Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podnosimy

KLESZCZ u dziecka - miałyscie ten

Polecane posty

Gość no ja nie ale........
nie, ale wydawało mi się, że dziecko ma kleszcza i już po pół godzinie byłam u lekarza na szczęście to był fałszywy alarm;)

Gość no pewnie i to czesto
ja sama mam kleszcza co kilka tygodni, czasem co kilka dni, ale mieszkam pod lasem. dzieci tez lapia, ale sie wyrywa i jest ok

Gość zawsze od kontaktu z kleszczem
zrób sobie po ok. 4-6 tygodni badanie WESTERN BLOOT(chyba jedyny wiarygodny test, jest jeszcze test LTT - bardziej wiarygodny, ale kosztuje 550 zł)! Borelioza jest bardzo niebezpieczną chorobą! Bardzo często borelioza daje o sobie znać po kilku, czasami nawet kilkunastu latach, a wtedy zazwyczaj nie ma już szans na wyleczenie, tylko zalecza się chorobę, a życie z boreliozą jest bardzo trudne...

Gość no pewnie i to czesto
no jasne, u mnie borelioza jest choroba zawodowa wiec mamy z zakladu pracy badania, a na odkleszczowe zapalenie opon mozgowych mamy szzcepionki. Dzieci tez mozna badac i szczepic, ale to chyba troche przesada... kleszcz musi siedziec 6h zeby moc zarazic.

jak byłam mała mieszkałam od razu obok lasu ... i co z braćmi wiecznie mieliśmy kleszcze bo bawiliśmy sie cały dzień w lesie ... mama ( pielęgniarka ) lub tata nam wyciągali .. teraz panika bo szczepionki ! :o

Gość zawsze od kontaktu z kleszczem
eudaiomonia - na boreliozę nie ma szczepionki no pewnie i to czesto - wystarczy, że kleszcz siedzi kilka minut i jak jest nosicielem chorób to Cię zarazi...to są już nieaktualne poglądy, że do iluś tam godzin kleszcz Cię nie zarazi!

Gość a ja tak sobie myślę
że raz w roku np. w listopadzie(bo wtedy sezon kleszczowy się znacznie zmniejsza) warto sobie zrobić badanie na boreliozę, bo wczesne podjęcie leczenia daje możliwość wyleczenia.

Gość yrtyrty
Panika jest aż taka że komuś potrafi się "wydawać" że dziecko ma kleszcza. Jak to w ogóle możliwe pomylić - nie wiem - znamię czy cokolwiek z kleszczem? A kleszcza się wyciąga i już. Przy odrobinie wprawy lub wyczucia łatwo to zrobić od razu, palcami. (Trzeba go wykręcić ujmując delikatnie i obracając w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Dobrze jest wcześniej trochę poruszyć skórą dookoła np kreśląc po skórze kółka palcem. Kleszcz zmienia wtedy chwyt i łatwiej go wyciągnąć.)

Gość w necie nic nie ma o tym
no własnie, nie panikujcie sama od dziecka mialam mase kleszczy i nic mi nie jest (badalam sie raz, jako juz dorosla)

Gość wieszcoja
eudaiomonia kiedyś było o wiele mniej kleszczy niż teraz, a tym samym tych chorych było znacznie mniej niż teraz! Kleszcze w ostatnich latach znacznie zwiększyły swoją populację i tym samym rośnie liczba zarażonych ludzi. Kiedyś mało kto słyszał o chorobie jaką jest borelioza, a teraz wokół pełno ludzi z tą chorobą. Uważam, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Można używać odpowiednich preparatów przeciw kleszczom udając się do lasu i obserwować swój organizm po kontakcie z kleszczem, jeżeli w krótkim czasie wystąpią objawy grypopodobnego(które mało kto kojarzy z kleszczem) jest duże prawdopodobieństwo, że jest się już nosicielem boreliozy...Jest jeszcze nimfa(niewidoczna postać kleszcza), która pojawia się w czerwcu. Ona też przenosi choroby, a człowiek nawet nie wie kiedy go ukąsiła, bo jest wielkości ziarnka piasku i koloru przeźroczystego...

Gość kto pyta nie błądzi na forum
w necie nic nie ma o tym - a jakie badanie robiłaś na boreliozę?

Gość kto pyta nie błądzi na forum
bo badanie metodą elisa jest tylko w 15% pokazuje prawdziwy wynik. często jest tak, że akurat w danym momencie krętki boreliozy są np. w komórkach, a nie we krwi i wtedy ten test tego nie wykaże, a za drugim, czy kolejnym razem - tak.

Gość dlatego każda kobieta
przed planowaniem ciąży powinna przebadać się w kierunku boreliozy, żeby nie obdarować dziecka ciężką chorobą wrodzoną, która zazwyczaj trwa w uśpieniu przez wiele lat, aby potem zaatakować z różnych stron

Gość przy porodzie dziecka
nie zarazisz boreliozą, ale przez krew dziecko będące w Twoim łonie tak

Gość mylisz się mogę wtrącić słówko
Jeśli kobieta została ukąszona przez kleszcza w czasie ciąży, przed nią (gdy borelioza nie była leczona) to może ona przenieść boreliozę na swoje dziecko i mówimy wtedy o tzw. boreliozie wrodzonej.