Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawoszek

Co dawać jeść 6 mc niemowlakowi, który nie chce kaszki i kleików

Polecane posty

Gość kawoszek

Moja córa od 2 mcy nie pije butli, odrzuciła ją z dnia na dzień, wiec z musu daję jej kaszki mleczno- ryzowe lub kleiki na gęsto, wszystko łyżeczką, oprócz tego zupki i owoce. No i kilka dni temu odmowila jedzenia mlecznych potraw czyli kaszek i kleikow, nie chce choć próbowałam różne smaki + owoce ,natomiast zupki je dość chetnie. Co można dawać jeszcze w tym wieku dziecku, dodam, ze pediatra mowi , zeby sie nie przejmować bo je tyle ile potrzebuje, no ale takie dziecko potrzebuje mleka...:(

Gość hmmm.....mk
musisz ja przeglodzic to zje, moja nie toleruje owocow to czekam az bedzie bardzo glodna np 4-5godz nic nie je i wtedy juz nie ma wyjscia i zje deserek a potem jej daje mleczko dopiero , tak samo jak przechodzilam z piersi na mm to nie chciala butli i dwa dni byla o samej herbatce i na 3 dzien zaczela pic mm wzorowo

Nie konkretnie mleka tylko wapnia. Jest tu topik o produktach bogatych w wapń, może znajdziesz tam coś co Twoja będzie mogła jeść. Spróbuj też dodać mm do zupki, może zje.

dawaj zupki, jedna niech będzie z dodatkiem mleka modyfikowanego, papki warzywne, kasza manna lub kukurydziana z owocami na mleku. ja to miałam ze strszym synem. ma teraz 22 lata i jest dobrze zbudowanym mężczyzną.

Gość vi_
moja córka (7 miesięcy) od początku nie chciała kaszek ryzowych. wogóle. nie wiem co jej nie odpowiada - konsystencja czy co? manny takiej dla dzieci też nie. Manne zwykłą gotowaną na wodzie + owoce BARDZO TAK. ale najbardziej kaszki nestle- 8 zbóż z lipą na dobranoc, ze śliwką i jeszcze jakiś jeden rodzaj. BArdzo lubi

Gość jhkjhkjhkjhn
Tu nie chodzi tylko o wapń ale o cały kompleks witamin i minerałów które ciężko zbilasować stałym pokarmem bo maluch jeszcze nie wszystko jada. Troszkę dziwi mnie postawa lekarza (nie przejął się). Mleko powinno być obok stałego pokarmu jeszcze na długo elementem numer jeden. Może faktycznie przegłodzenie było by dobrą radą. Choćby płakała to podawaj przez kilka dni tylko mleko . Podejrzewam że dzieciak poczuł słodycz owocków i teraz mleko wydaje mu się mniej smaczne dlatego podwaj owoce popołudniu a w ciągu dnia kaszki a na pierwszym miejscu mleko. Nie podawaj póki co slodkich soków dla niemowląt.

Gość jhkjhkjhkjhn
W razie gdyby nadal było ciężko z tym mlekiem to podawaj może jogurciki dla niemowląt Hipp ( ja mieszkam za granicą i tu takie są). Żeby nie brakło dziecku podstawowych minerałów i witamin powinno dostawać w takim razie kaszki i do popicia sok dla niemowląt z sporą dawką wit C (gdyby nie chciała mimo wszystko mleka). Kaszki (jaglana, gryczana - są bezglutenowe) są najzdrowsze . Moja mała również ma 6 miesięcy tyle że ona poza mlekiem świata nie widzi zajada 3 rodzaje różnych kaszek na mleku , mleko i owoce ze zbożami ale nie chce z kolei mięsa i warzyw :D.

U mnie, tzn u corki też było podobnie. Zaczęło sie od coraz mniejszych ilości, najpierw mlekoa, zupy jadła potem odmowiła wszystkiego Okazalo się że ma refluks. Być może u ciebie to nie to ale odkąd mala jest na humanie sojowej a nie zwykłym mleku jest lepiej. ' Być może u was to objaw alergii??? Tez tak jest ze dziecko z tego powodu odmawia jedzenia. Skonsultuj moze z lekarzem o tym mleku moze pepti albo jakies typu ha, ale lepiej nie z pediatra bo wiem opo sobie ze oni maja to w d** jak masz mozliwosc umow sie do gastrologa/gastroenterologa dzieciecego. Sama mozesz na próbe przez pare dni zrobic jej diete bezmleczna - kaszki, owoce, zupy itd Bedziesz widziała czy apetyt jej sie polepszył.

