Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomocy, wyjazd za granicę...

Nie mam dokumentów Jechac bez?

Polecane posty

Zapewne bez wyjścia z tej sytuacji. Dostałem ofertę pracy w Niemczech Wyjazd już za dwa dni a ja nie mam żadnego dowodu tożsamości. Pech, który mnie prześladuje sprawił, że zgubiłem lub skradziono mi dokumenty jakiś czas temu. Inny termin wyjazdu nie wchodzi w grę. Czy ktoś był może w takiej sytuacji, czy ryzykował i wyjechał bez dokumentów??? jedyny dokument jaki posiadam to nieważny paszport, ze zdjęciem, które od razu zwraca uwagę na termin.

Gość tubka
a zaświadczenie o utracie dokumentów masz?

Gość eeeee przepraszam, że coo
dlaczego ludzie są tacy nieodpowiedzialni?

Gość eeeee przepraszam, że coo
musisz mieć ważny dokument tożsamości ze sobą. Kiedy zgubiłeś dowód?

Tydzień temu. Wiem, że to bardzo nieodpowiedzialne, szkoda mi tego wyjazdu i mógłbym zaryzykować że nie bedę miał żadnej kontroli, ale z moim pechem watpię. Myslałem że moze ktos miał kiedys taka sytuację?

Gość to że nie ma granic
nie znaczy nie nie masz obowiązku posiadania wąznego dokumenty uprawniającego cię do tego żeby przebywać poza Polską (paszport/dwowód osobist w UE) Nawet gdyby ci zostało np prawo jazdy nie wolno ci na jego podstawie wyjechać z kraju W niedzielę jechałam przeż Olszynę do niemiec i 100 km za granicą zatrzymała nas niemiecka sttraż graniczna do kontroli dokumentów jesli cie złapią bez papierów to deport + niezłe koszty Oczywiście w EURO

Gość kaskaklaska
moj były wyjechał do niemiec mając tylko prawko i własnie stary paszport Straż graniczna zatrzymała ich (jego i kumpla) daleko w niemczech, sprawdzali dokumenty auta oraz je przeszukiwali bo polska jest na szlaku przemytu dragów z holandii Dostał nakaz opuszczenia terytorium niemiec w ciagu 12 godzin (musiał się zamldować w urzedzie celnym w okolicach przejscia) i z tego co wiem 2500 EURO grzywny + zakaz wjazdu na teren Niemiec chyba na rok Jechał idiota tylko dla towarzystwa z kumplem - trasa "tam i spowrotem" Gra nie warta świeczki :o

a jeżeli miałbym przy sobie paszport nieważny oraz zaświadzczenie o złożeniu wniosku o dowód osobisty w związku ze strata dowodu przetłumaczony na niemiecki. mogłoby to choc troche podratowac moja sytuacje w razie problemów?

Gość he he co z palant
to tak jakbyś przyszedł na lotnisko tylko z biletem ;)

u góry odpowiedz dzięki

Gość kaskaklaska
niewazny paszport, jest NIEWAŻNY, można sobie nim tyłek podetrzeć Co do zaświadczenia, zadzwoń do urzędu celnego, ale szczerze wątpie.... Co innego gdybyś zgubił w Niemczech to na jakimś swistku mozna wrócić do kraju spokojnie Moze przejedź granicę i idź na pierwszy niemiecki komisariat, ze ci ukradlki np na stacji benzynowej...

Gość kaskaklaska
oczywiscie już na terenie niemiec

Nie wiem jak w PL ale w Ambasadzie u nas w DE wydają paszport tymczasowy od ręki, w ciągu kilku godzin także możesz takowy sobie jeszcze załatwić. Jeśli skontroluje Cię Zoll to nie będzie miło, uprzedzam. To nie jest Polska że machną ręką, u nich się nie przymruża oka i jest czarno na białym więc albo masz ważny dokument albo nie wjeżdżasz.

kaskaklaska a kiedy to było? napisz jakbyś mogła?

a zaświadczenie o kradzieży/zagubieniu dokumentu nawet przetłumaczone ich nie będzie interesowało. Skoro zgubiłeś dokument = nie masz go = nie możesz przebywać na terenie Niemiec.

