszty..