Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja nie mam pojęcia

Czy karmiąc piersią mogę podawać również mleko modyfikowane ?

Polecane posty

Gość ja nie mam pojęcia

witajcie mam 5 dniową córeczkę karmię ja piersią i zastanawiam się czy mogę również karmić ją mlekiem modyfikowanym ? np. w tedy jak jesteśmy gdzieś po za domem albo jak zostaje z nią moja mama a mnie wtedy nie ma w domu ?

teoretycznie jesli masz tyle pokarmu aby ją wykarmić to nie bo twoje mleko jest lepsze, a poza tym ona może potem nie bardzo chcieć piersi jak poczuje butelke

Gość ja nie mam pojęcia
właśnie pokarmu to ja mam dużo przynajmniej tak twierdzili w szpitalu. Ale czuję że moje piersi nie są już tak nabrzmiałe jak wcześniej... na początku musiałam odciągać bo takie twarde miałam a teraz takie flaczki się zaczynają robić więc co mam robić jeśli np muszę pilnie wyjść z domu ? Tak jak np wczoraj musiałam pójść na zdjęcie szwów zajęło to 3 godziny i moje mama nie mogła dać sobie z nią rady bo była głodna I karmię ja co 2-3 godziny

Gość ja nie mam pojęcia
up

Gość wredna małpa27
jeżeli chcesz karmić dziecko piersią to nie dokarmiaj mm ,ja tak robiłam w nocy no i syn po jakimś czasie nie chciał już piersi.

Gość ja nie mam pojęcia
dzięki To będę odciągać jesli będę miała potrzebę gdzieś wyjść. A ile tak mniej więcej powinnam ściągnąć tego pokarmu aby wystarczyło ?

Gość wredna małpa27
zależy na ile wychodzisz jak na jakieś 2-3 godz to na pewno ze 120ml tak mi się wydaje

Gość do autorki!!!:)
Autorko! Piersi nabrzmiałe są tylko na początku, potem robią się miękkie i mniejsze nawet gdy są pełne. Twoje mleko jest lepsze od mieszanki poza tym jeżlei nie chcesz przerzucić się całkowicie na mm to odciągaj mleko dla małej jak gdzieś wychodzicie. Mleko mm jest cięższe i czasem wywołuje rewolucję brzucha u dziecka. Ja gdybym miała swojego mleka pod dostatkiem to nie ryzykowałabym mieszanką , inaczej sprawa wygląda gdy nie masz pokarmu albo musisz dokarmiać wtedy się wariuje i próbuje jak nie tej mieszanki to innej bo nie każde dziecko toleruje konkretną mieszankę więc po co ci to wszystko.

Gość ja nie mam pojęcia
120 ml ? kurcze to ona tyle zjada ? nie możliwe... wypowie sie ktos jeszcze ?

Gość wredna małpa27
Ile noworodek zjada każdego dnia 3060 ml - Pierwsze dni, co dwietrzy godziny, ilość dzienna - 360480 ml, ciężar dziecka: 3000 gr 6070 ml - Koniec pierwszego tygodnia, co trzy godziny, ilość dzienna - 500520 ml, ciężar dziecka: 3100 gr 7080 ml - Drugi tydzień, co trzy godziny, ilość dzienna - 520530 ml, ciężar dziecka: 3200 gr 8090 ml - Trzeci tydzień, co trzycztery godziny, ilość dzienna - 530540 ml, ciężar dziecka: 3450 gr 90110 ml - Koniec pierwszego miesiąca, co cztery godziny, ilość dzienna - 540560 ml, ciężar dziecka: 3450 gr

Gość wredna małpa27
źle się skopiowało :D

Gość wredna małpa27
3060 ml - Pierwsze dni, co dwietrzy godziny 6070 ml - Koniec pierwszego tygodnia 7080 ml - Drugi tydzień 8090 ml - Trzeci tydzień 90110 ml - Koniec pierwszego miesiąca

vixwoman niby dlaczego najlepsze ? nie ma na to dowodów,mleko modyfikowane chociaż zawiera wszystk oto co jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju,a mleko matki nie zawsze,tymbardziej,że nie wszystko można jeść karmiąc piersią. Ja karmiłam piersią i dokarmiałam,bo się chciałam wyspać,przez miesiąc mały dostawał tylko pierś co 1,5-2 godziny,na modyfikowanym spał dłużej w nocy,więc dzień piers a w nocy raz pierś i reszta modyfikowane. Dziecko mam zdrowe i silne :D

podobno nie ma czegos takiego jak dieta matki karmiacej. cos w tym jest ,bo w niemcy ,usa,czy japonia nie stosuja sie do tego.

pozatym jak sie karmi piersia trzeba sie liczyc z nieprzespanymi nocami i "wisieniu"na piersi.

chociaz ja mam szczescie ,bo moj spi prawie od poczatku,wiec wszystko jest jak nalezy.

Gość Moje dziecko było..
przez miesiąc karmione tylko piersią i nie przybierało na wadze jak trzeba wiec lekarz zamiast znaleść przyczynę nakazał podawać butlę i wten oto łatwy sposób mała nie chciała ssać piersi, potem jeszcze przez 4 miesiące odciągałam ale mleka było coraz mniej aż do teraz kiedy odciągnę zaledwie 20 ml z obu piersi. Autorko nie ma sensu podawać mleka mm skoro masz mleko! Odciągaj swoje mleko wtedy kiedy nie chcesz podać piersi ale też nie rezygnuj z karmienia piersią bo tylko niemowle wyssie na tyle by pobudzić pierś do wytwarzania mleka, w innym wypadku bye bye breast milk, ale to już jak uważasz, chyba że ci nie zalezy na tym by utrzymać na długo laktację więc ok.

no tak lekarzy to my madrych mamy jak cholera! moj maly tez slabiutko przybieral na wadze,bo po prostu przesypial karmienia ,a jak pil ,to wystarczylo mu z jednego cycka. tez kazali mi dokarmiac. z wielkim bulem kilka razy go dokarmiłam,ale szybko rozbujałam laktacje(ktora zwolniła przez to,ze mały za malutko pił) i nie dawałam tyle mm ile kazali. teraz karmie i nie ma problemow. wiekszosc kolezanek,ktore zaczeły dokarmiac w koncu skonczyly na mm i butli. takze tak to wyglada.

mój syn ma prawie pół roku od samego poczatku jest karmiony piersią a na noc dostaje butlę bebilonu a i tak pierś kocha ponad wszystko :) mm z butelki zje bez problemów, oprócz tego czasem tata z nim zostaje i tez normalnie je z butli a oprócz tego ssie pierś, cały czas i w dzień i w nocy :) także jest dzieckiem karmionym piersią ale butlą nie pogardzi :D

Gość tikal
Autorko! Zamrażaj mleko, ja tak robiłam i zostawiałam dziecko nawet na 24 godziny

raz na jakis czas to spoko,ale niektore dzieci sa cwane i jak zasmakuja,ze z butli nie trzeba sie trudzic,to juz nie chca piersi.

taki system z jedna butelka mm to system mieszany ja tez tak karmilam bo mlody wisial na piersi dwie godziny wieczorem dostawal jedna porcje mm w ciagu doby zwykle wieczorem,karmilam go 9 miesiecy tym systemem:)tez kochal mleko z piersi:)