Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nigdy nie mialam kota ;)

Jak oduczyc kota wskakiwania do klatki krolika i picia z jego miski wody?

Polecane posty

Jakies 2 tyg temu przygarnelam z ulicy malego kotka. Ogolnie jest grzeczny i nie sprawia wiekszych klopotow, jedynie ciagle wchodzi do klatki ktolika (gora jest zawsze otwarta) i albo chce tam spac, bwic sie albo wypija mu wode z miski choc ma swoja.. brzmi zabawnie, ale krolik choc bardzo tolerancyjny czesto sie boi, na nic sie zdaje wyciaganie jej, krzyczenie i straszenie, czesto tam wbiega i np sobie lezy ;) a tam smierdzi (bo lezy na jego siuskach) a pozniej kladzie mi sie na lozku

Gość 997.999
Prosta sprawa - zamykać górę klatki

Jest problem, gora od klatki zostala wyrzucona, bo krolik lubi stanac na tylnich nogach i obserowac otoczenie, jest bardzo grzeczny i nie wyskakuje sam..a nie wiedzialam ze kiedys bedzie potrzebna (mam go juz jakies 9 lat) ;) wolalabym oduczyc kota wskakiwania do klatki

Gość twims
Nie da się oduczyć kota czegokolwiek. Tzn da się, ale będzie to działało tylko wtedy, gdy Ty będziesz w zasięgu jego wzroku, wyjdziesz z pokoju i kot znowu wskoczy do królika...

Gość kebab z damaszkuu
obetnij kotu lapki. ne bedzie mogl wskakiwac

Gość tooo romantyczne
kotek zakochał się w króliku :) Nie możesz przerwać tej miłości!

na stol nie whcodzi bo wie, ze jej nie wolno, ale z krolikiem to nic nie robi sobie, wskakuje do niego i czuje sie bezkarna, teraz na noc krolik "werduje" z klatka do innego pokoju by ta mu w nocy dala spokoj, bede musiala kupic jakas kratke czy cos, ale szkoda mi krolika bo on juz tak nauczony ze moze sobie glowe wystawiac i ogladac wszytsko

Gość 997.999
Kociak jest mały i szuka towarzystwa innego futrzaka. Zabezpiecz jakoś górę klatki i będzie po kłopocie.

Gość twims
Zapewniam Cię, że gdy wychodzisz z pokoju kot ładuje się na stół ;) Możesz spróbować oduczyć go włażenia do królika psikając na kota wodą z pistoletu wodnego, koty tego nie znoszą, i co najważniejsze-kot nie wie, że to Ty psikasz ;)

Bede musiala przykrywac klatke, ale szkoda mi krolika, to on pierwszy byl ze mna od tylu lat ;) do tego denerwujace jest to ze wypija mu ona cala wode z miski (jakby z zazdrosci, alebo w mysl ze kradzione smakuje lepiej hehe) jak wypuszczam je oba po pokoju, to kot "bawi sie" i zaczaja i pozniej goni krolika albo paca go lapami, tamten ucieka, boi sie jej czasem, ale w wiekszosci poprostu ja ignoruje, boje sie ze ona w trakcie kociej zabawy drapnie go w oko albo cos;/

Gość tola.......
ale to takie zabawne. daj spokój kotkowi. niech się bawią, integruja. u mnie kot pije z miski psa, spi w jego legowisku. na początku pies był bardzo zdziwiony ale teraz po kilku miesiącach to miłość że hej. po prostu częściej zmieniaj podłoże w klatce kroliczka aby nie smierdziało. fajnych masz przyjaciół. zazdroszczę :-) ja też musiałam iśc na ustępstwa gdy kot załatwiał się w kuwetce w łazience a pies sobie tam zaglądał i się "posilał" :-((( po prostu założyłam mała blokadkę na drzwi , tak że tylko kot wejdzie i jest ok. Gdy w domu sa dwa zwierzaki to trzeba nakombinować.

Gość koty nie pija z zadrosci
Bede musiala przykrywac klatke, ale szkoda mi krolika, to on pierwszy byl ze mna od tylu lat do tego denerwujace jest to ze wypija mu ona cala wode z miski (jakby z zazdrosci, alebo w mysl ze kradzione smakuje lepiej hehe) tylko pija podobnie jak lwy np,w innym miejscu niz jedza,sprobuj postawic gdzies miske lub kubek z woda,a sama sie przekonasz ze kot z niej wypije

Gość plote 5/10
chyba najprostsze rozwiazanie to przykrycie klatki krolika czyms, zeby kotek nie mogl tam wlezc. A jesli koniecznie nie chcesz tego robic, to jest kilka innych sposobow. Sa pewne rosliny, ktorych koty nie cierpia i nie zblizaja sie do nich nawet. Musialabys poczytac jakie to sa i zeby przy okazji byly nieszkodliwe dla krolika. I to powinno zalatwic sprawe. kot nie bedzie zaklocal krolikowi spokoju a krolik bedzie mial przy okazji wyzerke. Zeby wzmocnic efekt, mozesz tez dosypac czegos do wody ktora kot upija krolikowi, np zasolic ja porzadnie. Oczywiscie krolika wtedy wyjmij z klatki zeby tego nie pil. Jak sie kotek pare razy zniesmaczy to mu sie odechce. Albo, kup druga klatke albo do pudelka przesypuj trociny z klatki krolika, wstaw tam taka sama miezczke z woda jaka ma krolik a dodatkowo pare kocich smakolykow i moze pomoze.

Gość e czekaj .....
Czy ja dobrze rozumiem że 9 lat trzymałaś króilka w klatce? Mój miał tylko kuwetę i latał po pokoju - zabezpieczanie kabli, pogryziony dywan czy pościel nie były warte króliczej niewoli.... Normalnie możesz kupić górę od klatki ale proponuję po prostu z niej zrezygnować