Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama:):)

Ile płacić pomocy domowej?

Polecane posty

Po urodzeniu dziecka chciałabym zatrudnić pomoc domową. Panią, która przychodziłaby na cztery godziny dziennie (8-12) od pon-pt. Miesięcznie to wychodzi około 88 godzin czyli pół etatu. Do zadań takiej pani należałoby ogólnie ogarnięcie mieszkania: odkurzenie podłóg, sprzątnięcie kuchni, łazienki, od czasu do czasu umycie okien (takie typowe zajęcia domowe), ugotowanie obiadu. Nie mówię, że ta Pani musiałaby te wszystkie prace porządkowe robić jednego dnia ale żeby to tak rozłożyć w ciągu tygodnia w sensie, że np. kuchnia co drugi dzień, mycie podłóg też nie codziennie. Codziennie byłyby tylko obiady. Nie wiem tylko ile trzeba by było płacić takiej Pani do pomocy. Na pewno jakaś Pani na emeryturze chciałaby sobie dorobić. Myślałam, żeby płacić 600 zł miesięcznie na rękę czyli 6,80 na godzinę. Wiadomo, że odprowadzałabym to co trzeba więc kwota brutto byłaby wyższa. Co o tym myślicie? Czy to nie będzie za mało?

Gość Xannah
Mogłabym pracOwać za tyle spokojnie :)

zależy czy wieś czy miasto normalnie opiekunki w Warszawie to mają sporo ponad 2 tyś.. nie wiem czy za tyle znajdziesz kogoś odpowiedzialnego na odpowiednim poziomie..

ale ja nie szukam opiekunki tylko pani do sprzątania i gotowania obiadów i to na pół etatu nie na cały.

no to co, ma przyjść posiedzieć i pogadać ze mną i za to kasę wziąć? Chcę kogoś do pomocy żebym sama mogła się dzieckiem zająć.

Gość zadne przegiecie
autorko nie martw sie. Ja mialam taka pania i tez zyczylam gotowania i szorowania podlog. Coz w tym dziwnego? Placilam 10zl na h, ale ja mieszkalam wtedy w duzym miescie

Hi hi, coś czytanie ze zrozumieniem nie wychodzi;):) Wypłata chyba by stykła, w końcu to nie są jakieś wykańczające fizycznie zajęcia:)

Kiedyś miałam takie podejście jak Ty, ale jak zobaczyłam co te pani potrafią wyrabiać (grzebanie w rzeczach, przymierzanie ubrań, obijanie się ..) to wolę wszystko robić sama. Rozumiem jakiś pałac którego się nie da ogarnąć, ale zwykły dom to ja dziekuję ..

Gość zadne przegiecie
to nie sa fizycznie wykanczajace zajecia? No chyba zes nigdy nie musiala duzego domu dokladnie na czas posprzatac, bo bys takich glupot nie pisala:O Duzy dom ciezko jest ogarnac podobnie jak duze mieszkanie, a co do szperania to ja mialam kogos z polecenia takze nie obawialam sie

No w sumie autorka nie pisała jakiej wielkości jest mieszkanie. O dużym domu raczej nie ma mowy bo sama napisała, że mieszkanie.

Ach, jeszcze jedno. Nie jest to wykańczająca praca. Sama poświęcam dużo czasu na sprzątanie więc wiem jak bardzo jest to "męczące" (dla ścisłości - w ogóle nie męczące).