Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kate001

ALIMENTY NA DOROSŁE DZECKO

Polecane posty

Gość Kate001

witam, chciałam się dowiedzieć jak wygląda spr z alimentami na dorosłe dzieci łożonymi przez rodziców. mam 18lat, chodzę do 2 kl liceum dziennego, rodzice są w dobrej sytuacji finansowej mimo to nie dostaję od nich żadnych pieniędzy. w wakacje dorobiłam jako kelnerka, ale nie jest to wiecej niz 400zł miesiecznie wiec starcza jedynie na drobne wydatki. rodzice mieszkają 26km za miastem, ja z powodów codziennych dojazdów do szkoły i również kosztów z tym związanych zamieszkałam u babci., która nie jest w najlepszej sytacji finansowej i nie jest dla niej komfortową sytacją, że mieszkam u niej nie płacąc za żadne opłaty ani wyżywienie. w tym wypadku chciałam dowiedzieć się czy mogłabym się starać o alimenty od rodziców, jak mogłabym to załatwić i jakich dokumentów potrzebuję.

Gość DORADZIMY,POMOŻEMY;P
Zgodnie z polskim prawem o alimenty może ubiegać się każdy kto nie ma wiecej niz 25 lat i dalej sie uczy oczywiscie

zaswiadczenie ze szkoly ze sie uczysz i musisz zalatwic to przez sad( założyć sprawe )

Gość Kate001
o jakiej mniej więcej wysokości alimenty mogę się ubiegać ?

Zależy ile zarabiają Twoi rodzice, ile babcia ma opłat za mieszkanie itd, oraz ile mniej więcej potrzebujesz miesięcznie pieniędzy na podstawowe wydatki).

Gość Kate001
czy w łatwy sposób można takie alimenty uzyskać ?

trudno powiedziec,poniewaz to zalezy od wielu czynnikow . Najlepiej poradż się prawnika