Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nigdy_nieszczery

Religia a koniec świata. Wtf ?

Polecane posty

Skoro Bóg jest jeden, to wszyscy którzy w niego nie wierzą, lub wyznają innych bogów np. Allah, czy inne jakieś bożki, czyli wszystkie religie judaistyczne, buddystyczne czy jeszcze jakies inne niż katolicka, to wszyscy wyznawcy tych religii zostaną potępieni i zesłani do piekła ? Niech mi to ktoś wyjaśni ? :> Przecież Bóg sam pomieszał ludzkosci języki, na jakiej podstawie oni wybrali inną religie ? Czyli 1/2 ludzkosci pójdzie z urzędu do piekła ? Wie ktoś ?

Gość dddddddla
Bóg jeste jeden dla wszystkich! nie tylko dla katolików, por prostu każda religia pojemuje Boga trochę inaczej, ale Bój jest jeden dla wszystkich i nei wazne czy nazywany jest Allahem, czy czystą energią czy jeszcze inaczej A do piekła pójdzie większość katolików, bo większość z nich to hipokryci do kwadratu!

Gość nooo bo
a skad ten koniec swiata? czy to nie chrzescijanscy hiszpanie nie powybijali majow? dlatego nie mial kto kalendarza dopisac. Latajacy potwor spagjetti kieruje ludzkosc swa niewidzialna makaronowa macka czaisz?

Gość Aborygen 777
Wiele religii rzekomo opiera się na Piśmie Świętym, jednakże każda głosi co innego. Wrezultacie panuje spore zamieszanie co do tego, czego naprawdę uczy ta Księga. Czy Jezus jest Bogiem, czy Synem Bożym? Czy istnieje życie pozagrobowe? Czy piekło to realne miejsce mąk, do którego ludzie trafiają po śmierci? Czy Szatan jest rzeczywistą osobą? Co to znaczy być chrześcijaninem? Czy Boga interesuje to, jak myślimy ipostępujemy? Czy prawdziwa miłość usprawiedliwia seks przedmałżeński? Czy jest coś złego wpiciu napojów alkoholowych? Różne religie utrzymują, jakoby nauczały prawdy wtych kwestiach. Ale głoszone przez nie poglądy często sobie zaprzeczają, nie mogą więc wszystkie jednocześnie być prawdziwe (Mateusza 7:21-23).

do ddddd Tak Bóg jest jeden, tylko dlaczego u Nas w Polsce za zabicie afgańczyka dostaniesz 15 lat i przepustke do piekła, a w Afganistanie za zabicie Polaka, idzie się do nieba - gdyż czyn ten dedykowano Allahowi ? Cos chyba mylisz...., więc ?

Gość dddddddla
a czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego Watykan i papież opływają w luksusy, Kościoły w marmurach, księża w bmw? jak to wszystko sie ma do pierwotnego chrześcijaństwa? do tych pierwotnych założen i nauk Jezusa? Jezus był biedny, chodził i nauczał i to miało jakiś sens, a jaki sens mają dzisiejsi księża i koscioły nastawione na kasę? Dlaczego Watykan nie sprzeda swoich dóbr, bogactw i nie odda ich głodującym i potrzebującycm w Afryce np. tylko zachęca do tego ludzi, którzy sami i tak niewiele mają? Może gdyby Kościół był bardziej ascetyczny, skromniejszy to byłoby mi łatwiej wyznawac tę wiarę, a tak Kościół niszczy wszystko, bo ja w Boga wierzę, ale do kosciołą nei chodzę, bo kosciół nie ma nic wspólnego z Bogiem

