Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciążka

Leczenie zębów u ciężarnych

Polecane posty

Gość ciążka

Witam Czy leczenie kanałowe zębów u ciężarnych jest w pełni bezpłatne?

Gość ciążka
Pytam bo byłam na NFZ a zapłaciłam, jestem w 7 m-cu ciąży,pewnie dałam się wrobić:/

Gość amalletta
kanałówka jest chyba dla wszystkich płatna,,,

Gość ciążka
No właśnie już sama nie wiem, czytałam w internecie( już po fakcie), że poniżej 18-tego roku życia oraz u ciężarnych jest to bezpłatne. Dlatego pytam też was, może macie jakieś doświadczenia z tym związane?

Gość jaaz
Jeśli jest bezpłatne dla ciężąrnych, to złóż reklamację.

Gość ciążka
StaraBido nie otwera się ten link. Chętnie bym złożyła reklamacje bo zapłaciłam200 złotych:/, tylko chcę mieć pewność, żeby nie zrobić głupoty

Gość a feeeee
gdzie bylas w tym gabinecie? na pewno na NFZ?cos mi sie wierzyc nie chce:O

jeśli na przychodni jest napis NFZ to nie znaczy ze przyjmują tylko na NFZ, mogą przyjmować i prywatnie i na NFZ. A jeśli się zapisywałaś i nie powiedziałaś że chcesz na /NFZ to przyjął Cie prywatnie. Albo jeśli nie widział ciąży to powiedział że musisz zapłacić

Gość a feeeee
stara bida dobrze pisze pewnie nie bylas z kolejki NFZ

Gość a który ząb l eczyłas
?

chyba że trafiłaś na oszusta :-o wpisał Cie na NFZ i zwrócą mu za Ciebie kasę i dodatkowo wziął od Ciebie - 2 razy zarobił za jedną robotę :-D

Gość ciążka
Jest to przychodnia do której należę od urodzenia, przymował w godzinach , wktórych przyjmuje na NFZ, od początku informowałam go również że jestem w ciąży( z resztą to widać, jestem w 7 mym m-cu a wyglądam na dziewiąty)Po leczeniu powiedział mi że mają refundowane do zębów przednich, nie trzonowych i niestety muszę zapłacić

Gość ciążka
pechowo popsuło mi się złączenie międzypiątką , a szóstką, także dwa były uszkodzone

wszystkie gabinety podpisują umowę z NFZ na takich samych warunkach. A to że oni mają refundację do trzonowych to po prostu kłamstwo :-o

okłamał cie ty powinnas mu WTEDY przedstawic poswiadczenie ze jestes w ciązy (to nic nie szkodzi ze widac)

czy ty aby nie myslisz leczenie kanałowego ze zwykłym? leczenie kanałowe w jednym zebie a nie pomiedzy

Gość ciążka
Czyli dałam się wrobić... rozmawialiśmy na temat mojej ciąży, dlatego nie sądziłam że potrzebne jest mu zaświadczenie. Byłam trzy razy gdyz zakładał mi trutkę, bo stwierdziliśmy że skoro jestem w ciąży to nie będziemy dawać znieczulenia

Gość amalletta
Po leczeniu powiedział mi że mają refundowane do zębów przednich, nie trzonowych i niestety muszę zapłacić Wróć, poproś o fakturę. Napisz zapytanie ( reklamację) do nfz czy prawdą jest co lekarz powiedział i ile otrzymał refundacji za twoja kanałówkę. załącz ksero faktury.

Gość ciążka
Leczenie było kanałowe, dlatego że zepsuły mi się dwa zęby od przegrody( górne), od srodka dlatego tak późno się zorientowałam i doszło do takiego zepsucia.

Gość ciążka
No i właśnie, żadnej fakturki nie wzięłam ani poświadczenia, ajć czasem si9ę zastanawiam nad sobą, ale będę mądrzejsza, tylko teraz muszę do niego póść i cóż powiedzieć, zeby mi oddał kasę bo jestem w ciąży?!Nie lubię takich sytuacji...:/

Gość amalletta
nie, idź i poproś o fakturę. MUSI WYDAĆ resztę załatwiaj drogą reklamacji w NFZ

Gość ciążka
Ok dzięki wam serdecznie, poprozę go o zwrot pieniążków ,a jak mi nie da to wtedy będę to załatwiać z NFZ

Gość ciążka
est to mała wioska trochę nie chcę zadzierać z dentystą bo później jak będę tam chodzić z dzieckiem to będę mieć nieprzyjemności:/

Gość no nie do końca za darmo
Rozporządzenie Ministra Zdrowia dnia 24 listopada 2004 r. (wraz z rozporządzeniem zmieniającym z dnia 6 maja 2008 roku) w sprawie wykazu gwarantowanych świadczeń lekarza dentysty i materiałów stomatologicznych oraz rodzaju dokumentu potwierdzającego uprawnienia do tych świadczeń. Wykaz dodatkowych świadczeń zdrowotnych lekarza dentysty przysługujących kobietom w ciąży i w okresie połogu: 1. Leczenie chorób przyzębia: - kiretaż otwarty - w obrębie 1/4 uzębienia (nie obejmuje znieczulenia oraz zaopatrzenia rany), - założenie opatrunku parodontologicznego - każde 3 kolejne przestrzenie międzyzębowe, - usunięcie złogów nazębnych nie częściej niż 1 raz na 6 miesięcy w obrębie całego uzębienia. 2. Badania kontrolne nie częściej niż 1 raz na kwartał 3. Leczenie endodontyczne - leczenie endodontyczne zęba z wypełnieniem dwóch kanałów nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba; - leczenie endodontyczne zęba z wypełnieniem trzech kanałów nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba; - leczenie endodontyczne zęba z zakażonymi kanałami z wypełnieniem dwóch kanałów nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba.

czyli leczenie kanałowe jest za darmo chyba ze ci dał (ale musiał zapytac)taką lepszą swiatłoutwardzalną pllmbe ona nie jest refundowana