Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdesperowana95

Czy to problemy hormonalne?

Polecane posty

Gość Zdesperowana95

Mam szesnaście lat i od około trzech zauważyłam, że mam więcej włosków na ciele, niż rówieśniczki. W tedy jeszcze nie wiedziałam, że taki "odchył" może być oznakiem choroby. Jestem szatynką, a więc te włoski są ciemniejsze, niż u blondynek. Ale pojawiają się w miejscach nieodpowiednich u kobiet: wąsik, baczki, policzki, brzuch, stopy, ramiona, szyja, kark - są one ciemne i długie (oraz twarde w miejscach golonych). Od ok. pół roku usuwam kremem włosy z rąk(wiem, że nie powinnam tego robić i bardzo tego wyboru teraz żałuję, bo jestem zmuszona wykonywać to co 2 dni). Na nogach, w okolicach bikini i pod pachami te włoski są okropne! Bardzo dużo czasu zajmuje mi dbanie o to, ale nie chcę wyglądać jak MAŁPA! Czytałam na forach, że jak u kobiety występuje podwyższony testosteron to występuje nie tylko niepożądane owłosienie, ale też nieregulny okres (u mnie taki jest, ale to pewnie przez diety, bo czasem się głodzę, czasem "obżeram"), łysienie plackowate, przybieranie bardziej męskich kształtów i rysy twarzy, małe piersi, nerwowość. U siebie zaobserwowałam tylko nadmierne owłosienie, nerwowość, nieregularny okres. Co do sylwetki -mam bardzo kobiecą, duże piersi, a więc z tego się cieszę. Wczoraj miałam rozmowę z mamą, która zauważyła u mnie włoski na twarzy, policzki, baczki i powiedziała, że możemy zrobić badania hormonalne. Jutro mam lekarza żeby dostać skierowanie i prawdopodobnie w przyszłym tygodniu te badania zrobię, ale boję się, że wyjdzie dużo ponad normę i będę musiała leczyć się tabletkami, po których podobne się tyje, a poza tym po ich odstawieniu problem powraca. Boję się tego, co się ze mną dzieje. Nienawidzę za to swojego ciala i wstydzę się przed ludźmi. Mam dopiero szesnaście lat i chcę wyglądać dobrze, jak kobieta. Zwłaszcza, że dużo osób mówi mi, że jestem ładna. Ale co mi z tego jak włosy mnie szpecą? Czasem nie chcę już żyć. Dla kogoś, kto nie ma tego problemu nie wie jak bardzo trudne i męczące to jest. ;C Czy któraś z was boryka się też z tym problemem? Leczyła się nato? Czy udało jej się? Proszę Was bardzo o jakieś informacje. Mnie już łez brakuje... Dzisiaj użyłam innego kremu (niby do pierwszej depilacji) na ręce i dostałam tak mocnego podrażnienia, że boję się, że będzie to bardzo widać. Do tego jest upał i aż głupio chodzić z długim rękawem. mam nadzieję, że do wizyty lekarza to ustąpi. Nienawidzę siebie ;C

Gość Zdesperowana95
Przepraszam, Wizytę u lekarza mam dzisiaj. Zostało sześć godzin... mam nadzieję, że te podrażnienia znikną.

Gość wiele kobete ma tego
typu problemy czasem jest to spowodowane problemami hormonalnymi, ale w większosci przypadków kobiety borykające się z tym problemem mają hormony w normie. Idz od lekarza np. ginekologa i powiedz aby skierował cie na badanie hormonów

Gość Zdesperowana95
Mam dzisiaj wizytę u lekarza rodzinnego, bo chcę skierowanie na badania hormonalne.

Gość hej zdesperowana:)............
jest takie forum jak hirsutyzm.fora.pl wpisz w google. ja tez mam ten problem, doskonale wiem co czujesz najwazniejsze sa badania i nie poprzestawaj na tym jesli jakis lekarz powie ,,taka pani uroda,, najwzniejsza jest diagnoza. trzymam kciuki i powodzenia, napisz za jakis czas jak wyszly badania, pozdrawiam!

Gość bejbejbee
najlepiej idz doginekologa endokrynologa a nie ginekologa bo on i tak cie skieruje do gina endo. zbadaj testosteron androstendion LH i FSH pamietaj by robic to w odpowiednich dniach cyklu androst LH i FSH 3 dzien cyklu testosteron chyba bez znaczenia dzien. prawdopodobnie wyjdzie ci ze testosteron masz w normie a androstendion nie.

Gość Zdesperowana95
Właśnie wróciłam od lekarza rodzinnego. Lekarka dała mi skierowanie do endokrynologa. I tu moje pytanie: jak wygląda taka wizyta? Była któraś z Was?

Gość Kilcia
Na pewno lekarz zbierze wywiad i skieruję Cię na odpowiednie badania( podejrzewam ze zacznie od testosteronu). Na pewno trzeba to wyregulować jeśli można.:)

Gość hej zdesperowana:)...........
tak jak mowi kilcia, najpierw wywiad, badanie, moze usg przez pochwe. Trzymaj sie i pisz jak badania, pozdrawiam!

Gość Zdesperowana95
usg przez pochwę? To chyba już lekka przesada...

Gość lazania26
niekoniecznie przesada. ma ten sam problem,tylko troche starsza jestem ;) u mnie hirsutyzm ma podloze genetyczne, hormony mam w normie, ale zeby wykluczyc policystyczne jajniki musialam miec usg dopochwowe. poza tym usg tarczycy, no i pozniej badania hormonalne. wyszly w normie, nie bylo czego leczyc, mozna bylo jedynie zbic testosteron do totalnego minimum, ale to bez sensu, bo po odstawieniu lekow problem natychmiast by wrocil. poki co usuwam wlosy laserem, efekty jakies tam sa, ale do spektakularnych im daleko. zle wiesci dla ciebie sa takie, ze nie znam zadnej dziewczyny, ktora wyleczylaby sie z nadmiernego owlosienia, niestety...

Gość Zdesperowana95
Ale ja do endokrynologa idę pierwszy raz i mama powiedziała mi, że lekarz zrobi mi "wywiad" i mnie oglądnie (jak te włosy wyglądają) i da skierowanie na badania hormonalne. A to usg dopochwowe, czy jakieś rozbieranie nie wchodzi w grę. Przynajmniej ja nie wyrażę na coś takiego zgody. Wiem, że to lekarz, ale mimo wszystko - to nie ginekolog!

Gość Kilcia
Spokojnie ja chodzę do endokrynologa (nie mylić z ginekologiem-endokrynologiem), i głównie to sam wywiad jest zbierany i potem jesteś kierowana na odpowiednie badania( pewnie testosteron zrobi i jego pochodne).:)

Gość Zdesperowana95
Kilcia, to mnie uspokoiłaś. :)

Gość Kilcia
Na pewno zleci Ci badanie jakiś hormonów, myślę,ze zacznie od testosteronu.Będzie dobrze:)

Gość Kilcia
I jak wizyta?

Gość Zdesperowana95
Jutro jadę się zarejestrować... kurczę, boję się, że będę musiała się rozbierać... :(

Gość Kilcia
Na pierwszej wizycie do połowy,lekarz musi cię osłuchać,i zmierzyć ciśnienie. Będzie ok:)

Gość Zdesperowana95
Do połowy to znaczy...? Ale nie całkiem don aga?

Gość Kilcia
Nie tak jak u lekarza np. jak jesteś przeziębiona,musi Cie osłuchać.:)

Gość Zdesperowana95
Uuuuuf. Dziękuję Ci Kilcia. :) Mam tylko nadzieję, że masz rację.