Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość STUDEENTKA__

KIERUNEK STUDIÓW.

Polecane posty

Gość STUDEENTKA__

Który kierunek jest bardziej przyszłościowy: WZORNICTWO (kierunek artystyczny dość) czy FILOLOGIA GERMAŃSKA? Czekam na Wasze opinie :)

z wzornictwa masz inż:) jednak z drugiej strony co można robic po wzornictwie:P malowac kubki? z drugiej strony filologia germańska jest ju tak oblegana, że nie wiem czy to dobry pomysł. może warto wybrać coś pośredniego?

Gość STUDEENTKA__
Właśnie mam zamiar iść na filologię germańską na uniwersytet szczeciński, ale myślę też o wzornictwie na politechnice (ale już inne miasto). Na początku września jest egzamin, więc jeszcze mam czas, tylko, że nie wiem czy zdążę i czy to ma sens. Musiałabym wykonać ok 10 prac i przygotować się do egzaminu (100 pytań) :P. Myślałam też o pedagogice, ale z pracą później ciężko. A wzornictwo to ciekawy kierunek, ale chyba dość ciężki.

Gość STUDEENTKA__
?

Gość STUDEENTKA__
Kurde, ludziska, doradźcie :D

Gość korps
najlepsza ta pedagogika lub filologia germańska, a może inna filologia np norweska?tłumacz przysięgły? poczytaj w necie czy są ogłoszenia o pracę dla wzorników:) ja nie widzialem.

Gość hdth
wzornictwo w Koszalinie? mój chłopak tam chodzi i nie narzeka że ciężko, ale jak nie masz zdolności plastycznych to gorzej chociaż jak byłam raz na zaliczeniu semestru zobaczyć, to wcale tam nie malowali jakoś cudownie

na wzornictwie masz duzo chemii:)) praca artystyczna, ale co po tym? pedagogika nie jest złym kierunkiem:) założyć możesz przedszkole, żłobek, masz dużo możliwości:) kieruj się tym, co lubisz:D

Gość hdth
dużo chemii? malowanie kubków? hah, dobre :) możesz np projektować strrony komp, robić reklamy na tej polibudzie jest bardzo wszechstronne wzornictwo, nawet musisz zaliczać architekture wnętrz jako przedmiot a co do umiejętności to obsługa programów graficznych jest chyba ważniejsza niż rysunek, to nie ASP :D

Gość STUDEENTKA__
Tak, pisałam o wzornictwie w Koszalinie. Wg mnie ciekawe kierunki to właśnie filologia germańska, wzornictwo, pedagogika, kosmetologia, dietetyka, no i oczywiście psychologia! Ale na psychologię nie miałam szans w tym roku, bo nie zdawałam rozszerzonej biologii, a uczelnie niepubliczne są bardzo drogie. Teraz zastanawiam się między tą filologią w Szczecinie, a wzornictwem w Koszalinie.

Gość STUDEENTKA__
Jest tu ktoś? :P

Gość stigma
Olej pedagogikę, to nie nauka. Znam osoby po wzornictwie, ale na ASP - mają pracę i są bardzo zadowolone z wyboru studiów. Germanistyka - ok, ale ponoć jest już trochę za dużo germanistów. Znajomi po tym się przekwalifikowują. Za psychologią nie płacz, ciężko o pracę (pomijam pracę w PR i HR, tam zawsze się coś znajdzie, ale to cholerna nuda). Wiem co piszę, bo właśnie skończyłam.

Gość gvebaebharbh
Moim zdaniem wzornictwo (jeśli masz talent), bo niby co będziesz robić po germanistyce. Absolwentów jest bardzo dużo.

Gość ggrgrgrgrgrgrgrgrgrgr
to naprawdę są jeszcze pojeby które chciałby studiować psychologię albo pedagogikę ? 🖐️

Gość stigma
Jest zdecydowanie za dużo pojebów, które chciałyby studiować psychologię. Na szczęście większość z nich nie ma nawet szans się dostać na takie studia, a ci, co się dostają to ich po prostu nie kończą :-). Dla dobrych, ambitnych absolwentów, którym się chciało praktykować w trakcie studiów praca jest, a same studia są bardzo ciekawe. Nie rozumiem więc, dlaczego tego nie studiować?

Gość STUDEENTKA__
Ciągle myślę... iść na tą filologię germańską czy zdawać na wzornictwo. Bo póki co psychologia, dietetyka, kosmetologia, pedagogika odpadają. (Kurde no, wszystko mnie po trochu interesuje :D)

Gość Evvvvvka
Jak masz zdolnosci plastyczne, interesujesz sie grafiką komputerową to nawet bym sie nie zastanawiała. Zeby studiowac wzornictwo trzeba miec konkretne predyspozycje, zdolnosci i ambicje bo to jednak kierunek scisły choc artystyczny. Odwrotnie proporcjonalnie do germanistyki, ktorą moze studiowac kazdy i nie ukrywajmy, wystarczy minimum intelektualne zeby ją skonczyc. Pomysl ilu absolwentow rocznie jest po germanistyce a ile po wzornictwie

Gość STUDEENTKA__
Mi się właśnie wydaję, że germanistyka jest bardzo ciężka, trzeba dużo zakuwać, żeby sobie poradzić w miarę. Boję się, że na wstępie od razu będą jakieś ogromne lektury do czytania i że będzie dużo osób, które mówią już biegle po niemiecku. Słyszałam, że kto liczy na bardzo dobre opanowanie języka na studiach, to się zdziwi. Bo tam język powinien już być w miarę opanowany, a studia skupiają się głównie na historii, kulturze, literaturze itd. I to mnie właśnie przeraża. :P A co do wzornictwa, musiałabym zrobić w 2 tygodnie 10 prac i przygotować się do egzaminu (jest drugi nabór). Sama już nie wiem... :(

Gość STUDEENTKA__
A co sądzicie o filologii germańskiej na politechnice? (dokładnie chodzi o koszalińską)

Gość okkoo
'jednak z drugiej strony co można robic po wzornictwie :P malowac kubki?' mam nadzieje, że wiedza w społeczeństwie na temat tego CO TO JEST WZORNICTWO jest już lepsza...

Gość gość
Przede wszystkim te kierunki - filologia a wzornictwo są bardzo różne. Wzornictwo wymaga jednak istniejących predyspozycji (plastycznych), które weryfikujesz egzaminem wstępnym będącym głównym kryterium przyjęcia Cię na takie studia. Co do pytania, który ma lepsze perspektywy - zdecydowanie wzornictwo. Poza "malowaniem kubków" da się naprawdę dużo z tym zrobić, czy to w zawodzie - np. w firmach odzieżowych, czy też wykorzystać nabyte na studiach umiejętności, by rozpocząć działalność we własnym zakresie. Da się też dorabiać jako grafik komputerowy ;) Filologia to wg mnie trochę nudy. Języka i tak możesz się nauczyć a popyt na tłumaczy czy nauczycieli nie jest specjalnie wysoki. Jestem z Łodzi, także gorąco polecam wzornictwo na naszej politechnice łódzkiej: http://www.style.p.lodz.pl/tresc/58/ Łódź może się wydaje zapuszczone, ale jeśli chodzi o modę to faktycznie dużo młodych projektantów zaczyna właśnie w tym mieście, wiec na pewno znajdziesz fajnych znajomych z "branży" ;)

Gość gość
14:32 Chłop już pewno skończył dawno studia i pracuje w zawodzie, za granicą trzepie kasę, a Ty odgrzewasz kotlet. Idiota. :D