Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Viola z Brzyduli..

PIERWSZE ZUPKI dla niemowlaka-warto zainwestowac w parowar ??

Polecane posty

Gość Viola z Brzyduli..

Jak drogie mamy sobie radzicie? gotujecie na parze czy w wodzie jarzyny ? i specjalnie bierzecie tego jednego ziemniaka i marchew i gotujecie czy ,,przy okazji,,zupy ,,dla dorosłych,, ??prosze o rade. I jakie byly pierwsze bezmiesne zupki Waszych pociech?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama w listopadzie
gotowalam na parze normalnie na sitku zalozonym na garnek z gotujaca sie woda i pod przykryciem ,potem do tego dodawalam mieso ale gotowane osobno i zawsze zalewane wrzatkiem nie zimna woda.A z warzyw to co dziecko lubilo,moj uwielbial w obiadkach kalarepe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryczka
Ja kupiłam takie sitko nakładane na garnek i ani razu go nie użyłam. Od początku gotuję w małej ilości wody (wkładam warzywa do wrzątku), której potem nie odlewam, tylko miksuję razem z jarzynami, więc witamin, które uciekają do wody, nie wylewam do zlewu. Gotuję specjalnie dla syna, nie przy okazji naszego obiadu, ale za to na 3 razy (na bieżący obiadek i na dwa następne - trzymam w słoiczkach po Babydream 190g, w lodówce). Na taką zupkę na 3 dni biorę zwykle 1 dużą marchew lub 2 mniejsze, 2-3 średnie ziemniaki i do tej bazy dodaję np.pół małego buraczka, 2-3 łyżki soczewicy, 3-4 łyżki groszku zielonego, pół małej cukinii... Do tego 1-2 łyżki kaszy manny lub ryżu i 30-40g ugotowanego osobno mięsa, np. piersi z indyka. Mięso też gotuję w wodzie, w bardzo małej ilości. Wkładam je na wrzątek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Violaa z Bbrzyduuli..
A te warzywa na sitku to ile potrzebuja czasu ,,do miękkosci.. ? i czy dodawalas wody do marchewki po przetarciu zeby byla bardziej plynna ta zupka ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryczka
Te dodatki to oczywiście nie wszystkie na raz, zwykle zupka jest 4-składnikowa (+mięso+kaszka lub ryż). Czyli np. marchew, ziemniaki, groszek, cukinia lub marchew, ziemniaki, brokuł, soczewica itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama w listopadzie
nie nie dodawalam wody ,a gotowalam je al dente(kolo 15-20 minut) zreszta warzywa na parze nie rozgotowuja sie tak jak w wodzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama w listopadzie
moj synek jadl zupki jak mial 3,5 -4 miesiace i lubil geste obiadki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×