Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i jak?

języczki

Polecane posty

Gość i jak?

hej mam dylemat chciałabym nauczyć się indywidualnie jeszcze jakiegoś języka ponieważ w szkole uczę się rosyjskiego i angielskiego ( zaznaczam że ang.jest for me dość trudnym językiem) indywidualnie zastanawiam się nad włoskim, francuskim, hiszpańskim, portugalskim choć rozważe jeszcze wasze propozycje. Gdybyście mieli oceniać najbardziej przydatny , najładniejszy( w sensie nie tak wulgarny jak niemiecki bo tego nie cierpię słuchać języka i z całą pewnością bym się go nie nauczyła), i taki który nie ma zbytnio skomplikowanej gramatyki( jak np: język angielski który według mnie ma zdecydowanie za dużo czasów i zanimbym się zdecydowała na któryś mój amerykański odbiorca pewnie by odszedł albo zasnął, albo jedno słowo ma tak wiele znaczeń iż trudno zapamiętać) a także które pisownią nie różnią się bardzo od wymowy( i znów jak np: angielski który całkowicie inaczej się wymawia i inaczej się pisze)??? proszę odpowiedzie jak najbardziej szczerze przemyślanie i obiektywnie...

Gość kichanka
chiński, koreański, węgierski

wiesz co, ja teraz próbuje się samemu nauczyć hiszpańskiego bo myślałem że będzie dość łatwy... i niestety nie jest, choć zasady są dość podobne do polskiego, jeżeli nie masz nauczyciela to będzie ciężko

Gość i jak?
sama chciałabym się nauczyć ale chiński koreański czy japoński itp. odpada

Gość JaManiaczka
Podobno włoski jest łatwy do nauczenia się... Łatwo się z nim osłuchać (no oglądając filmy), szybko wpada w ucho przez co szyciej się zapamiętuje.... Pod wyglądem przydatności... może hiszpański? ze względu na liczbę ludzi jaka się nim posługuje, brzmi też nie najgorzej... Przydatny w przyszłości napewno będzie chiński choć ten (przez wymowe i pisownie) na samym początku by mnie wystraszył... Ale podobno gramatyka to pikuś... Jakbym miała talent do języków i dobry słuch to napewno bym się za niego zabrała... Ja osobiście wybrałabym jakiś język skandynawski (choć chyba trudniejsze i średnio w brzmieniu mi się podobają) i koreański... bardzo podoba mi się brzmienie tego języka, wymowa nie jest jakaś ekstremalnie trudna, hangul (koreański alfabet tzw krzaczki) jest baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo prosty ( i ładny swoją drogą) i można tego się w kilka godzin nauczyć (jak nie szybciej), no i co ważne przy nauce języka-dużo możliwości osłuchania się z językiem w łatwy i przyjemny sposób (masa dobrych filmów, dram, świetnych programów rozrywkowych o kpopie o którym coraz głośniej nie wspomnę). Minus to to, że jest mało dostępnych materiałów po polsku (ze dwie książki?). Z jednej strony to może być plusem jeśli znasz angielski (nawet nie na perfekcyjnym poziomie) bo w necie jest mnustwo przydatnych materiałów (o genialnej stronie http://talktomeinkorean.com/ nie wspomne) i jednocześnie uczysz się koreańskiego i szlifujesz angielski...

Gość A tak
Co do gramatyki itd to nie wiem... ale chyba wymowa trudna? (Chociaż zależy dla kogo... )plus gdzieś czytałam, że pisownia ma mało wspólnego z wymową... Tak to język ładny i na pewno byłby przydatny...