Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OD DZIŚ

NIE BĄDŹ GŁUPI JAK SŁOŃ...

Polecane posty

Gość OD DZIŚ

"Mały słoń od urodzenia jest uczony, by trzymać się bardzo niewielkiej przestrzeni. Jego trener przywiązuje go za nogę do drewnianego pala, głęboko wbitego w ziemię. To ogranicza ruchy słoniątka do zakresu, określonego przez długość liny, wyznaczającej strefę bezpieczeństwa. Na początku zwierze usiłuje zerwać linę, jednak ta jest zbyt mocna i w końcu "więzień" uczy się, że nic z tego. Uczy się, że nie może wyjść poza obszar określony przez długość liny. Gdy słoń osiąga rozmiary pięciotonowego kolosa, który z łatwością mógłby zerwać krępujące go więzy, nawet tego nie próbuje, bo już w dzieciństwie nauczył się, że nie jest w stanie tego zrobić. W ten oto sposób, największy słoń może być trzymany na uwięzi za pomocą lichego sznurka. " Jack Canfield" Zasady Canfielda"

Gość przepraszam to
do mnie?

Gość OD DZIŚ
TO DO WSZYSTKICH KTÓRZY: "- Nie mogę. - Muszę. -Nie wolno mi. -Nie dam rady! -Nie potrafię. -Nie jestem wystarczająco dobry. -Nie uda mi się. -Jestem za głupi, by to zrobić. -Nie potrafię nic takiego, co inni chcieliby kupić ode mnie. Znasz te lub podobne stwierdzenia? To Twoje hamulce. Robisz w życiu niekończące się drifty. One są efektowne, ale pod warunkiem, że to tylko chwila. Kiedy nie puszczasz hamulca, wtedy zostaniesz na samych felgach . Większość ludzi jedzie przez życie z zaciągniętym hamulcem bezpieczeństwa. Wszystkie negatywne wyobrażenia na temat nas samych, traumatyczne przeżycia z przeszłości, doświadczenia niepowodzeń życiowych sprawiają, że z biegiem lat tworzysz swoją strefę bezpieczeństwa, która daje poczucie, że nic złego się nie stanie pod warunkiem, że jej nie opuścisz. Trwając w niej, podtrzymujesz złe wyobrażenia o sobie, w czym utwierdzają Cię słowa krytyki, których nie sposób się ustrzec, robiąc cokolwiek w życiu. To sprawia, że nawet jeśli coś zaczynasz robić, w pewnym momencie znów naciskasz swój wewnętrzny hamulec, który chroni Cię przez wyimaginowanym niebezpieczeństwem."