Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość halotoja

jak się sądzić z pracodawcą? jak liczyć odszkodowanie?

Polecane posty

Gość halotoja

skoro mnie zwolnił niesłusznie to chcę ekwiwalentu pieniężnego, za ile miesięcy mi się należy? dodam że w umowie nie ma klauzuli o wypowiedzeniu, a wypowiedzenie jest z mylną datą, czy mogę żądać kasy za cały okres który powinnam jeszcze przepracować u niego?

Gość chyba jako odszkodwoanie należ
y sie jednomiesięczne wynagrodzenie a do odprawy miałaś prawo?

Gość halotoja
nie ja słyszałam że 3 miesiące wynagrodzenia mi się należy i teraz nie wiem jak to jest ... a jeśli brak w umowie wzmianki o wypowiedzeniu to pracodawca moze mi takie wypowiedzenie dac?

Gość chyba jako odszkodwoanie należ
już wiem - należy Ci sie takie odszkodowanie jak długośc okresu wypowiedzenia.

Gość halotoja
czyli w moim wypadku 2 tyg, czyli około połowy pensji

Gość halotoja
w umowie nie mam nic o wypowiedzeniu a na wypowiedzeniu jest mowa o 2 tygodniach

Gość tak należy Ci sie połowa pensj
i. a jaki podał powód wypowiedzenia?

a Ty miałas umowę na czas nieokreślony?

Gość halotoja
nie podał bo nie wiedzieł, zwolnił i już -to tak oficjalnie nie oficjalnie chodzi o urlop ktory zaplanowałąm w styczniu o którym wszystcy wiedzieli i na który nie chcieli się zgodzić mimo wcześniejszych zapewnien

Gość halotoja
umowa na czas okreslony była do konca 2013r. i miałam po urlopie isc na inne wyzsze stanowisko co bylo mi obiecywane przy osobach trzecich wiele razy

musialabys miec umowe conajmniej na czas okreslony, lub nieokreslony... z jasna deklaracja co do warunkow zwolnienia lub wypowiedzenia,musialabys zostac zwolniona dysplinarnie lub z innych powodow z ktorymi ty sie nie zgadzasz musisz to miec ujete w umowie ,wtedy do sadu pracy zlozyc wniosek i udowadniac ,starajac sie o odszkodowanie.

nie musisz podpisywac umowy o rozwaizaniu stosunku pracy z pracodawca ,lecz zazdac konkretny powod zwolnienia,poprzedzajacy okres dla Ciebie wypowiedzenia na czas szukania zatrudnienia w innej firmie.

jeśli nie było w umowie na czas określony klauzuli, że obowiązuje Ciebie 2 tyg. okres wypowiedzenia to nie może Cie zwolnic. Idź do inspekacji pracy tam Ci poradzą o co możesz domagać sie w sądzie.

Gość halotoja
ja wypowiedzenie przyjełam z dniem 12.08 a data na wypowiedzeniu jest 19.08, nie spodziewali sie mnie ze przyjde do biura gł. porozmawiać czy na wolne mogę iść idali mi wypowiedzenie, taki szok trochę bo obiecywali coś innego

zdaje sie że masz 7 dni na odwołanie do sądu pracy. Idź do inspekcji i pisz pozew.

Gość halotoja
właśnie jestem na tym etapie, tylko muszę napisać co żądam i nie wiem ile powinnam jaką kwotę napisać

a byłas w inspekcji Pracy. Wiem, że jesli umowa jest na czas nieokreslony to przysługuje odszkodowanie ale nie wiem jak jest z umowa na czas określony. na pewno nie mógł Cie zwolnić ale może powinnaś sie domagac przywrócenia do pracy?

Gość halotoja
nie chce tam wrócić bo będą czekać na jakąś moją pomyłkę żeby mi dać dyscyplinarkę, na bank tak by było i momo że pracowało mi się tam super bo było by samobójstwo

Gość halotoja
byłam w sądzie pracy, w pip nie byłam

w pip powiedza czego możesz się domagać. Nie tak łatwo jest zwolnić pracownika dyscyplinarnie.

Gość halotoja
ide dzis do radcy prawnego o 11, zobaczymy co powie

no to powodzenia:)

Gość suprajsssss
masz mozliwośc starać się o odszkodowanie za bezzasadne wypowiedzenie o pracę przez pracodawce. Masz mozliwość żądać średniego wynagrodzenia z 3 ostatnich miesięcy. Dodatkowo jesli premie nie zostaly ci wypłacone a nalezały ci się też możesz się starać o wypłatę.

Gość suprajsssss
Ja tez pozwałam swojego byłego pracodawce za zwolnienie mnie bezpodstawnie. Sprawe wygralam odszkodowanie dostałam, z tym że ja miałam na czas nieokreslony umowę. I wynajełam sobie adwokata bo wiedziałam ze nie popuszcze oni z resztą też się nie poddawali

Gość halotoja
no ja zobaczę co się wykluje, jeśli przyjedzie co do czego też wynajmę pracodawcę i już nie chodzi mi tylko o odszkodowanie, co postawienie wszystkich osób przed sądem żeby się grubo tłumaczyli, ile dałaś za adwokata?

Gość halotoja
wynajme prawnika znaczy sie

Gość suprajsssss
za prawnika zapłaciłam 2000zł. Nie jest to duża cena w porówanianiu do tego jakie odszkodowanie mi wynegocjował ;]

Gość suprajsssss
tylko wynajmij prawnika prywatnie a z urzedu, nie dosć że nie będzie starał się tak bardzo jak ten ktoremu zapłaciłaś to jeszcze będziesz musiała bawić się w rózne wnioski czy ewentualnie on ci się należy itp

Gość suprajsssss
tylko wynajmij prawnika prywatnie a nie z urzedu*