Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość batkinka

Kuzynka mnie poucza jaki to słodzik jest niezdrowy...

Polecane posty

Gość batkinka

Od kilku miesięcy nie używam w ogóle cukru- niestety nie potrafiłabym całkiem zrezygnować ze słodkiego smaku, więc zamiast cukru używam słodzika. Udało mi się zrzucić kilka kilo. Nie twierdzę, że słodzik jest zdrowy, ale przecież cukier też wcale nie jest. Ostatnio wkurzyła mnie kuzynka gdy zaczęła mnie pouczać jaką to sobie robię krzywdę używając tej chemii, że ona w życiu nie zdecydowałaby się na coś takiego. I wiecie co jest śmieszne? Ona wypala paczkę papierosów dziennie, prawie co wieczór puszkę piwa, często korzysta z "dobrodziejstw" mcdonalda i generalnie nie prowadzi zdrowego życia. Ale poucza innych co jest zdrowe a co nie :O

Gość w skład słodzika
wchodzi m.in. trutka na szczury, słodź lepiej miodem

słodziki z aspartamem są bardzo niezdrowe aspartam uszkadza wzrok wystarczy, że pijesz 2herbaty dziennie posłodzone 4tabletkami i już po roku mogą nastąpić pierwsze zmiany w oku słodź lepiej miodem, albo brązowym cukrem

Gość najgorszy bo przez
http://www.youtube.com/watch?v=hn5Anx88RVc Aspartam jest obecnie najniebezpieczniejszą substancją na rynku, jaką dodaje się do żywności. Aspartam jest przyczyną ponad 75 procent negatywnych reakcji na występujące w żywności dodatki zgłaszanych do amerykańskiego Urządu ds. Leków i Żywności. Wiele z tych reakcji ma bardzo poważny charakter, jak choćby napady apopleksji, a nawet śmierć, o czym w lutym 1994 roku doniósł raport Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej. Wśród 90 udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie znajdują sie między innymi: bóle głowy/migreny, zawroty głowy, apopleksje, mdłości, drętwienie, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresja, znużenie, rozdrażnienie, częstoskurcz, bezsenność, zaburzenia wzroku, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności w oddychaniu, napady niepokoju, zaburzenia mowy, utrata smaku, szum w uszach, zaburzenia pamięci i bóle stawów. Zdaniem naukowców oraz lekarzy badających negatywne skutki wywoływane przez aspartam, spożywanie tego środka może wywołać lub zaostrzyć przebieg następujących chorób: nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, syndrom chronicznego zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zaniki pamięci, chłoniak, wady wrodzone, cukrzyca. W skład aspartamu wchodzą trzy związki chemiczne: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Napisana przez Jamesa i Phyllis Balchów książka Prescription for Nutritional Healing (Recepta na leczenie żywnością) zalicza aspartam do kategorii chemicznych trucizn. Jak się przekonamy, nie ma w tym krzty przesady. http://otworz-oczy.org/index.php/aspartam-e951-zabojczy-slodzik/

Gość Mia Mia MIa
Mnie akurat od slodzika boli glowa. Wydaje mi sie ze slodzik to gorsze dziadostwo niz cukier. Lepiej zmiejszac dawke cukru, albo uzywac miodu, ewentualnie fruktozy. No ale Twoja sprawa :)

Gość batkinka
Trutka na szczury? A ja myślałam, że tylko olej silnikowy i sproszkowane owady ;) Nie chodzi mi o to, że chcę teraz znać Wasze zdanie na temat słodzika, bo jak widzicie, niewiele mnie to interesuje. Chcę przedstawić sytuację, kiedy to osoba się wymądrza i wygłasza poglądy do których sama się nie stosuje

Gość najgorszy bo przez
siat popełnia samobójstwo przez stosowanie chemii i GMO http://www.youtube.com/watch?v=0gFNfPfeQ3Y wzrosło spożycie mięsa i wzrosło zachorowalność na raka czym się karmi zwierzęta genetyczna soi które są dodatkiem do paszy

Gość Mia Mia MIa
no to jej powiedz, ze ty bys w zyciu nie jadla smieci z macdonalda. Skoro ona czuje, ze moze cie krytykowac, to dlaczego dla cieie jest to takie trudne?

