Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość il;vda

karta liczenia ruchów dziecka

Polecane posty

Gość il;vda

jak to powinno sie liczyc? jak dziecko zaczyna sie ruszac i czuje kilka ruchow to licze jako 1 ruch czy kazdy odruch dziecka musze liczyc osobno?

Gość kitka35
Ja miałam ten sam problem,liczyłam ruchy kilka jako jeden po przerwie kilka to dwa itd...i tak przez godzine.POZDRAWIAM

Gość pilnuj lekarstw
a co to za wynalazek?

Gość kitka35
to nie żadek wynalazek gin.daje taką karte i każe codziennie rano liczyć ruchy dziecka przez godz.i wpisywać :-)

Gość no pomyłki bywają
Liczenie ruchów płodowych to obliczenie ruchu płodowego, które zawiera szturchnięcia, kopnięcia, przeturlania, obroty i skręty ale nie czkawki. Znaczące zmiany we wzorze ruchu płodowego mogą pomóc zidentyfikować potencjalne problemy z ciążą, które mogą wymagać dalszej oceny i leczenia zanim wpłynie to negatywnie na puls dziecka. W ten sposób, może to pomóc zapobiec martwemu porodowi. Są różne sposoby dokonania obliczeń ruchów płodowych. Amerykański College Położnictwa i Ginekologii (ACOG) zaleca obserwację czasu jaki zajmuje wyczucie 10 szturchnięć, ruchów płodowych, przeturlań, obrotów i skrętów. Zdrowe dziecko powinno mieć 10 ruchów w czasie poniżej 2 godzin. Większości dzieci zajmie to mniej niż 30 minut. Niektóre poradnie radzą, że jeżeli nie było 10 ruchów płodowych w czasie 1 godziny, należy skontaktować się z poradnią, w celu dalszej oceny.

Gość no pomyłki bywają
Licz ruchy płodowe 1 raz dziennie. Wybierz porę dnia najbardziej odpowiednią dla Ciebie i kiedy Twoje dziecko jest zwykle aktywne. U większości kobiet, ruch płodowy jest zwykle najsilniejszy po posiłkach i wieczorem. Wykonuj obliczenia ruchów płodowych codziennie o tej samej porze. Usiądź wygodnie albo przyjmij pozycję leżącą. Odpręż się i poświęć ten czas aby poczuć cenne ruchy Twojego dziecka. Możliwe, że będziesz chcieć położyć swoje ręce lub ręce swojego partnera na swoim brzuchu aby lepiej poczuć ruchy. Twoja zdolność czucia dziecka zależy od grubości Twojej ściany brzusznej, lokalizacji łożyska i Twojej wrażliwości na ruchy. Zanotuj czas pierwszego ruchu płodowego dziecka i czas 10-go ruchu. Najczęściej wykonanie 10 ruchów płodowych zajmuje dzieciom czas poniżej 30 minut. Ponieważ zdrowe dzieci mają cykle snu, Twoje dziecko może nie kopać, albo kopać mniej niż zwykle albo wykonać mniej niż 10 ruchów płodowych w okresie 2 godzin. W takim przypadku, obudź dziecko wypijając trochę płynu albo chodząc przez 5 minut. Powtórz obliczenie ruchów płodowych. Skontaktuj się ze swoim lekarzem albo z izbą porodową jeżeli wciąż utrzymuje się zmniejszony ruch płodowy albo jeżeli jest znaczna zmiana w ruchach. Niektóre poradnie mogą zalecić, żebyś skontaktowała się ze swoją poradnią w celu dalszej oceny, jeżeli nie wystąpiło 10 ruchów płodowych w przeciągu jednej godziny,. Przedyskutuj instrukcje dotyczące obliczeń ruchów płodowych ze swoją poradnią.

Gość pilnuj lekarstw
pytam bo nie znam czegoś takiego ale nie prowadziłam ciąży w PL

Mój ginekolog mówił że to kompletna głupota :) i że każe to robić kobietom, które są przewrażliwione żeby miały jakieś zajęcie i czuły że coś robią a nie tylko są w ciąży :) To tylko taki pic na wodę że niby lekarz i kobieta mają wszystko pod kontrolą :p i że jeśli chce określić ruchy płodu to podłącza pacjentkę pod odpowiednią aparaturę, która do tego służy.

Aaa i jeszcze mówił że jeśli ma pacjentkę, która ma prawdziwe powody obawiać sie o to czy cokolwiek jest z dzieckiem nie tak, zawsze kładzie ją na oddział i przeprowadza prawdziwe badania :)

Aniołek,to masz wybitnie ograniczonego lekarza:O poczytaj cos nt, zamiast słuchac konowała,ktory chyba dyplom na lewo sobie załatwił:O

jak dostałam tą kartę przy pierwszej ciąży jak głupia liczyłam te ruchy 3 razy dziennie a przy przyjęciu do szpitala nawet na tą kartę nie spojrzeli

jak dostałam tą kartę przy pierwszej ciąży jak głupia liczyłam te ruchy 3 razy dziennie a przy przyjęciu do szpitala nawet na tą kartę nie spojrzeli

Pierwsze słyszę o czymś takim. Nigdy nei liczyłam ruchów - chyba bym na głowę dostała gdyby się okazało, ze jest za malo lub za duzo. Czy juz ludzie naprawdę nei mają się czym zajmować :-)

Gość hmmmmm......
10 lat temu nie liczyłam - nikt o czymś takim nie mówił. teraz mam zacząć liczyć, ale bez zapisywania. Po prostu 3 razy dziennie policzyć do 10 ruchów (każde kopnięcie oddzielnie) i już. Stres? Może trochę. Ale to może uratować dziecko, więc dlaczego nie?

Ja miałam inną kartę - miało być 10 ruchów na dzień i wystarczy. Ale nie liczyłam i tak, bo to za duży stres był. Przecież i tak wiedziałam czy dziecko rusza się mniej, więcej czy tyle samo co zwykle.