Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Spadła z drzewa

Poziom cukru we krwi. Kto się zna ?

Polecane posty

Gość Spadła z drzewa

Wynik miałam 193. Dobry wynik? Nie znam się kompletnie ot tak zmierzyłam bo babcia ma cukrzycę i ma ten przyrząd do mierzenia. Tego dnia nie jadłam nic słodkiego

Gość policjanttt...
niestety nie.......

Gość tgt
nie trzeba jesc nic slodkiego... ja zjadłam kiedys kawalek chleba i tez mi skoczyl cukier...rob na czczo

Gość ta piosenka ma tytul
onrma jest w granicach 110 wiec masz duuuzy poziom :O mozna z takim poziomem zyc, skad pytanie czy zyje? moja babcia ma czesto gesto i ponad 200 ale tez ma cukrzyce idz szybko do lekarza bo im szybciej zaczniesz leczyc cukrzyce (o ile ja rzeczywiscie masz) tym mniejsze spustoszenie poczyni w twoim organizmie

Gość mastniczkaja
jak sobie jaja robisz to WSPÓŁCZUJĘ STRASZNIE, bez względu na to czy jadłaś posiłek czy też nie 193 to bardzo wysoki poziom cukru, polecam udać się jak najszybciej do diabetologa, a najlepiej do szpitala, gdzie wykonają wszystkie badania i zrobią calodniową krzywą cukrową, pozdrawiam

chleb to weglowodany proste, maja wysoki indeks glikemiczny. poczytaj o indeksie glikemicznym i zgodnie z tym stosuj diete

Gość katarina1155
Cukier trzeba mierzyć na czczo, ponieważ po jedzeniu zwiększa się ilość cukru we krwi. jak babcia ma cukrzyce to jesteś w grupie ryzyka.

a no wlasnie, chcialam to napisac, ze jestem w grupie wysokiego ryzyka

Gość czeko czeko lada
Po jakim czasie od jedzenia mierzylas cukier? Mozliwe, ze zaraz po jedzeniu. Zrob test jeszcze raz, ale dokladnie na czczo oraz 2h po jedzeniu. Jesli jest nadal powyzej 120, to idz do lekarza.

jesteŚ* oczywiście...

Gość Spadła z drzewa
Przed mierzeniem jakieś 3h jadłam pierogi może od tego.. Nie mogę mieć cukrzycy ja uwielbiam jeść nie potrafiłabym trzymać diety. Moja babcia też nie trzymała diety choć ma cukrzycę jadła co chciała teraz ma 80 lat przeszła ostatnio udar przez wysoki cukier miała wynik ponad 400 także wydawało mi się że mój wynik jest normalny mam 20 lat

choroba nie wybiera, trzeba bedzie zmienic przyzwyczajenia. nawet jesli nie masz, to bedac w grupie ryzyka powinnas byc ostrozna, bo to naprawde podstepna choroba.

Gość jesteś paskud
nawet po jedzeniu to jest DUŻO za dużo za wysoki cukier i tyle szybko do lekarza może póki co uda się z tabletkami i dietą a jak nie to sama wiesz... insulina, dieta itd

Gość Spadła z drzewa
A na czym polega ta choroba? Tylko tak waszymi słowami bo w wikipedi wszystko pisane nie rozumianym przezemnie językiem:)

Gość mozIllIa fireffox
po pierwsze 193 czego?? centymetrow? kilogramow? woltow? jednostki koorwa po drugie czy to jest wynik na czco? bo jezeli jadlas cokolwiek przez jakies 10godzin przed badaniem to wynik jest absolutnie niemiarodajny. po trzecie skoro twoja babcia ma cukrzyce to to urzadzenie ktorym mierzyalas poziom krwi jest bardzo niedokladne.ono jest dla osob chorych zeby mniej wiecej kontrolowaly sobie skoki cukru, ale jest dosc niedokladne, z duza tolerancja bledu. chcesz miec dokladny wynik to zasuwaj do laboratorium ja sprawdzalem poziom cukru miesiec temu - 84mg/dl)norma 70-105mg/dl

Gość mozIllIa fireffox
poza tym 193 to owszem juz cukrzyca, ale nie gadajcie ze to duzo. kolega mojego taty ma cukrzyce i wynik w okolicach 300- 500 i zyje jakos

mozilla kretynie chyba kazdy wie o jakie jednostki chodzi przy mierzeniu cukru :O

Gość na tacy...
💤

mozilla pierdolisz jak potluczony. 193 to jest duzo, bez wzgledu na to czy ma sie cukrzyce czy jej sie nie ma :O taki poziom jest zbyt wysoki :O

Gość Spadła z drzewa
Ej kolego wyżej nie bulwersuj się chyba napisałam, że się na tym nie znam.

Gość mozIllIa fireffox
ta piosenka ma tytul mozilla kretynie chyba kazdy wie o jakie jednostki chodzi przy mierzeniu cukru ty koorwo jeb.ana nie musi byc akurat mg/dl mg/dl (czytaj miligram na decylitr) = mg% (miligram %) lub mmol/l milimol na litr a teraz wypier.dalaj skoorwysynie

Gość jesteś paskud
mozIllIa fireffox może dla chorego na cukrzycę jest to "w miarę" ale nie dla niby zdrowej osoby owszem te glukomentry nie są bardzo dokładne ale granica błędu nie jest duża czerwona lampka się zaświeciła, autorka musi iść na badania i do lekarza z nimi...

mozilla wypierdalaj na swoje f23 wszarzu :O

Gość Spadła z drzewa
Jakie są konsekwencje nie leczonej cukrzycy?

Gość czeko czeko lada
cukrzyca polega na tym, ze organizm nie wykorzystuje cukru, tylko ten cukier krazy we krwi. U normalnego czlowieka insulina zostaje wprowadzona do krwi z trzustki, aby zajac sie cukrem, ale u cukrzyka insulina nie dziala prawidlowo. A cukier bierze sie z kazdego jedzenia; nie chodzi o slodycze, tylko o weglowodany; warzywa tez maja "cukier", czyli podbijaja cukier we krwi. Poszukaj indeksu glikemicznego.

najpierw to sprawdź, w jakich jednostkach twój glukometr mierzy zawartość glukozy we krwi :) dopiero potem pogadamy :) i napisz, czy ten pomiar jest po posiłku czy na czczo.. ale i tak gdyby to było na czczo, to obojetnie w jakich jednostkach jest mierzona, to masz za duzó, natomiast jesli to jest po posiłku, to cukier mógł do tylu skoczyc..

Gość mozIllIa fireffox
ta piosenka ma tytul mozilla wypie**alaj na swoje f23 wszarzu mozesz mi possac koorwo

Gość czeko czeko lada
konsekwencje? Smierc