Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam ?

co potrafi Wasz 6 latek idący do SZKOŁY

Polecane posty

Moja córka idzie we wrześniu do 1 klasy. Jestem ciekawa czy Wasze 6 latki potrafią pisać, czytać, znają litery? Jeśli chodzi o moją córkę to litery zna (jak się zpaytam o to "jaka to litera" "wymień coś na literę..." to odpwoei, natomiast nie umie ich kaligraficznie pisać... Panie w przedszkolu ćwiczyły rękę dzieci poprzez rysowanie, wyklejanie itp oraz wykonywanie szlaczków po kropkach, śladzie. Dzieci nie ćwiczyły pisania loiter, cyfr. I tak się zastanawiam czy inne 6 latki które idą do 1 klasy ćwiczyły to w przedszkolu bądź domu? Czy moje dziecko nie będzie odstawać od innych (cała ich grupa przedszkolan nie ćwioczyła, ale teraz idąc do 1 klasy zostają dzieci podzielone do róznych szkół, klas i tak się zastanawiam czy inne dzieci potrafią pisać kaligraficznie (nie drukowane litery)?

ostatnio rozmawiałam z kolezanka, uczy w szkole podstawowej i mnie szczerze uspokoiła że dzieci przychodzace do 1 klasy wg niej wcale nie maja obowiazku znać literek czy cyfr. o wiele wazniejsze na tym etapie wg niej jest przygotowanie grafomotoryki tzn. właśnie ćwiczenie rączki do nauki pisania, szlaczki itp. liter i cyferek dziecko nauczy się w mig, prpblem raczej wyćwiczyć tą rączke na tyle any udało się napisać cokolwiek od lini do lini aby przypominało litere. Ja mojemu urwisowi kupiłam książeczke zerówczaka - właśnie szlaczki, wzorki itp i sobie ćwiczymy, tyle ze moj Syn z uporem maniaka odwraca mi niektóre litery szczegolnie s, z czasem B P, ale z tego co wiem to i dzieciom szkolnym to sie zdarza

też tak myślę,że teraz dzieci uczą sie tego co było dawniej w zerówce dopiero w 1 klasie, ale pytam czy są dzieci 6 letnie co potrafią pisac klaigraficznie bez kropek, bez sladu np litery w zeszycie w linie, utrzynmują sie w liniaturze i same piszą?

jAK DLA mnie do zabieranie dzieciom dzieciństwa! 6 lat i do szkoly...chcilam zacznaczyc, ze Panie które urodzą w grudniu...to ich dzieci beda miały 5,5 roku !!!!

no tak, tyle,że za rok to PRZYMUS i osobiście współczuję dzieciom urodzonym np w listopadzie, grudniu 2006- między nimi a dziećmi z rocznika 2005 (dzieci te mogą iść ale nie muszą już teraz do 1 klasy i jak nie idą to pójdą właśnie za rok z dziećmi z rocznika 2006) może być nawet półtora roku róznicy a będą w 1 klasie itp.

mój jest z 03.12.2009 ... wiec bedzie miał świetnie ...przeraza mnie to:( powinni dzielic przyjmowanie dzieci na na poszczegolne roczniki wedlug roku te od stycznia do czerwca urodzone ida normalnie a te lipiec - grudzien rok pozniej echh moje dziecko bedzie 1,5 roku szybciej szlo do szkoly jak ja ...

ja mam córke z 18 grudnia 2009 :o i jak pojdzie do przedszkola będzie miała nie całe 5 lat :o

rozumiem Was. ja zdecydowałam świadomie bo dużo dzieci z jej grupy szło jako 6 latki, poza tym moja córka jest z marca, gdyby była z drugiej połowy roku nie odważyłabym się jej wysłać jako 6 latka do 1 klasy, aczkolwiek inna mama majaca dziecko z grudnia 2005 świadomie zapisała swoją córkę do klasy 1, odważna wg mnie...

Gość lakim*
mieszkam w stanach moje dziecko w wieku 5 lat poszlo do zerowki po jej ukonczeniu musialao umiec alfabet liczyc do 100 dodawac i odejmowac w granicach 20 i w miare czytac w pierwszej klasie mial 6 lat musial plynnie czytac pisac "dyktanda" liczyc do 1000 odejmowac i dodawac w granicach 100 latwe dzielenie i mnozenie rozwiazywac radania z trescia uczyl sie o planetach biloogii i geografi oczywiscie tej podstawowej chodzil to tego jeszcze w soboty do polskiej szkoly gdzie tez musial sie przygotowac do tego chodzi 3 razy w tygodniu chodzi na zajecia poza lekcyjne i jest szczesliwym dzieckiem i ma na wszystoko czas na nauke i zabawe ale moje dziecko jest takie ze jak jedziemy samochodem ze szkoly do domu a w tym czasie nic nie robi to mowi ze sie nudzi

Gość tak się zastanawiam?
podnoszę, czy Wasze 6 latkiktóre idą do 1 klasy potrafuią czytac i czy piszą litery w liniaturze?

