Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jarosławe-84

dlaczego wieśniaki z małopolski wychodzą "na pole"?

Polecane posty

ja i tak nie mogę się najbardziej przyzwyczaić do tego, ze warszawka mówi "pantofle" na eleganckie buty, typu czółenka:o jarek, btw, co tam w austerii slychac? najechalo sie ostatnio Polaczkow, co?

Gość poiuyr
Jaroslaw glupi jestes, bo ja tez z lubuskiego :) A te roznice gwarowe mi sie podobaja. A co oznacza slowo 'mamalyga'?? Albo 'zgapic' ????

mamałyga nie wiem a zgapić to podpatrzyć, ściągnąć od kogoś czy coś w tym guście mi mała - wszyscy się spodziewali inwazji ale nic takiego nie nastąpił. w zasadzie większość ludzi, która miała zamiar wyjechać już dawno to zrobiła, nie czekając na otwarcie rynków pracy. napływ jest ale nie większy niż przedtem, o kresie wakacyjnym to głównie studenciaki/uczniowie

Gość Misrotka
Bo w dworze to ja mieszkam dlatego wychodzę na pole i tyle w temacie:)

Gość jebnięte Jarosławe
jem srakę

Gość Jaroslawe-84

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
jaroslawe84 widac ze jestes czlowiekiem na poziomie po slowach jakich uzywasz

Gość Ogryz,
A ja musze zrec kupy.

Gość Jaroslawe-84
ja jaram zioło i chleję codziennie piwska :classic_cool:

Gość wiesniarazmalopolskihej
to w takim razie ja jestem wiesniara bo wychodze na POLE. nie mam dworu co by po nim chodzic.

Gość gość
Sprawa jest prosta wieśniaki z małopolski wyychodzą na pole bo cóż... nic innego tam nie ma. Jest chałupa i obok pole ziemniaków, marchwii, sałaty kapusty to i wieśniaki na pole wychodzą. Jednak jak taki chłopek roztropek przyjedzie do miasta to słychać że głupek wioskowy. A w pantofle na kapcie mówią bo eleganckich butów w życiu nie widzieli i z pola w gumofilcach wracając zmieniają je na to co im się wydaje eleganckie bo nie uwalone błotem i gnojem dla nas zwykłe kapcie ale dla wsioków to już pantofle. A pantofle to się mówi zarówno na męskie eleganckie buty na obcasie jak i na damskie. Kapcie to obuwie domowe acz papcie i łapcie też brzmią nieźle. A dwór, drogie wieśniaki, to skrót od słowa podwórko, i tyle w temacie. W miastach nie ma pól, są za to podwórka i ulice. A to że wsiury krakusy się nie nauczyły że przed chałupami już im nie rosną kartofle to im tęskno i wolą na pole wychodzić

Gość gość
Co za dziecinada :D Pozdrawiam z pola :)