Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vuybinom

cofnięcie renty

Polecane posty

Gość vuybinom

została mi przyznana renta, jednak kilkanaście dni po podpisaniu przeze mnie papierów dostałam pismo z ZUSu, że lekarz prawdopodobnie źle zdiagnozował objawy i renta może zostać cofnięta. czy to jest zgodnie z prawem?

Gość vuybinom
upupupup

Gość hthrhh6
o kurcze wez ty do prawnika idz

Gość nikt się z tym
dlatego ja jestem w krusie, ufff niestety dla zusu nawet osoba bez rąk i nóg jest zdolna do pracy,

Gość halibut to jest taka ryba
niestety w polsce to jest prawda tak to ustalili icki tylko ze zgolili baczki i pozmieniali nazwiska wyobraz sobie ze na komisji koles ktory to prowadzi zarabia 2000zl wiecej jesli nie przyzna ci renty

Gość nikt się z tym
i co prawnik jej pomoże?? nic, bo zus poprostu musi ponownie rozpatrzeć decyzję, tylko straci kase na prawnika,

Gość vuybinom
ale co mogę zrobić?

Gość nikt się z tym
no niby się mozesz odwołać, ale będziesz musiała i tak czekać na ponowna decyzję jezeli ci cofną no to cóż nic nie zrobisz, gozej jak ci każą zwracać rentę, a jak poważnie jesteś chora??co ci dolega??jeżeli obawiasz się cofnięcia??

Gość *aaagaciaaa*
Nadanie prawa do renty następuje w drodze decyzji administracyjnej. Ta decyzja moze być dotknięta wadą, w związku z czym może zostać w każdym czasie cofnięta przez organ, który ja wydał.

Gość *aaagaciaaa*
Art. 155. Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 2 stosuje się odpowiednio. Art. 156. 1. Organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji, która: 1) wydana została z naruszeniem przepisów o właściwości, 2) wydana została bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa, 3) dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną, 4) została skierowana do osoby nie będącej stroną w sprawie, 5) była niewykonalna w dniu jej wydania i jej niewykonalność ma charakter trwały, 6) w razie jej wykonania wywołałaby czyn zagrożony karą, 7) zawiera wadę powodującą jej nieważność z mocy prawa.

Gość halibut to jest taka ryba
to zalezy co ci dokladniej dolega na co chorujesz, bo w polsce zeby dostac 600zl renty trzeba byc umierającym, napisz moze co ci dolega i wtedy pomyslimy to jest jedno wyjscie a na drugi raz nie głosuj na żadnego icka mimo ze 80 procent rady ministrów to icki z pozmienianymi nazwiskami ale to własnie te bydlaki wpuszczaja do obiegu takie przepisy a w komisjach pracuja tacy barbażyńcy ze wmówią ci że jestes zdrowa takze napisz co ci dolega

Gość *aaagaciaaa*
U Ciebie chodzi zapewne o pkt 7.

Gość vuybinom
to jest tak, że dostałam decyzję o przyznaniu renty i miałam już normalnie dostawać rentę. Ale niedawno dostałam list w ktorym jest mowa, że jednak lekarz popełnił prawdopofobnie bład i mogą mi cofnac rente :(

Gość *aaagaciaaa*
spójrz wiec na ten papier i powiedz mi czy jest w nagłówku-DECYZJA?

Autentyk: Jeden z naszych sąsiadów stracił w wypadku obie nogi od kolan w dół. ZUS przyznał rentę łaskawie, ale czasową - na 6 miesięcy. Po tym czasie musiał iść do lekarza po drugie zaświadczenie i znów dostał na 6 miesięcy. Tak się kołowali 5 lat, aż trafił się zbieg okoliczności. Lekarz akurat przyszedł do roboty na kacu, wkurzył się że to znowu ten sam pacjent z tym samym i napisał na zaświadczeniu: JAK MU UJEBAŁO OBIE NOGI TO KURWA RACZEJ NIE ODROSNĄ, PRAWDA?! ZUS się poddał...

Gość napisz na co jesteś chora
bo jeżeli jestes zdrowa to nie masz prawa do renty

Gość *aaagaciaaa*
dobra,musze zmykać. Jeśli to pismo jest decyzją - odwołuj się do Prezesa ZUS.

Gość no pojchał koleś...
z tym wkurzonym lekarzem:D najlepiej choruje sie na depresje,przpukline kregosłupa,zawał i udar.Mało widać ale łatwo o badania wykazujace chorobe i nie jest to przeginka tylko autentyk,bo nikt chyba dzis nie jest zdrowy.Warto walczyc