Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marcioszkakafe

Skrzywienie kręgosłupa i ból.

Polecane posty

Gość marcioszkakafe

Witajcie. Mam ogromne problemy z kręgosłupem. Mam spore skrzywienie, co powoduje u mnie duży ból. Lekarka dała mi zestaw ćwiczeń na skrzywienie, ale efekty będą widoczne po długim czasie. Czy ktoś z Was miał podobnie? Jakieś porady?

Gość mam skrzywienie
w odcinku szyjnym i kręgosłup dłuższy o jeden kręg cierpiałam strsznie, nie mogłam ruszać raczkami, ból głowy... chodziłam na ćwiczenia od wielu lat nie wiem co to ból spowodowany anomaliami kręgosłupa

Gość 4234234234
cwiczyc ćwiczyc i jeszcze raz cwiczyc. a ile stopni ma to skrzywienie, jest boczne?

jak to kręgosłup dłuższy o jeden kręg?? To gdzie ten dodatkowy kręg się znajduje???

bardzo dużo ludzi ma skoliozę, lordozę i mnóstwo innych problemów z kręgosłupem powodowanych często siedzącym trybem życia (przed komputerem). czasami są bezbolesne, czasami bardzo bolesne niestety tutaj metodą są systematyczne ćwiczenia, fizjoterapia. Moja babcia od lat ma silne zawroty głowy spowdowane zwyrodnieniami i skrzywieniem kręgosłupa. Czasami tak silne że zotaje w domu. Bierze czasami leki przeciwbólowe na takie zawroty, bodajże pomaga jej pyralgina, ponoć jest dość skuteczna. ale przede wszystkim chodzi na rehabilitację oraz ćwiczy w domu z drążkiem (używa do tego kija od mopa) - siada na krześle i wykonuje nim różne wymachy. po paru latach stwierzdiał że jest widoczna poprawa

Gość marcioszkakafe
mam skrzywienie właśnie w szyjnym. Tzn mam wyprostowane to, co powinno być naturalnie wygięte. Do tego mam skrzywienie boczne.

czyli masz spłycenie lordozy szyjnej. + boczne skrzywienie (nie wiem w jakim odcinku) a o co chodzi z tym dodatkowym kręgiem??

Gość zespółempiro
Edyciak witam na kolejnym topiku widzę że jesteś skarbnicą wiedzy :-))))

Gość marcioszkakafe
Boczne mam w piersiowym. Efekt noszenia torby na jedno ramię. Zastanawia mnie czy można jakoś poradzić sobie samemu z tymi dwoma skrzywieniami.

Gość marcioszkakafe
Niby mam jakieś tam ćwiczenia na to, ale niewiele. Może wy macie na to jakieś sprawdzone sposoby?

Gość POtenżny_facet
kup sobie kolagen w tabletkach.

Wg mnie najlepsze na skrzywienia boczne sa tzw. ćwiczenia elongacyjne i antygrawitacyjne... Ale przy twojej spłyconej lordozie nie wiem, czy będa dobre... Może ktos cos doradzi jeszcze i to skomentuje w jakis sposób.. A juz ci mówie na czym te ćwiczenia polegają.. Ćwiczenia elongacyjne to wszelkiego rodzaju "wyciagi" (bardzo kolokwialnie to nazwałam) kręgosłupa, np. zwis na drążku, pozycja Klappa. Natomiast te drugie to np. Kładziesz na głowie książkę i chodzisz tak, żeby ci nie spadła.. Ale opisze ci tych ćwiczen więcej, jeśli będę w 100% pewna, że możesz je wykonywać, dlatego czekam na inne komentarze :)

Gość marcioszkakafe
Ooo. Dziękuję. A dlaczego przy spłyconej lordozie te ćwiczenia mogłyby być złe?

dlatego że te ćwiczenia powodują rozciąganie kręgosłupa i tym samym spłycają wszelkie skrzywienia, dlatego jak ktoś ma spłyconą lordozę ledźwiową nie powinien ich wykonywać, ale właśnie nie wiem jak to jest z szyjna.. bo niby ten odcinek w trakcie zwisu jest najmniej poddawany elongacji.

Gość marcioszkakafe
Więc może nie ma zbyt wielkiego wpływu na szyjny. Wiele ludzi ma skrzywienie w szyjnym przez sposób siedzenia przy komputerze, czy nad książką.

Gość marcioszkakafe
Dzięki za te ćwiczenia. Byłabym wdzięczna, jakbym dostała też więcej wskazówek jak sobie radzić z tym skrzywieniem. A jak basen wpływa na skrzywienia? Podczas robienia ćwiczeń, te plecy tak mnie bolą, że matko jedyna...

