Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JAGOOODAAA

roczne dziecko sika do nocnika?!

Polecane posty

Gość JAGOOODAAA

Moja mala ma dopiero 1 i 2 mce. Postanowialm juz zaczac z nia przygode z nocniczkiem. Dzis pierwszy raz do niego nasusiala :) ale to raczej bylo niechcacy.. Najpierw dwie godziny jej tlumaczylam, ze siku robimy do nocniczka a nie na podloge, latala z gola dupka i chyba z 10 razy sie zesikala na podloge, a ja tylko na to czekalam i juz lecialam z nocnikiem i ja sadzalam szybko, ale ona zawsze sie wystraszyla i powstrzymywala sikanie. A jak w koncu nasikala po tych 2godz to byl czysty przypadek bo akurat sobie siedziala na tym nocniku i dalam jej cos tam do zabawy i zrobila siku w tym czasie jak sie bawila. Jak zeszla to ja pochwalilam ale byla tak zajeta zabawka, ze sie nawet nie zorientowala, ze ja chwale.. Potrafi mi pokazac gdzie nasikala na podlodze, nasladuje mnie jak zmywam siki - jezdzi roczka po podlodze, tam gdzie bylo nasikane. Jak sie pytam gdzie robimy siku to pokazuje palcem na nocnik. Raz tez jak zaczela sikac to na chwilw wstrzymala mocz i po czym zaczela sikac i patrzec na mnie i na lecace siuski po jej nozkach :) Myslicie, ze jestesmy na dobrej drodze?? A moze ona jest jeszcze za malutka??

Gość dobroczynca :D:D:D
Wiem, wiem... moja sasiadka ma dziecko w wieku prawie 3 lat i tez jeszcze sika. A innie dwie dziewczynki z mojego osiedla nauczyly sie jak mialy rok i 8 miesiecy. Ja troche wczesnie zaczynam, ale mala kontaktuje bardzo dobrze, boje sie tylko czy bedzie w stanie powstrzymywac mocz zanim ja rozbiore i wysadze..

powoli niech sie oswaja, moja corka na pieluchy w domu odstawila calkowicie w wieku 15 czy 16 miesiecy. Na wyjscia nosila do 25 miesiaca ale to ze wzgledu na fobie toalet publicznych (najczesciej wstrzymywala do powrotu do domu, jak juz nie mogla wytrzymac to sikala w pieluche mowiac ''oo ooooollll'). Malymi kroczkami, tak by jej nie zniechecic mozesz probowac. Polecam tez abys pokazala jej jak sie sciaga majtki (chociaz to moze jeszcze troche potrwac). Dla nas od tego etapu moza powiedziec ze sikanie jest juz tylko przyjemnoscia. Pokaz jej tez jak sie podetrzec, niech pomaga ci wylac mocz do muszli i polece ci tez moja 'tajna bron' ;M&M czekoladowe. Za siku daj glosna owacje plus wlasnie czekoladke M&M. :-)

A ile teraz na dwoja pociecha?? Szybciutko sie nauczyla. Ja planuje jeszcze w domu w ogole nie używać pieluch tylko najtki i jak sie zsika to niech chodzi w tychh mokrych zeby sobie poczuła i zobaczyla konsekwencje sikania w majty :)

ma 2 lata i 2 miesiace:-) Wiesz jesli moge cos doradzic, to moze owszem niech sika w majty, tlumacz ze musi na nocnik itp ale jak zauwazysz ze z tydzien takie tlumaczenie nic nie daje to odpusc na jakis czas. NIech nocnik stoi gdzies w jej zasiegu, tylko od czasu do czasu rzuc w jego strone' tu siusiamy' ale totalnie odpusc na np miesiac dwa i znowu probuj. Jesli dziecko nie zalapie teraz to widocznie potrzebuje troche wiecej czasu ( i nie koniecznie musi to trwac do 3 roku zycia:-) )

Synek mojej koleżanki sikał w pieluchy do trzeciego roku życia. Nie potrafił w ogóle sikać do nocnika, nie chciał na nim nawet siedzieć. Ale za to jednego dnia zawołał, ze chce siku i kazał się zaprowadzić od razu do łazienki. Od tego czasu zawsze idzie już do łazienki - ominał kompletnie etap nocnikowy.

a moja mama ma 3 dzieci i wszyscy sikalismy do nocnika jak skonczylismy rok :) Mi sie wydaje, ze teraz to jest tak wygodniej. Dziecko ma pieluchy jednorazowe i mama sie poprostu nie chce uczyc dzici sikania :p

