Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hghgfhyj

dlaczego kobiety tak bardzo przezywaja brak dziecka?

Polecane posty

Gość hghgfhyj

moja kolezanka od 4 lat bezskutecznie probuje zajsc w ciaze i jest tak zalamana ze chyba potrzebna jej pomoc psychiatry czy to jest normalne?

Gość dla...[*]
normalne

Gość to nie jest
normalne...popadanie w paranoje

Gość vbm28
dla mnie też to jest dziwne...skoro nie mogą miec dzieci to nie mogą,niech się z tym pogodzą...nie zawsze można mieć wszystko czego się chce...

Ludzie nie mogą się pogodzić z niemożnością kupna samochodu, a co dopiero posiadania dziecka... Jeżeli ktoś marzy o dziecku to owszem, to jest tragedia.

Gość Chyba nie wiecie
o czym mówicie?

zalezy , jak chce dziecka to przezywa ze miec nie moze , ja nie chce miec nie mam i nie cierpie z tego powodu :)

Gość hghgfhyj
reminka zebys zadawala pytania

Gość dla mnie takie matki
sa egoistkami,zatruwaja innym zycie, popadaja w choroby psychiczne a w domach dziecka jest pelno biednych sierot ktorych nikt nie chce

nie wiem czy to jest normalne, na pewno nie pomaga presja otoczenia, sugestie rodziny, znajomych... nawet jeśli nie masz ciśnienia na dziecię, po pewnym czasie zaczynasz się czuć jak człowiek niepełnowartościowy ;)

Gość over_over
bo posiadanie dziecka- to dla wiekszosci kobiet wyznacznik spełnienia . kobieta ktora nie zostaje matką, czesto czuje sie wybrakowana. to jak facet, który nie ma seksu albo jest impotentem. u nas to jeszcze pikuś, w Afryce nieplodna kobieta to największe przekleństwo dla rodziny.

Gość bleblebleblenderek
A ja chcę mieć,a nie mogę... Kiedyś popadałam w paranoję, teraz zdarza mi się popłakać na wieść,że następna moja koleżanka zaciążyła,czy urodziła. To jest przykre. I ciągle te komentarze cioć, że kiedy dziecko,że kiedyś mówiłam,że od razu po ślubie chcę mieć,a tu 3 lata minęły i nic,itp. Uważam,że nie muszę się rodzinie tłumaczyć,ale to boli,takie dogadywanie ciągłe. To,że nie mogę zajść w ciążę to jedno,ale martwi mnie też to,że jednak ze mną nie jest wszystko ok,mój organizm nie pracuje jak się należy,hormony nie tak jak trzeba - towarzyszą temu również dolegliwości. A chyba chorym nikt być nie lubi...

a ja nie czuje zadnego cisnienia ze niby musze dzieciaka posiadac moja rodzina zna moje stanowisko w tej sprawie od lat i nikgo nic nie dziwi, jesli uwazasz ze otoczenie i jego presja ma decydowac o tym ze zdecydujedsz sie miec dziecko to jestes jakas dziwna

"nie wiem czy to jest normalne, na pewno nie pomaga presja otoczenia, sugestie rodziny, znajomych... nawet jeśli nie masz ciśnienia na dziecię, po pewnym czasie zaczynasz się czuć jak człowiek niepełnowartościowy" czyżbyś chciała mieć dziecko z powodu nacisków rodziny? to raczej bez sensu.

Gość bleblebleblenderek
Do posiadania dziecka trzeba dojrzeć,nie można mieć dziecko tylko dlatego,że np. mama chce być babcią i wierci dziurę w brzuchu. Ale ja naprawdę chcę.sama z siebie.

to się nazywa kreowanie potrzeb moje drogie :) zauważcie, że ja nie powiedziałam, że nie chcę dzieci, u mnie to nie kwestia wyboru

na poziomie biologicznym - kobieta jest stworzona do rodzenia dzieci. ten biologiczny imperatyw jest obudowany odpowiednią pracą estrogenów i oksytocyny, tak aby hormonalnie wywierać presję i stwarzać chęć do zajścia w ciążę. do tego dochodzi nadbudowa kulturowa- czyli to co obserwujemy w otoczeniu, to co włożyła do głowy rodzina, to co dzieje sie u rówiesniczek, kolezanek oraz to jakie mamy osobiste przekonania. Jesli jakaś kobieta ma wysoki poziom estrogenów, do tego wychowana jest w kulcie macierzyństwa i ma rodzinne poglądy- to bedzie pragnęła dziecka i nie ma w tym nic dziwnego- tak widzi swoją rolę w życiu i w społeczeństwie. Facetom też często brak celu w zyciu- dopiero jak znajdą wlaściwa kobietę, ożenią i spłodzą dziecko- to odnajdują swoje miejsce na ziemi i przestają sie zastanawiac nad sensem istnienia ;-) Pozdrawiam :-)

