Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość everlastinglove

Pytanie do studentów

Polecane posty

Gość everlastinglove

są tu jacys? mam pytanie - jak wyglada 1 pazdziernika? od razu sa zajecia? czy jest jakies oficjalne wczesniej cos ala rozpoczecie? inauguracja czy cos? narazie to pierwsze pytanie :)

Gość o tak o
Jeśli jesteś na pierwszym roku to 1 października masz inaugurację roku akademickiego, trzeba się ładnie ubrać i iść, chociaż obecność jest nieobowiązkowa.

Rozpoczęcie zajęć zależy od uczelni. Z tego co mi mówili znajomi, to na warszawskiej SGH zajęcia zaczynają się już pod koniec września chyba. Ja natomiast jestem na PW i normalnie 1 października dla studentów I roku obowiązkowa jest inauguracja z immatrykulacją. Tego dnia nie ma zajęć.

Gość everlastinglove
czym jest immatrykulacja? i mam jeszcze pytanie, bo na kazdej uczelni są osobne wydzialy, gdzie wiec jest takie rozpoczecie? czy bede miec rozpoczecie, a pozniej tez wszystkie zajecia tylko na swoim wydziale? czy np w glownym budynku w kampusie? sory, nie ogarniam troche tego wszystkiego! :P

Napiszę jak jest na PW. Co roku jest inauguracja w Gmachu Głównym, ale na nią się po prostu nie chodzi :) A tak to mój i chyba każdy inny wydział ma u siebie (w swoim gmachu) inaugurację i już. Inauguracja to uroczyste rozpoczęcie roku akademickiego, a immatrykulacja to uroczyste przyjęcie nowych osób na studia.

Gość everlastinglove
Oook :) dzieki :) cos czuje ze ciezko sie bedzie polapac w tym wszystkim. pewnie odczytanie planu zajec tez bedzie czarna magia :P a kiedy dostaje sie indeks? i legitymacje? to wszystko zalezy od uczelni?

Hm, u nas indeks dostaje się właśnie na rozpoczęciu, dziekan czyta nazwiska, podchodzi się i dostajesz. Po legitkę idzie się do dziekanatu zaraz po tej "ceremonii" :) I wtedy trzeba szybko biec, żeby zając dobre miejsce w kolejce ;) I trzeba jeszcze mieć od razu kasę nie pamiętam na co, ale chyba 47zł to u nas było. Dostajesz jeszcze książeczkę zdrowia studenta.