Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

majowamama

do kiedy sterylizować/wygotowywać

Polecane posty

Mam do Was pytanie, do kiedy sterylizowałyście/ wygotowywałyście butelki waszym niemowlakom. Zastanawiam sie do kiedy sterylizować? Czy spróbować już w czwartym miesiącu?? Moje dziecko jest alergikiem i wprowadzę mu nowe produkty dopiero po 5 miesiącu, więc może z butelkami spróbować prędzej, żeby nie wszystko naraz.

Wcale nie sterylizowałam. Przez pierwszych kilka dni przelewałam wrzątkiem butelkę i smoka, potem myłam już normalnie i porządnie płukałam. Jestem przeciwna sterylnemu wychowywaniu.

Gość do majowa mama
twoje dziecko jest alergikiem?????? a w innym temacie pisałaś że wciskałaś swoim dzieciom dorosłe jedzenie jak miały po 3 miesiące.....i nabijałaś się z tych które to skrytykowały...hmmm to może od tego twoje dziecko jest alergiczne co? Powinnaś tak samo jak z jedzeniem się pośpieszyć i wogóle nie sterylizować od początku .

Ja wyparzałam łyżeczki i zabawki co jakiś czas tak do pół roku, bo moje dziecko nie potrafi pić z butelki wiec nie mialam tego problemu... później to już tak sporadycznie, tylko porządnie myję za każdym razem

może ktoś ma podobny nick albo podszywa się pode mnie, ale pierwsze słyszę żebym pisała o zupkach w po 3 miesiącu!! Zanim obrazisz zastanów się kobieto!! Skąd w Tobie tyle jadu??

Gość taaaaa...............
majowa mama , ona musiała cię pomylić z wiosenną mamą bo był wczoraj taki temat o wprowadzaniu żywności u niemowląt i ta panna irytowała swoimi wypowiedziami i pewnie ciebie z nią pomyliła :D

daj spokój :)...a powracając do tematu to ja sterylizuję dopóki moje dziecko (6 mies) będzie jadało mleko z butelki. Sterylizuję tylko butelki wraz ze smoczkami butelkowymi reszta plastików jest myta płynem pod bierzącą gorącą wodą i tyle. Ja sterylizuję w mikrofali więc dla mnie to nie problem ale gdybym miała wygotowywać to chyba ......no cóż ..kupiłabym mikrofalę:D

Gość do majowa mama
Sorrki , głupia pomyłka ....

ja mam sterylizator elektroniczny i przyznam, ze to jest bardzo wygodne, ale chyba czas oswajać malucha i wymyję w gorącej wodzie po 4 miesiącu i zobaczę czy cos sie dzieje

wiesz co...no ja sterylizować będę do końca nie tyle z powodu strachu o jakieś bakterie tylko uwielbiam jak butelki są idealnie czyste i aż trzeszczą pod palcami:D bo umyte w płynie (mam w domu płyn NUK ) jakoś takie nadal nie do końca odtłuszczone są ale czytałam że normalnie można myć pod bierzącą wodą bez sterylizowania już po 4 miesiącu.

to prawda, butelki są czysciutkie. no i wygodne w przechowywaniu jezeli ma sie program 24 godzinny, ale duzo znajomych radzi wczesnie zrezygnowac z tego, zeby dziecko mialo kontakt z wodą. chociaz i tak podczas kapieli łyknie czasem wodę... no i mamy w domu psa, wiec bakterii pod dostatkiem:) dzięki za odpowiedź

Gość bulinka nok
dziewczyny moje dziecko ma 5 mcy. Nie maiłam sterylizatora. Gotowałam przez 5 minut przed każdym jedzeniem (!) przez 2 tyg. Potem tylko wrzątkiem, potem tylko gorącą wodą pod kranem. Od ok. miesiaca życia tylko myję dokładnie pod wodą. Nic mu nie jest!