Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jarosławe-84

dlaczego wieśniaki z małopolski wychodzą "na pole"?

Polecane posty

Gość kłaku ze swetera 25
Chłopie zoperuj sobie stulejkę, znajdź dziewczynę i kup sobie czystą koszulę. Myślę, że to Ci pomoże. Ewentualnie znajdź sobie jakiś poważny życiowy problem. Jesteś wyszczekany jak pies sołtysa, ale z tego co wszyscy widzimy udzielasz się na babskim forum, więc jest duże prawdopodobieństwo, że jesteś zwykła c....

co lol? przyzwyczaiłaś się do adorowania przez bandę niewyżytych łysych buraczków z osiedla? cóż dla mnie jesteś kwintesencją tandety

Gość oj Kamecha, Kamecha....
zmadrzej czlowieku

Gość Jaroslawie odpowiedz jest
prosta, my w Malopolsce mieszkamy na dworach, dlatego wychodzimy na pole. A ty po prostu wiesniak jestes, na polu mieszkasz to i na dwor musisz wychodzic.

Gość cddhhg
@jedyny pewnik - bo jagoda to rodzaj owocu. Jagodą ma wiele pestek i dlatego np owoc pomidora jest jagodą, dyni, arbuza jest jagodą!!! A prawidłowa nazwa to właśnie borówka czarna. Bo jest jeszcze rodzaj owocu pestkowiec i to jest np. śliwka. A idąc na śliwki nie mówisz chyba idę na pestkowce??

Gość hdjhkjkhg
wieśniaka poznajemy po zdziwieniu, że poza jego wsią coś wygląda inaczej niż u niego napisz jeszcze ćwoku, że Gorzów albo Zielona to stolyca Polski

Gość kłaku ze swetera 25
Mam poważne przypuszczenia, że jesteś tylko pryszczatym leszczem z zapadłą klatą, więc sam świetnie pasujesz do definicji internetowego kozaczka. No bo jakim trzeba być jełopem, żeby wziąć na celownik jakiś region w swoim własnym kraju i robić problem z regionalizmów. Ludzie ponarzekajmy na ślązaków... jedzą krupnioki!!!!! ja nie mogę trzeba im dowalić:)

Jarosławe-84 kiedy czytam twoje posty na myśl przychodzi mi piękne powiedzonko... "KOZAK W NECIE, CIPA W ŚWIECIE".

"Mam poważne przypuszczenia, że jesteś tylko pryszczatym leszczem z zapadłą klatą, więc sam świetnie pasujesz do definicji internetowego kozaczka" nie oceniach wszystkich swoją miarą, wątły szczurze :D nie wszyscy mają geny frajerów ;)

Gość pelna krokodyli rzeka
dobre prowo ^^ mimo tego wszystkiego ;P ja jeszcze spotkalem sie z wyjsciem na ulice. nieeezle to przez moment wygladalo zachod ze wschodem.

Jarek, spadaj:) my, Krakusy, wychodzimy na pole i tyle:P 'dwór' to ohydny rusycyzm, który przyjął się poza Galicją - w dodatku nieproprawny z czysto językowego punktu widzenia... liczysz wszak pole kwadratu, a nie dwór kwadratu:) a poza tym

jako że jestem człowiekiem na poziomie, wykształconym i pochodzącym z cywilizowanego regionu Polski, w domu poruszam się w pantoflach zabiłeś mnie tym:D fakt, pantofle rulez

Jarek a jakbym Ci tak rzekła "chodźmy na pole..." ? (tam trawa i swawole):D

Gość pelna krokodyli rzeka
poludniowy wschod? jakos takos. hmmm my mowimy gdzie idziemy przed blok na lawke czy do sklepu. a jakies gwary swietokrzyskie znacie? bo mi kojarzy sie tylko jazem np jazem jechal :P

Gość poiuyr
pantofle, laczki - co za glupie nazwy. Ja chodze w kapciach.