Gość wredna małpa27
moja córka idzie do pierwszej klasy rok wcześniej-umie alfabet,czyta proste wyrazy,sylabuje ,liczy do 100 i pisze liczby do 10,zna pory roku i dni tygodnia.i chyba to tyle .może to nie za dużo ale zawsze coś :)

Gość pida
Mój własnie jest z listopada 2006. I od września do zerówki. Takze za rok będzie przesrane :(

podnoszę

Gość jola z bogdanca1
moja córczka umie liczyc do 100, dodawac i odejmowac w zakresie 1-10. Zna alfabet, wyrecytowac jak i na wyrywki powie nazwe kazdej literki. Umie pisac drukowanymi proste slowa jak mama, kot, ala, ola, tak itd. Swoje imie napisze malymi literkami jako jedyny wyraz, ładnie mówi, zna wiele piosenek dzieciecych na pamiec i spiewa. Czy ta proste wierszyki i ksiazeczki. Ogólnie jest bardzo mądrym dziekiem i wiem ze wiele rózniesników bedzie od niej odstawalo, ale to namkorzysc mojej córci w oczach pani wychowawczyni oczywiscie :)

Gość jola z bogdanca1
Autorko, szkoda ze nie ćwiczylas z córka raczki w domu. Chciaz takie proste podsawyy jak pisanie duzych liter by miala. Ale miejmy nadzieje ze szybko załapie, ja sie zastanawiam co moje dziecko bedzie sie uczyc, czy jak umie pisac to pani wybiegnie dla niej z programem czy bedzie sie nudzic hmm.

Gość jola z bogdanca1
Aha ale tylko kaligraficznie nie potrafi? drukowane napisze wszystkie?

Gość taka jedna mama123
ja mam z grudnia 2008 i też będzie "stratna"

Dziewczyny, nie uczcie dzieci pisania w domu.Przedszkolanki robiły bardzo dobrze tzn. dzieci wycinały, lepiły itp. Pisanie nie jest prostą sprawą, dzieci uczą się od jakiej linijki zacząć, jak prowadzić rękę. Potem nauczycielce trudno złe nawyki "wyplenić".

Moja siostra szła do szkoły w zeszłym roku w wieku 6 lat, czyli rok prędzej : i umiała liczyć do 100 i od 100 do 1, wykonywać dziełania na dodawanie i odejmowanie do 10, czytać wszystkie wyrazy bez sylabizowania, ale niezupełnie biegle, umiała sama przeczytać polecenie z ksiazki i zrobić to co było napisane :) poza tym rozwiązywała rebusy, umiała pisać w liniach, ale niespecjalnie starannie i umiała rysować lepiej niż większośc dzieci, ale to akurat nie ma nic wspólnego :) poza tym dobrze dogadywała sie z innymi dziećmi i umiała sama sobie zorganizować zabawę :) i była odważna :)

Jeśli chodzi o drukowane litery to zna, je napisze (mama, tata, kot, swoje imię) ale kaligraficznych nie - tzn próbujemy ale ciężko to idzie, jak większy format czy po kropkach to daje radę ładnie, ale jak w zeszycuie w 3 linie ma sama napisać kaligraficznie litery to po napisaniu 3 liter A (duzych) już nie ma siły, nie chce jej się... Jest szansa,że w szkole jak będzie musiała, jak zobaczy że pani wymaga, ze inni piszą to dojrzeje do tego i zacznie chciec tak pisać?

jola z bogdańca a Twoje dziecko pisze kaligraficznie, czy tylko drukkowane? jak pisze w 3 linie to bez śladu, ładnie, utrzymuje się w tych liniach?

Gość dixi78-78
Moja córka ma 5,5 roku. Rozpoznaje prawie wszystkie litery (głównie drukowane), potrafi je też zapisać (nie wszystkie), pisze literami drukowanymi proste wyrazy: mama, tata, mak, kot, oko oraz swoje imię. Jeśli chodzi o litery pisane w liniaturze to ma z tym problemy, jednak na razie pisze po śladzie, kropkach (prostsze litery typu a, o, t pisze sama w liniaturze). Czyta proste sylaby lub niektóre wyrazy (mama, kot, dom). Myślę,że to całkiem sporo jak na 5 latka, bo przecioeż przed nią jeszcze rok przygotowania przedszkolnego zanim pójdzie do szkoły jako 6 latek...

Gość diopl
ja jak szlam do zerowki to czytalam juz normalnie plynnie, jak mialam 6 lat to juz sama sobie czytalam ksiazki. a jak mialam 8 lat to pisalam teksty piosenek. chyba jestem wybitnie zdolna :D

Gość gość
witam moj 6 latek umie liczyc do 100 umie czytac odejmuje i dodaje w pamieci do 30 pisze drukowane literki zna dni tygodnia i pory roku czy to wystarczy aby mogl isc do szkoly

Gość gość
Tez mam corke z rocznika 2009tyle zez konca roku ale ona sie cieszy na 1 klase w zerowce sie nudzila