Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zviezda

jak mu powiedziec ?

Polecane posty

Gość zviezda

Mam przyjaciela,bardzo się lubimy on sam w sobie jest swietny,nie pali nie pije jest grzeczny,mamy wspólne zainteresowania jest moimi jedynym prawdziwym przyjacielem,ale jest problem z jedną rzeczą bo ma zepsute zęby...niby coś tam robił z tym zaplombował 1 ząbka i 1 wyrwał a resztę prawie całą górę ma do usunięcia i ma mieć protezę częściową,ale to już się ciągnie i ciągnie i nic z tym nie robi mimo że wstydzi się bo zakrywa często usta...jak mam mu powiedzieć żeby zrobił te zęby...wiem że się boi z tego takie skutki że teraz musi protezę mieć bo jakimś cudem był na przeglądzie u dentysty no i tak mu lekarz powiedział..... Jak go zaciągnąć do dentysty ? Chodzi nie tylko o wygląd ale i o samopoczucie bo ciągle ma jakieś kłopoty ze zdrowiem.....i to pewnie przez te zębska........

Sprobuj dyskretnie zaproponowac wizyte, badz podaj mu namiary do dobrego stomatologa w Twojej okolicy. Ile Twoj przyjaciel ma lat? Jest w stanie isc do prywatnego stomatologa?

Gość zviezda
duży chłopak już z niego 32 lata ma tak,jest w stanie iść prywatnie,pracujemy razem w Niemczech więc nie ma problemu.....znam kilku dentystów na Śląsku gdzie robią pod narkozą jak ktoś bardzo się boi....sama mam kilka zębów może zaproponować mu żebyśmy poszli razem na wizytę ?

Sitny pomysl. Mozesz zaproponowac, zeby poszedl z Toba gdzies i "przy okazji" masz kontrole u dentysty, czy moze isc z Toba. Jak bedziesz wychodzila z gabinetu, mozesz zaproponowac przyjacielowi, zeby tez sobie skontrolowal zabki, moze sie uda? Mozesz od razu zarejestrowac przyjaciela a wtedy lekarz sam go wywola :) rozmawialas z przyjacielem na temat zabkow? Ja swojemu kolledze kiedys delikatnie powiedzialam co mnie gryzie, na sczescie posluchal, ale jak to okreslil, zrobil to dla mnie, bo nie bylam mu obojetna... Hmmm, przynajmniej pomoglam mu w pokonaniu niesmialosci :) NIestety choroby dziasel, zebow prowadza do roznych chorob. Zwykly bol glowy tez moze miec poczatek stanu zdrowia zebow. Masz kolezanke, najlepiej taka, ktora widujecie zadko, zeby zwrocila przyjacielowi uwage. Mi kiedys kolega zwrocil uwage na temat obgryzania paznokci, ze brzydko to wyglada itd. Od pamietnego dnia moje paznokcie maja rozmiar 3-4 ;)

Gość zviezda
On ma częste kłopoty z żołądkiem wiecznie ma mdłości zgagi itd I jestem pewna że to przez te zęby... Rozmawialiśmy kiedyś o tych zębach,wpierw cieszył się na myśl że wstawi te zęby i będzie ładnie wyglądał,no ale potem zaś ktoś mu nagadał że z protezą nie będzie mógł normalnie jeść no i zapał prysł jak bańka mydlana,mówi że jak to będzie wyglądał co będzie jak mu to wyleci jak jadł będzie itd..mówiłam mu że teraz robią zęby lepsze niż kiedyś że nie ma co się wstydzić i nic mu nie wypadnie...zależy mi na tym żeby poszedł bo wiem że bardzo go to trapi a zaś coś go odciąga od zrobienia tego...chyba zrobię tak jak mówisz powiem mu żeby poszedł ze mną zrobić moje zęby na narkozę bo tez się boję :-) no i niech zobaczy że będę spała a lekarze robią swoje..... A z tą koleżanką też dobry pomysł,ale on jest wrażliwy jak dziecko i jeszcze gorzej się poczuje...

Tak myslalam... Przyjaciel ma problemy z zoladkiem poniewaz... pokarm, ktory dostaje sie do zoladka nie jest odpowiednio zmielony. To tak jakbys pokroila sredniej wielkosci jablko na osemki i polknela. Radze Ci, zebys jak najszybciej namowila przyjaciela na wizyte, po uprzedniej Twojej wizycie w gabinecie, zobaczy jak to wyglada itd. Istnieje wiele metod wstawiana zebow i wcale nie musi byc to proteza babcina, ktora wypada itd. Moze wstawic sobie implanty, badz tanszym rozwiazaniem beda koronki. Jesli musi usunac te pozostalosci po zebah, moze wstawic sobie 2 implanty i do tego doczepiaja mostek, nakladka, wtedy bedzie mial swoje podniebienie, bedzie wszystko czul przezuwajac. Jesli natomiast musi miec proteze, najlepszym rozwiazaniem bedzie dla niego zatrzaskowa, z otworami w podniebieniu, pozostaje poskam potraw, ale... Nie jestem stomatologiem, najlepiej jesli pojdzie na wizyte a tam wszystko wytlumacza jak dziecku :)

Gość zviezda
Już obcykałam wszelkie możliwe sposoby no i jak na razie najlepiej będzie pasowała proteza szkieletowa,acetalowa,albo valplast tz nylonowa....implanty to na razie nie stać nas jestem dobrej myśli i mam nadzieję że mój plan się powiedzie ❤️