Gość marcioszkakafe
Eh szkoda. Miałam nadzieję, że dostanę więcej wskazówek jak sobie radzić z tym. Basen, ćwiczenia czy jakieś leki...

Gość marcioszkakafe
Dlaczego żabka odpada? Jakieś nienaturalne wygięcie kręgosłupa czy coś?

Gość marcioszkakafe
Dlaczego żabka odpada? Jakieś nienaturalne wygięcie kręgosłupa czy coś?

Gość marcioszkakafe
A zastanawiało mnie, czy możecie mi polecić jakieś dobre leki przeciwbólowe? Bo ból podczas ćwiczeń mnie wykończy chyba.

Z dostepnych bez recepty to najlepsze chyba są Nurofen UltraForte i Ibum. Żabką nie można, bo masz wtedy nadmierny wyprost odc. szyjnego, co nie jest korzystne..

Gość bienius
Czyli pływanie żabką może nawet powodować skrzywienie kręgosłupa?

To nie tak... Pływanie żabką nie powoduje skrzywienia kręgosłupa, ale jeśli takie wystepuje (w ogóle przy jakichkolwiek problemach bólowych kręgosłupa) odradza się pływanie żabką, bo może nasilać dolegliwości.

Gość gabriela55
ja męczę się od dziecka z takimi problemami, kiedyś zajęcia korekcyjne, basen, masaże u kręgarza i nic. ostatnio ketanol, bo wszelkiego rodzaju apapy i nurofeny nie dawały rady i dopiero urządzenie od babci (używała na stawy) mi pomogło, rezonator biofotonowy, uzywam już 2 miesiące i efekty są takie jak po garści tabletek, a niczym nie muszę się już truć.

Gość jak czytam o tym że
trzeba przy skoliozie robić ćwiczenia wzmacniające czy chodzić na basen to wiadomo że są to przestarzałe metody. Ortopedzi tak naprawdę gówno pomagają w tej sprawie i gówno wiedzą. Już samo to że używają sformułowania "skolioza idiopatyczna" co oznacza skolioze niewiadomego pochodzenia mówi samo za siebie że są bezradni w tym temacie. Wiem coś o tym bo sama mam poważną skoliozę 65 stopni skrzywienia w piersiowym a mam już 32 lata, ale jako nastolatka dużo robiłam tych ćwiczeń i jeździłam po sanatoriach i regularnie na basen chodziłam. Gówno mi to pomogło i tak się pogarszało dopóki nie przestałam rosnąć. Niedawno natrafiłam na wywiad w telewizji z pewnym ortopedą który ma nową teorię na ten temat. Okazuje się że ćwiczenia wzmacniające które do tej pory medycyna oficjalnie zaleca w rzeczywistości pogłębiają skoliozę !!!! Oznacza to że ortopedzi przez lata zalecali szkodliwe ćwiczenia, które bardziej pogarszały skrzywienie niż gdyby nie ćwiczyć w ogóle. Co ci lekarze standardowi gorsza są kompletnie zamknięci na nową wiedzę na ten temat, leniwi i skostniali w ogóle nie chcą się rozwijać wiedzy na ten temat i wręcz utrudniają rozpowszechnianie tej nowej wiedzy na szerszą skalę. A nowa wiedza jest taka że przy skoliozie należy wykonywać ĆWICZENIA ROZCIĄGAJĄCE mięśnie pleców, a nie wzmacniające. Niestety mnie już ta nowa wiedza niewiele już pomoże bo mój układ kostny już dawno temu się ukształtował, ale jak ktoś ma naście lat to może zdziałać wiele. Nawet mając dwadzieścia parę to może poprawić swoje samopoczucie i standard życia. Polecam stronę ortopedy z Lublina Tomasza Karskiego http://www.ortopedia.karski.lublin.pl/index.php?str=0

Gość I tak
jak czytam o tym że,dlatego ciagle powtarzam,ze do lekarzy sie nie chodzi tylko profesjonalny masazysta,akupunkurzysta moze w tym pomóc,a poprawic zawsze mozna,bez wzgledu na wiek

Gość mirka82
Zdiagnozowano u mnie skolioze. jest to ciekawy przypadek, ponieważ podczas wcześniejszego badania podobno nic mi nie było, a na następnym stwierdzono skoliozę i na moje pytanie co teraz, Pani Doktor stwierdziła, że już jest za późno. Co jakiś czas strasznie boli mnie kręgosłup np. podczas mycia naczyń, zamiatania. Rodzice w przypływie troski kupili mi rezonator biofotonowy i regularnie go stosuje. Na razie jest poprawa - jestem w stanie umyć naczynia bez zwijania się z bólu :)