Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamejszon

16 miesięcy i nie mówi

Polecane posty

Gość mamejszon

Czy ktoś możema dziecko w podobnym wieku, które właściwie żadnego konkretnego wyrazu jeszcze nie wymawia ? Poza tym rozwija się bardzo dobrze, jest ruchliwy, energiczny, pokazuje wszelkie uczucia, emocje, dużo rozumie, ale nie nazywa tego, tylko pokazuje wydając z siebie jedynie pisk "yyyya", albo jak coś chce dostać, czy coś zrobić, czy wejść na kanapę, mówi "da". Nie mówi żadnego mama,tata, brum brum, itp. Moja mama wciąż mnie naciska, ze mam go uczyć mówic, nazywać przedmioty, ale ja tak robię i nic, zero wyrazu z ust mego syna. Ktoś tak miał ? Niby ma jeszcze czas, dzieci czasem do 2 -3 roku nie mówią, ale jednak piszą w poradnikach, że takie dziecko jakieś 2 -3 wyrazy powinno mówić.

mojej koleżanki synek we wrześniu skończy 3 latka i prawie nic nie mówi może z kilka słów....była u lekarza i powiedział jej ze jak skonczy 3 i nie będzie postępów ma się zgłosić. Chłopcy ponoć później mówią, ale nie jest to też reguła. Mój ma 22 miesiące i zaczyna łaczyć wyrazy

Gość mamejszon
widzę, że coraz więcej wskazuje ręką, wydając z siebie jakiś pisk czy dźwięk,rozumie dużo,ale żadne słowo oprócz przypadkowych sylab baba, mama, dada, tata mu nie wychodzą. Jak coś bardzo chce, to zawsze powtarza "da, da , da"

Gość ze co??????????????????????
kobieto dziecko ma 16miesiecy, zastanów sie!!!!!

Gość przeciez on jest jeszcze
malutki. Chlopcy mowią pozniej. syn ciotki zaczal gdy mial 3 lata. Tez myslielismy ze cos jest nie tak - a jemu sie chyba po prostu nie chcialo.

Gość mamejszon
no tak, ale wszędzie piszą, ż pierwsze słowa dziecko wymawia na roczek, a w wieku 15 miesięcy powinno już nazywać świadomie parę rzeczy jakimiś słowami.

Gość mamejszon
Ja mając 1,5 roku łączyłam już ponoć proste wyrazy typu "To jest" Daj mi", i moja mama patrzy, że mój syn nic.

dziewczynki mowia szybciej. W ogole dziewczynki rozwijaja sie szybciej.

Mój pierwszy synek mówił książkowo a drugi zaczął mówic ok 2 lat. Nie przejmuj się tylko z dzieckiem rozmawiaj. Z czasem zacznie więcej mówic ;) Ważne jest ze rozumie i słyszy.

Gość moja córka za miesiąc skończy
2latka i również mało mówi. Używa tylko 30słów którymi komunikuje się z otoczeniem. Wiem że mówić jej się nie chce bo coraz częściej powtarza nowe wyrazy po mnie nawet te składające się z2słów np na dół, nie wolno itd. Jednak kiedy zauważy że ktoś usłyszał co powiedziała momentalnie milknie i dalej mówić nie chce;/ Rozumie praktycznie wszystko, wykonuje poprawnie polecenia np idz do pokoju i przynieś lalkę. Może twojemu małemu też mówić się niechce

Gość db fjkgh;lMV ,VFERT
Moja córka ma skończone 19msc i na tatę mówi "kaka" na mnie nic tylko się rozdziera ale właśnie wszystko pokazuje palcem,daje do zrozumienia,że to coś chce. Mój mąż zaczął mówić jak miał 5lat!!! Więc wcale bym się nie zdziwiła gdyby Mała miała to po nim chociaż nie wiem czy nauka mówienia ma coś wspólnego z dziedziczeniem.

Gość i tak samo moja poltoraroczna
corka nic nie mowi, ale to kompletnie nic, czasem tylko cos po swojemu powie.i tez nie rozumiem co to jest z tymi dziewczynkmai ze niby sie szybciej rozwijaja bzdura i ciemnogrod

Gość moja córka za miesiąc skończy
córka sąsiadki starsza od mojej o 9miesięcy też niewiele mówi, raczej jeszcze po swojemu za to kuzyn mojej córki już w wieku 2lat zdaniami się wypowiadał. Córka koleżanki też 2lat nie miała jak zdaniami mówiła. Także to zależy od dziecka dodam że moja 2sąsiadka ma 2 dzieci i sama opowiadała że starszy syn zaczął mówić w wieku3lat a córka w wieku 1.5roku już mówiła proste zdania. Dodam że różnica pomiędzy nimi to 1rok

"- Małe dziewczynki są zazwyczaj dużo sprawniejsze werbalnie od chłopców. W obszarach mózgu odpowiedzialnych za język i słuch mają o 11 procent neuronów więcej od rówieśników. Nie chodzi tu tylko o to, że formułowanie myśli przychodzi im łatwiej, ale po prostu lubią mówić więcej. Wśród dorosłych obserwuje się to samo zjawisko. Statystycznie mężczyźni wypowiadają około siedmiu tysięcy słów dziennie, tymczasem kobiety dochodzą nawet do dwudziestu tysięcy. Oczywiście, są wyjątki od reguły..." http://www.styl.pl/uczucia/we-dwoje/news-pojedynek-na-polkule,nId,343222