Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marry Janne

Czy osoba wierzaca w boga moze byc uwazana za inteligentna?

Polecane posty

Gość rfg5634
nie wiem czy inteligencja zależy od wiary danego człowieka?

Inteligentna osoba, to osoba, która ma ukształtowane poglądy na temat religii, które niekoniecznie muszą zgadzać się z doktrynami jakichś Kościołów czy wyznań. I co najważniejsze - taka osoba potrafi dyskutować na ten temat i przede wszystkim nie obraża ludzi, którzy mają inne poglądy i nie narzuca nikomu swojego toku myślenia. W przeciwieństwie, do Ciebie, Autorko.

Gość rfg5634
mi na przykład lata to w co kto wierzy...ważniejsze jakim jest człowiekiem...

Gość gruby czarny kot
Lubomira, zgadzam się z Tobą. nic dodać , nic ująć

Gość SNap
Lubomira masz racje, ale tylko w stosunku do katolikow. Inne religie to po prostu pozmieniane chrzescijanstwo - wszyscy papugowali po nas

Gość scML.,c
osoba zadająca tak durne pytania na pewno nie

Ale Chrześcijaństwo to jedna z najmłodszych wielkich religii, młodszy jest tylko islam. Tacy Żydzi, czy wyznawcy Hinduizmu na pewno nie papugowali Chrześcijan:)

Gość hhhhhhhhgg
uwazam, ze osoba wierząca w boga może być jak najbardziej inteligentna. natomiast osoba, ktora uważa za prawde te wszystkie bajeczki wypisane w biblii i nalezy do kosciola katolickiego inteligentna raczej nie jest :o o innych wiarach się nie wypowiem, bo ich nie znam :P

Gość Mała miła błyskotka
No jeśli inteligencja jest wierząca, to może mi ktoś wreszcie odpowie na kilka pytań? Choćby na to, które zadał Cice Mool : Jeśli Szatan jest największym oszustem, skąd mamy wiedzieć, że nie wykiwał Chrześcijan skłaniając ich by ubóstwiali go jak Boga (Jahwe) i teraz nakazuje im niszczyć prawdziwego' Boga w swoim własnym imieniu?

To nie ma sensu. Szatan jest największym oszustem, ale Bóg jest przecież o wiele silniejszy i nie pozwoliłby na to, żeby ludzie dawali się zwodzić jakiemuś tam Diabłowi:) A poza tym, w Biblii jest wyraźnie napisane, że ostatecznie zwycięży Bóg/ Chrystus, który pokona Szatana. Ale to dla Katolików. Ja osobiście uważam, że każdy ma takiego Szatana w sercu, który skłania go do robienia niedobrych rzeczy, do krzywdzenia ludzi. Według mnie, Bóg stoi ponad wszelkimi podziałami religijnymi i nie interesuje Go, czy człowiek jest Katolikiem, czy Muzułmaninem, ważne, jakim jest człowiekiem.