**Mycha W pl wszystko utrudniaja po dwóch tygodniach to najszybciej i to tez trzeba pokombinowac

Gość ty chyba jestes...
jakis nienormalny, jak mozna jechac bez dokumentow? a czy w ogole zglosiles ze zgubiles? wiesz ze ktos moze sobie na twoje dokumenty wziac kredyt w banku pacanie?

kaskaklaska Z tym złożeniem zeznania o kradzieży dokumentów to dobry pomysł ale jakbym nie miał juz chyba wniosku złożonego w polsce

w polsce mam zgłoszone palancie

Gość kaskaklaska
no to dupa blada to akurat czy zglaszłaes w Polsce sprawdzą od razu wobec tego nie radzę ryzykować, bo z Helmutami nie ma co zadzierać, bo zwylke droooogo to kosztuje :)

Jeśli zgłosiłeś to zostanie to sprawdzone i jeszcze za oszustwo będziesz miał problemy. I tak CIę odeślą do kraju i tak jeśli się zgłosisz przy granicy więc wychodzi na jedno i to samo. Tu już nie chodzi o sam przejazd przez granicę ale o dokument potwierdzający tożsamość który musisz mieć zawsze przy sobie. WAŻNY dokument ;)

To niestety... dzięki za pomoc. Podaruję sobie ten wyjazd, bo takich problemów nie potrzebuję. Długo szukałem i czekałem na tą pracę, ale nie zaryzykuję. Dzięki kaskaklaska

Gość a mój mąż
sprowadzał auto, no i w jednym z formularzy zrobił bład we wpisie (celowo, nie bedę tłumaczyć po co) Sprawdzało go 4 polaków i wszystko bylo ok, niemiec tylko łypnął gałami, zaraz wyniuchał spisek i przywali mu 1500 EURO grzywny Sprawa był mega banalna, polacy sie nawet potem z tego smiali... Mąz sie nie smieje i spałaca po 200 Euro /mis do dzis ;)

**Mycha Łudziłem się ze jest mniejsza szansa tych kontroli. zdesperowany. Dzięki za przemówienie mi do rozsądku.

Nie ma za co ;) przykro mi, no ale lepiej napisać komuś jak jest niż robić nadzieję i pisać ''próbuj'' a potem Ci dowalą tysiaka w ojro albo coś :o Pokombinuj, może Ci się uda chociaż tymczasowy załatwić w końcu takie jego zadanie, żeby Ci ''towarzyszył'' dopóki nie wyrobi się już nowy może idzie to jakoś szybciej załatwić? Spróbuj. W każdym razie jakkolwiek by nie było życzę powodzenia ;)

Dzieki za odp a teraz ide sie wysrac 🖐️

Gość kaskaklaska
wiesz jak to jest, my ci nie mówimy że cie skontrolują, bo możesz tam siedzieć latami i nikt od ciebie dokumentów chciał nie będzie mówimy tylko co bedzie jak cie jednak sprawdzą.... Chyba że to jakaś mega dobrze płątna robota wtedy można te kilka tysięcy EURO zaryzykować ;) do aresztu cię nikt nie wtrąci, jedyne konsekwencje, to stres i kasa...

Gość kaskaklaska
ja też bym próbowała, zadzwoń do celnego albo do wydziału spraw obywatelskich UM albo wojewódzkiego Tam sie dowiesz co i jak Przecięz nie Ty jeden na swiecie jesteś w takiej sytuacji Może są na to jakieś ekspresowe srodki zaradcze

spróbuje załatwić a przynajmniej dowiedziec sie z tym paszportem tymczasowym ale to tylko dwa dni a ja tak pozno dowiedzialem sie o tym wyjezdzie

Dla pocieszenia Ci napisze, że jeździłam autem bez jego dokumentów jakieś dwa miesiące zanim się zorientowałam, że mam przy sobie dokumenty z drugiego auta :D jakby mnie wtedy kontrolowali to bym miała niezłe bagienko..... :P