Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedy mam juz dosc

i co robic? mam dosc....

Polecane posty

Gość kiedy mam juz dosc

Z grubsza nakresle sytuacje - mieszkam u Babci z mlodsza siostra, mam 21 lat, moja mama nie zyje a moj ojciec ma "nowa rodzine" - mieszka w innym miescie raczej nie przejmuje sie mna i siostra i utrzymuje bardzo slaby kontakt z nami - tyle co daje kase na moja siostre, ktora jeszcze chodzi do Liceum. Do rzeczy - w rodzinie zawsze byl problem z alkoholem - mama go miala, tata, dzidek od strony ojca, i babcia u ktorej obecni mieszkam...z tym ze jesli chodzi o nia myslelismy, ze problemu z piciem juz nie ma - a jednak od jakiegos czasu znowu to robi, wpada w kilkudniowe ciagi. Szczerze- nie wiem co robic...proboje z nia gadac ale ten, kto mial alkoholika w domu wie, jak to jest. Szczerze powiedziawszy kompletnie nie wiem, co z tym zrobic - czy powinnam powiedziec o tym ojcu? Albo poprosic o pomoc dziadkow o strony ojca?? Tylko ze moja babcia, ta co pije, strasznie ich nie lubi i pewnie nei chcialaby, zebym im czy ojcu (ktorego tez niecierpi) o tym mowila. Co ja mam zrobic??......mam dosc ogladania alkoholikow cale zycie... no i martwie sie o babcie;/

Gość kiedy mam juz dosc
up..

Gość kiedy mam juz dosc
nikt nic nie podpowie??..

Gość kiedy mam juz dosc
"czas wziac swoje zycie w swoje rece" chcialabym, ale te rodzinne problemy ciagna sie za mna... niestety, musze myslec o mojej siostrze, ktora ma w zasadzie tylko mnie. Musze pomagac finansowo jej i babci. Wiec nie mgoe sie od nich odciac... Wiec co ja moge? Poza tym nie chce uciekac od problemow, chce je rozwiazac.. "A odczuwasz negatywnie skutki problemow alkoholowych osob z Toba spokrewnionych?" Nie do końca rozumiem?

Gość kiedy mam juz dosc
upup

Niskie poczucie wlasnej wartoscy, obawy, negatywnie nastawienie, niski poziom optymizmu - to sa te negatywy ;) Siostre zawsze mozesz wziac ze soba, bo na pewno obecne srodowisko jej nie sprzyja, a jesli Ty jestes dobra osoba to na pewno przebywanie pod jednym dachem z Toba lepiej uksztaltuje jej psychike, niz obecna sytuacja.

Gość kiedy mam juz dosc
Problem w tym, ze mnie poki co nie stac na to, zeby zapewnic jej osobne mieszkanie (we 2) itd. Poza tym nie chce zostawic babci samej. a problemy o ktorych piszesz?? Oczywiscie nei sa mi obce....