Mysle, ze nei jest to normalne... tak samo jak nie jest normalne definiowanie swojego udanego zycia, i kobiecosci poprzez posiadanie dzieci.

w momencie kiedy próbujesz bezskutecznie zajść w ciążę, a ktoś cały czas pyta, troszczy się, doradza, wszystkie koleżanki są w ciąży, rodzą lub karmią, otaczają Cię mamy gawędzące o zupkach, pieluszkach, ząbkowaniu, urokach macierzyństwa... można wpaść w deprechę :o i porównanie tego stanu do wytatuowania pajączka jest totalnie nieadekwatne nie mówię, że to dotyczy mnie, ale poniekąd rozumiem takie kobiety ;) wszystko w temacie

A kto ustala, poprzez co jest normalne definiowanie swojego życia/ poprzez udaną pracę ? związek? hobby? wynalezienie czegoś? to wtedy jest udane życie? większość ludzi tak podsumowuje swoje życie, że mają udane dzieci i to jest na pewno cos co osiągnęli, to reszta jest mirazem i znika po ich śmierci, dzieci zostają jako żywy pomnik ich życia, a potem wnuki i tak dalej. Nie każdy ma talent, aby cos napisać , namalować, stworzyć, ale też nie każdy potrafi wychowac wartościowego cżłowieka. Tym niemniej właśnie posiadanie dzieci jest dostepne prawie kazdemu, więc co sie dziwić że większość ludzi tak chce uzyskać nieśmiertelność. Pozdrawiam

Gość oikoiko
tez nie potrafie tego zrozumiec. Najlepsze jest to, ze kobiety owladniete obsesja posiadania dziecka i podporzadkujace cale zycie "owulce" niszcza swoje malzenstwa, faceci zazwyczaj znajduja sobie przyjaciolki, bo dla zon sa tylko dawcami spermy, ale tylko o odpowiedniej porze, ani wczesniej, ani pozniej, zero spontanicznosci i cieszenia sie zyciem.

Gość diana33333
podporzadkujace cale zycie "owulce" niszcza swoje malzenstwa, faceci zazwyczaj znajduja sobie przyjaciolki, bo dla zon sa tylko dawcami spermy cos w tym jest , zaskakująco jest dużo przypadków , ze własnie facet , który ma małe dziecko szuka "przyjaciółki",

podporzadkujace cale zycie "owulce" niszcza swoje malzenstwa, cos w tym jest , zaskakująco jest dużo przypadków , ze własnie facet , który ma małe dziecko szuka "przyjaciółki", czyli ten facet całe życie podporządkowuje seksowi, jak żona jest w połogu i świeżo po, czyli chwilowo nie może go uprawiać, to szukają innej do seksu. w czym on lepszy od niej ?

Gość diana33333
albo żony ich juz nie pociągają jak kiedys , albo są zaniedbywani , albo inne przyczyny, za facetami nie mozna nadążyć

"w momencie kiedy próbujesz bezskutecznie zajść w ciążę, a ktoś cały czas pyta, troszczy się, doradza, wszystkie koleżanki są w ciąży, rodzą lub karmią, otaczają Cię mamy gawędzące o zupkach, pieluszkach, ząbkowaniu, urokach macierzyństwa... można wpaść w deprechę" a chcesz zajść w ciążę z powodu nacisków otoczenia, tak? żeby pasować do reszty, nie odstawać i nie mieć z tego powodu deprechy? przynajmniej tak wynika z twoich wypowiedzi.

Tak nas natura stworzyła, żebyśmy chciały. Po prostu przychodzi taki czas, że większość (choć nie wszystkie) kobiety pragną mieć dziecko i to bez względu na wykształcenie, zainteresowania. Jeżeli chcą, próbują, a nie mogą, zaczyna je to męczyć. Znam takie przypadki, że znajomi starali się 2 lata i jakoś nie wychodziło, w końcu odpuścili sobie, zapomnieli, zajęli się karierą.. aż wyjechali razem na wakacje do Grecji, bez stresu, myślenia, planowania i wkrótce potem okazało się, że ona jest w ciąży. Ja jeszcze 2 lata temu nie przypuszczałam, że się we mnie obudzi ten instynkt a teraz.. niby jeszcze nie jestem gotowa, ale już myślę, że za jakiś czas, ale tylko z właściwym facetem...

Gość to tera ja
a czemu faceci tak bardzo przeżywają brak sexu ? to nudne jest przecież