Gość Aborygen 777
Jak wobec tego znaleźć prawdę oBogu iformę wielbienia cieszącą się Jego uznaniem? Przypuśćmy, że cierpisz na poważną chorobę imusisz zostać zoperowany. Jak postąpisz? Na pewno postarasz się poszukać możliwie najlepszego chirurga. Rozważysz jego kwalifikacje idoświadczenie, apotem się znim skontaktujesz. Kiedy nabierzesz pewności, że faktycznie jest najlepszym specjalistą, zaufasz mu ipoddasz się operacji. Nawet gdyby inni mieli odmienne opinie, twoje zaufanie do tego chirurga będzie oparte na solidnych podstawach. Podobnie jeśli zdobędziesz się na uczciwą irzetelną ocenę dostępnych dowodów, możesz umocnić swą wiarę wBoga iBiblię (Przysłów 2:1-4). Szukając odpowiedzi na pytania co do wielbienia zgodnego zwolą Stwórcy, możesz dokonać wyboru: sięgnąć do sprzecznych ze sobą ludzkich nauk iopinii albo rozważyć biblijny punkt widzenia.

Gość Aborygen 777
nigdy_nieszczery Powiedz ale naprawde chciałbyś się tego dowiedzieć ? Szczerze ?

Gość dddddddla
BÓG jest jeden, a religie i wyznania to pewna konwencja, umowa, rozumiesz? tak mi się wydaje nie jestem religioznawcą. Ludzie sami sobie tworzą teorię do swojej wiary. Afgańczycy tak robią bo taka jest konwencja ich religii, w ich mniemaniu tak nalezy robić, bo od pokoleń na tym opierała się ich wiara. Oni w swoim rozumieniu wiary nie robia nic złego, bo dla nich ważne jest złożenie ofiary z drugiego człowieka dla boga i nie myslą o tym, że zabijając kogoś robią coś złego. po prostu życie nie ma dla nich żadnego znaczenia, zobacz ilu z nich jest w stanie obłożyć się bombami i ofiarowac siebie samego?

Gość nooo bo
skad maja kabonke? spojrz na to jak na firme ktora utrzymala sie 2000 lat i wyrobila sobie miejsce na swiecie. ma troche sensu? a co do zabijania to czy wg ichniejszego kalendarza nie jest rok 1400 ktorys? chrzescijanstwo wtedy bylo podobne nawracania na sile i mordowanie nie wiernych w imie.... kogos kto powiekszal swoje terytorium i wybijal konkurencje

Gość dddddddla
dokładnie, chrześcijaństwo kiedyś działałao dokłądnie tak samo jak dziś Afgańczycy, mordowało, maltertowało tez w imię Boga :-O bo tak pojmowali swoją religię, że ich wyznanie jest najwazniejsze i jedynie słuszne.

Gość dddddddla
nie rozumiem dlaczgeo kosciół tak epatuje swoim bogactwem,a wiernych namawia do oddawania ostatniego grosza potzrebującym w afryce? wkurza mnie to niemiłosiernie :-O

Gość dddddddla
ja wierzę w Boga, jako stworzyciela świata i zycia na ziemi. Świat i natura sa tak piękne i samowystarczalne, ze musiał je stworzyć BÓG, pojmowany jako czysta MIŁOŚĆ. Ja Boga czuję w samotnych spacerach po lesie czy gdzies na polanie, na łonie natury, gdzie dookoła widać łąki, kwiaty, motyle a z nieba promienie słońca. Tam też się spowiadam sama ze zoba i z Bogiem, od lat nie chadzam i nie wyznaję swych grzechów wyuczoną regułką księżom, którzy mają to wszystko w ... i myśl a tylko czy aktualne auto zamieniać na bmw czy inne

Gość Dobrawka88
Katolicyzm to zupełnie co innego niż dawne chrześcijańśtwo. Dzisiejszy kościół to pogańśki rzym ubrany w złote szaty katolicyzmu. Kto kumaty ten wie że pogańscy Rzymianie nie mogli po przejsciu na chrzescijanstwo nie mogli do konca rozstac się z dawnymi bustwami stąd te wszystkie święty Izydor, Dionizy...

Gość Dobrawka88
sory za błędy

Gość Dobrawka88
nie wiem czemu tyle ich nawaliłam :P

Gość nooo bo
pomysl z koncem swiata wcale nie jest nowy. Co jakis czas sie pojawiaja kolejny cud pomysl czemu mialoby sie to stac.