Gość do postu powyzej
to nie tak ze sie matkom nie chce... mam 15 mies synka, nocnik zakupiony i kilka razy mu tlumaczylam do czego sluzy, maly potrafi pokazac na pieluszke na pytanie gdzie robi siusiu wiec mowilam mu ze zamiast do pieluszki robi sie do nocnika. Zreszta jak zrobi kupe to sam przychodzi i pokazuje na pieluche. Ale nie wysadzam na sile, nie pozwalam mu latac bez pieluchy gdzie popadnie i nie uwazam ze to z lenistwa. Pracuje na caly etat i spedzam z dzieckiem 3-4 h dziennie i nie chce marnować tego czasu na latanie za nim z nocnikiem i wycieranie zasikanej podlogi. Wierze ze przyjdzie taka chwila ze sam pokaze ze chce zrobic do toalety. A ze ciut wiecej wydam na pieluchy, no coz, za to moje dziecko spedzi ze mna wiecej czasu na zabawe, niekoniecznie z nocnikiem i szmatą w roli głównej...

ja bym tego tak gwałtownie nie robiła, że cały dzień bez pieluchy i co chwila męczenie nocnikiem. Zrazi się w końcu. Moja córka ma 13 miesięcy i robi kilka razy dziennie siku do nocnika ( bardzo się z tego cieszy) i czasem kupkę. Po prostu sadzam ją co jakiś czas ( po spaniu np) i robi. Jeśli nie zrobi w ciągu 2 minut to wstajemy. W ten sposób się nie zraża. Sama jeszcze nie sygnalizuje i wcale tego nie wymagam. Wszystko w swoim czasie.

Gość ja też chciałam nauczyć roczne
dziecko i niestety nie dało się, nie z lenistwa!! moim zdaniem dziecko nie było gotowe! 2 miesiące chodził bez pieluchy, na widok nocnika darł się panicznie, sikał tylko na podłogę mimo, ze doskonale widział co i kiedy robi.... w tym roku... czyli jako 2 latek, było zupełnie inaczej! dosłownie raz mu powiedziałam, że zabieram pieluchę i że ma sikać do nocnika i załapał bez problemu.... cała nauka trwała nie cały tydzień- i nie ma wpadek od tamtej pory! Moim zdaniem spróbować warto, ale jak dziecko jest nie gotowe, to nie ma co męczyć go na siłę!

Dzis rano moja corka wstala i od razu pokazuje na pieluche ze zrobila siku. Zalozylam jej majteczki bez pieluchy, pytam gdzie robimy siku to pokazuje na nocnik. Zesikala sie na podloge i mi pokazuje to mowie brzydko tak nie wolno bo do nocniczka trzeba sikac. Za jakies 20 min stanela kolo mnie i pokazuje ze robi siii, powstrzymywala ale troche jej sie ulewalo, to szybko wysadzilam ja na nocnik i sie wysikala ladnie :) Nie ma potrzeby sie martwic o moje dziecko, jak widac daje sobie rade :) Moja mama tez pracowala i miala 3 malych dzieci i wszystkie sikaly do nicniczka po roku. No ale niektore mamy chca isc na latwizne i zamiast uczyc dziecko przydatnych rzeczy wola sie z nimi bawic :) Moja corka ma pelno zabawek porozwalanych po calym pokoju i zna wszystkich nazwe mowie przynies lale, ksiazeczke, kaczuszke.... wszystko mi przyniesie, bo ja tego wyuczylam. W ksiazeczce umie pokazac rzecz o jaka spytam. Wole dziecko uczyc od malego, w kazdej wolnej chwili ja ucze. A mala jest bystra i chetna do nauki. Sama przynosi mi ksiazke zeby jej czytac i pokazywac obrazki i sama tez przewraca kartki i wybiera strone. Ale to tez zalezy od dziecka.. jedne lapia wczesniej inne pozniej...

Gość tammta
miszka ja robiłam podobnie. Z tym ze ja raz dziennie tylko po drzemce na 2-3 min wysadzałam. Zawsze zrobiła. A w 14m-cu sama zaczela wolac, spodobalo jej sie. Dzisiaj na 16m-cy i w domu chodzi bez pieluchy ale tak srednio raz dziennie zdarzy sie ze nie zawoła i zrobi w majtki albo popusci troszke. Autorko ja tez mysle ze troszke za ostro zaczynasz. Dziecko moze nie kontrolowac zwierczy az do 18m-ca zycia i wtedy taka nauka na sile nic nie warta, dziecko sie zrazi tylko. Sadzaj wtedy kiedy samo ma ochote albo jak jestes pewna ze zrobi zaraz siku - po drzemce własnie jesli obudzi sie z sucha pieluszka.

Gość jagoodaaaaa
nick mi sie pomylil - to ja pisalam jako dobroczynca :)