Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxooxxoo

antykoncepcja a lewatywa

Polecane posty

Gość xxooxxoo

Witajcie, szukałam podobnych wątków wcześniej, ale nie znalazłam satysfakcjonującej odpowiedzi. Jak uwazacie, czy lewatywa ma jakikolwiek wpływa na doustną antykoncepcje? Czy robiac lewatywe dwie godziny po przyjeciu tabletki mogło dojść do jej niewchłoniecia, lub niecalkowitego wchloniecia? I czy w tym wypadku jest sens przyjmować kolejną tabletkę? Proszę o odpowiedz.

Gość lepiej zapytac o to lekarza
ale wydaje mi sie, ze plytka lewatywa (ktora obejmuje tylko ostatni odcinek jelita) nie ma wplywu na wchlanianie sie pigulki, ktora przez 2 godziny jeszcze tam nie dotarla, pewnie dopiero jest w zoladku..? Inaczej jest w wypadku biegunki, ktora jest bardzo gwaltownym wyproznieniem. I dotyczy calego uk.wydalniczego. Chociaz moge sie mylic. Dla pewnosci trzymalabym sie jednak na przyszlosc "ustawowego" terminu 4 godzin miedzy jednym, a drugim ;)

Gość po 2 godzinach nie ma
nic w żołądku, jednak wydaje mi się że to jest hormon to działa jakoś we krwi co? czy gdzie? a nie jak żarcie dociera do odbytu...

jedzienie wedruje do zoladka jakies 20 minut. Potem zabieraja sie za nie soki trawienne. Nie powinno sie jesc 3 godz.przed snem, wiec chyba tyle trwa trawienie..? Substance odzywcze wylapywane sa juz z zoladka, ale rowniez z jelita cienkiego. Nie pamietam juz czy z grubego rowniez jeszcze jest cos "odzyskiwane", czy juz tylko tworzy sie kal. Przepraszam za te szczegoly, ale dlatego mowimy o 4 godzinach, bo przez ten caly czas do uk.krwionosnego dostaje sie to, co zjedlismy.

a skoro pigulke polykamy, to ow hormon do krwi dostaje sie z uk.pokarmowego. Nie ma innego sposobu dla pigulki. Cudownie do krwi sie nie dostanie ;)