Gość Autorko podawaj
kaszki bezmleczne z owocami (może wtedy będzie jadło) ja też nie mieszkam w Polsce i tu z powodzeniem kupuję kaszki bezmleczne gryczaną, jaglaną, i taką z 7 zbożami. Te jogurciki o których poprzedniczka napisała to świetny wartościowy deser i też możesz spróbować podać bo są od 6 miesiąca. Ja od początku kupuję Hippa ale z tego co widzę to ilość produktów jest dużo mniejsza na polskiej stronie niż w Niemczech . U nas nie ma czegoś takiego jak kaszka manna jako stały składnik kaszek bo uznaje się ją za bezwartościową bo to pszenica, najzdrowsze są te o których pisałam i je podawaj jeżeli twój maluch nie chce mleka a do tego zmieniła bym lekarza bo jak moja córka miała fazę że mleka wypijała po 30 ml mając 5 miesięcy to lekarz zaczął kombinować czy może nie trzeba zmienić na inne gęstsze bo czasem dzieci nie cchą pić mleka gdyż zaczynają traktować je jak picie a nie posiłek a to się najczęściej dzieje właśnie w wieku kiedy zaczynają jeść stałe posiłki. Kup gęstsze mleko , nie wiem jaki są w Polsce ale ja daję mleko 2 a tu w Niemczech wszystkie dwójki są gęstsze a poza tym są też takie które konsystencją przypominają prawie kaszkę:D i to są mleka sycące dla łakomczuchów:)

Aaaa i teksty typu "przeglodzić" nie u każdego sie sprawdzają...;o córke wg zalecen pediatry niby miałam przeglodzić i poczekac az zglodnieje...taaa, czekalam prawie 20h i siewkurzyłam i poprostu wmusiłam. Miala wtedy 4 msc, teraz ma polroku, jest lepiej.

Gość pyt. do autorki
A czy może nie zaczełaś zbyt szybko wprowadzać słodkich owoców, soczków? Bardzo często dzieci domagają się potem równie słodkich potraw i albo nie chcą jadać warzyw albo rezygnują z mleka. Twoje dziecko jest na etapie kiedy poznaje inną konsystencję pokarmów niż mleko i szybciej zapełnia żołądek stałym jedzonkiem więc mleko traktuje jak picie. Ja miałam podobny problem z moim synem tyle że on zrezygnował z mleka w 8 miesiącu życia ale nie poddałam się tak łatwo i lekarz poradził mi mocno zagęszczać mleko kleikiem ryżowym albo nawet łyżka stołową kaszki i mały zaczął takie gęstsze ładnie pić. Twoja mała ma również awersję do kaszek...hmm , podawaj bezmleczne na owocach. Wszyskie słodsze posiłki poawaj grubo popołudniu .

Gość pyt. do autorki
doradzę ci jeszcze żebyś nie podawała wogóle soków, wody, herbatek a wtedy wcześniej czy później mała posmakuje w mleku bo zwyczajnie będzi echciała ugasić pragnienie.

Jak wogóle wody ma nie dawać??? Co ty mówisz kobieto? Przy pokarmach stalych i półplynnych (kaszki, zupki) skoro nie chce dziecko pić mleka z jakiegos powodu to musi jej dawać pic bo się odwodni!!! Soki to jeszcze moge zrozumieć i słodzone herbaty ale wody? Zdecydowanie nie. Nawet dzieci, ktore piją mleko a mają już wprowadzone pokarmy stale powinny być choćby w małych ilościach dopajane, chyba że same nie chcą ale w takiej sytuacji jak nie poda sie płynow to dzieciak się odwodni. Wiem z wlasnego doświadczenia. Obserwuj skórę oraz ciemiączko czy się nie zapada, kontroluj ilość moczonych pieluch. u takiego malca odwodnienie to nic przyjemnego i dla niego (kroplówa) i dla rodzica. Możesz co najwyzej nie dawac jakiś czas przed posilkiem napoju jeśli macie w miare stałe pory karmienia np pół godz-45min przed ale nie wcale...

Gość kawoszek
Oj duzo tych rad, ale dziś zrobiłam małej dłuższą przerwę o 15 podałam oże 100ml kaszki na mleku - trochę wypluła, dopiero o 19 dałam jogurcik nestle - byłam w szoku jak szybko go zjadła, i dorobiłam 100 kleiku kukurydzianego na mleku i też zjadła. Musiała być bardzo głodna. A co do picia to córa pije bardzo dużo, herbatki i soczki szczegolnie w takie upały, boję się nie podawać picia, bo przecież się odwodni. No i mam nadzieję, że to nie alergia czy refluks

Również mam taka nadzieje, absolutnie tego nie życze nikomu, pisze poprostu że tak nieraz jest. :) Miejmy nadzieje że to tylko chwilowy foch na jedzenie :D

Gość klamuulka
fajna alternatywa jest kaszka warzywna, akurat my z Holle z dynia kpujemy. cos fantastycznego!:)