To przysraj jej, że sama się truje tym i owym, a z używania słodzika zrezygnuj, bo to naprawdę świństwo. Mi też trudno zrezygnować ze słodkiego smaku, ale jakoś wytrzymuję, a raz na jakiś czas (kilka dni) pozwalam sobie na rozpustę-czyli albo herbatę z cytryną i dużą ilością miodu albo słodką kawę z mlekiem. Jeśli już koniecznie potrzebujesz słodkiego smaku to fruktoza jest dobrym rozwiązaniem, ma dużo niższy indeks glikemiczny, a słodzi całkiem nieźle. Jedynym minusem jest cena. :o

Gość batkinka
Ech, jak ja to uwielbiam- zakładam jakiś temat, a Wy piszecie zupełnie na inny. Używam słodziku i na razie nie zamierzam z niego zrezygnować cokolwiek o nim byście nie napisali, to moja sprawa :) Hm, z pewnością każdy z Was żyje w 100% zgodnie z naturą i nie używa żadnych niezdrowych substancji :) Zabawne jest to, że gdybym napisała, że palę, piję itp to nie byłoby takiego oburzenia jak na dźwięk słowa "słodzik". No cóż, najwyraźniej moja kuzynka żyje zdrowiej ode mnie ;)

Gość dfrfrfrfgrgthyt
bo z ciebie jest zwykła cipa od razu trzeba było przygadać, że nie przyjmujesz rad na temat zdrowego życia od palacza i tyle a słodzik to zwykłe gówno

Gość słodzik jest niezdrowy ale
nie bardziej niż zwykły cukier. Nie oszukujmy się - cukier który jemy prawie we wszystkim co kupujemy w sklepie to tylko chemiczna breja niewiele mająca wspólnego z burakiem cukrowym nawet. Słodzik nie jest zdrowy, ale zdrowszy od białego cukru, w ostatnich czasach nawet nie droższy i o ile nie jesz go kilogramami, tylko parę gram dziennie dodajesz do potraw - to nie zaszkodzi Ci bardziej niż cukier.

Gość batkinka
słodzik jest niezdrowy ale- chociaż Ty masz zdrowe podejście :) Większości ludzi wydaje się, ze tak zdrowo się odżywiają, a prawda jest taka, że to co kupujemy w sklepach jest napakowane chemią i niewiele ma wspólnego ze zdrowiem. No chyba, że wytwarzacie jedzonko samodzielnie :D Oczywiście można się bawić w to całe ekożycie, ale czy nie szkoda... życia?

Gość dfrfrfrfgrgthyt
cukier jest zrobiony z buraków cukrowych ale ktos ma poczucie humoru pisząc że słodzik jest zdrowszy od cukru:D Cukier nie powoduje ślepoty a aspartam i owszem

Gość a widzisz inny punkt widzenia
czy nie szkoda zycia? a nie szkoda zdrowia ? wiem ze o takich rzeczach raczej sie nie mysli, ale pomysl ze kiedys bedziesz starsza pania po 60tcez zaćmą, miażdżycą, alzheimerem, nadciśnieniem, niedołężna... smutne, ale to nadal bedziesz Ty, a twój kazdy dzien bedzie beznadziejny ja czasem bywam w szwajcarii, tam widuje co krok bardzo aktywnych starszych ludzi, ktorzy śmigają po górach, pływają jachtem, są bardzo aktywni - taka chciałabym być na starość i zalezy mi na moim zdrowiu a te gówna jak mcdonaldczasem jem, bo wiadomo, ze sie nie uniknie tego jak chce sie normalnie zyc, ale na co dzien nie jem zdrowo i zyje zdrowo

Gość a widzisz inny punkt widzenia
na co dzień jem* zdrowo

Gość eccelikka
słodziki to samo zło- napoje i zarcie light ze słodzikiem sa bardziej szkodliwe niz zwykle, słodzone czyms innym

Gość bambarryla147
nie kazy slodzik zawiera aspartam!!!!! Ludzie!!!

Gość errtulla
-jasne słodzik to nie tylko aspartam ale także cesulfam k-one sa bodajz e najpopularniejsze a w sumie lekarze, dietetycy uznali słodziki wszelkie za szkodliwe

Gość seringga
chemia jest wszedzie

Gość jiojiojo
ksylitol jest podobna zdrowa alternatywa cukru

Gość owszem, dookola jest duzo
chemii , ale po co sie jeszcze dobijac takim swinstwem, jak slodzik. Juz ci pisali,ze lepszy miód. Co do brazowego cukry - ten sprzedawany w naszych marketach jest czesto po prostu farbowany ( tak, jak i ciemny ryż).

Gość zettillka
ale miód -choc ma swoje zalety to jest prawie tak samo tuczący jak cukier i powoduje próchnice tak samo-a cukier, biały brązowy czcinowy-to sa tak samo szkodliwe-powoduja próchnice i otyłośc

Gość zettillka
literówka-chodziło mi o cukier trzcinowy

Gość bezcenna rada
uzywaj stewii

Gość giglikka
gorzkośc jest fajna