Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jamajka

moj 2 i poł miesieczny synek spi cały czas na brzuszku czy cos mu grozi?

Polecane posty

Gość mama jamajka

synek 1 wrzesnia skonczy 3 miesiace, od niedawna spi cała noc na brzuszku w ciagu dnia tez, ale jednak chodzi mi o te noce, bo w ciagu dnia jeszcze go moge poobserwowac, niestety duzo czytalam o tej smierci lozeczkowej i tak sie zastanawiam czy cos grozi mojemu maluszkowi? nie chorował nigdy, nie ma refluksu, czasem tylko troche uleje przy odbijaniu jak za duzo zje, ale jednak bardzo sie martwi ze sie udusi?

jest już raczej w takim wieku, że potrafi główkę odpowiednio obrócić, ale nie dawaj mu poduszki, niech śpi na twardszym materacu i nie wkładaj do łóżeczka niczego, poza jedynie czymś do przykrycia - ja kocyk zawijałam przykrywając małego pod materac z obu stron, tak żeby nie mógł go wyciągnąć i na siebie naciągnąć

Gość mama jamajka
nigdy nie dawałam mu poduszki, spi na samym materacyku na nim ma tylko miekki ręcznik, ktory i tak konce ma wsadzone w rogi łozeczka, zeby nie wyciagnał

Gość mama jamajka
tak jak go tak kłade, bo jak lezy na pleckach to nie chce spac, albo sie rozbudza, zaczyna fikac nózkami i gaworzyc, albo płacze i sie denerwuje, bo jest zmeczony i nie moze zasnac, a jak go klade na brzuszek to zasypia w sekunde

no to zmienia postać rzeczy ja nie kładłabym go jednak sama, ze względu na śmierć łóżeczkową wybudza się, bo ma odruch moro w dzień pod Twoim bacznym okiem możesz kąłść syna, ale w nocy nie

Gość mama jamajka
to jaka jest najbezpieczniejsza pozycja do spania dla niemowlaka?

na plecach ja kładłam małego jednak na plecach na brzuchu i owszem też, ale cały czas byłam przy nim obecna

Gość no najlepiej to
na boku -jednym albo drugim.

Gość trzeba uważać przy kładzeniu
na plecach żeby dziecku się odbiło -bo tak to może ulać i się zadławić.

na boku może być, ale też pod kontrolą w nocy, czy jak nie patrzysz na dziecko to tylko na plecach

Po pierwsze, dziecko wcale nie powinno spać na boku - moja córka miała dysplazję stawów biodrowych i ortopeda powiedział, cytuje " noworodek może maksymalnie dwie minuty, zaraz po karmieniu leżeć na boku, jeśli mu się ulewa, nie dłużej, bo to deformuje stawy!". Byłam wielce zdziwiona, bo w szpitalu mi właśnie na boku kazali małą układać. Jeśli chodzi o spanie na brzuszku - mojej koleżanki córka tak spała od małego i teraz jest taki problem, , że ma na prawdę mocno główkę spłaszczoną po bokach bo ciągle leżała ba brzuchu z głową odwróconą w jedną stronę!

Gość mama jamajka
hmm bardzo ciekawe sa wasze wypowiedzi, mi polozna powiedziala znowu ze najbezpieczniejsza jest pozycja na brzuszku,ale oczywiscie u zdorowych dzieci, ktore nie maja problemow z oddychaniem i refulksem. Na boczku mi zabronila ze wzgledu na spłaszczona glowke i problem z biodrami, a na pleckach ze wzgledu na mozliwosc zakrztuszenia. moj mały jak spi na brzuszku to czesto sam odwraca sobie glowki na strony, ktra jest dla niego wygodniejsza

no chyba jednak z refliksem ma problem skoro ulewa to jest refluks fizjologiczny i mija do roku życia dziecka, wiec mimo wszystko proponowałabym plecki

refluksem miało być, poza tym jak dobrze dziecko odbijesz, to nie powinno się zakrztusić, a problemy z oddychaniem? tego nigdy nie wiemy

Gość mama jamajka
nie ulewa mu sie zawsze, tylko czasem jak za duzo zje, odbija mu sie zawsze, masz racje nigdy nie wiemy czy dziecko ma problem z oddychaniem, ale nie wiemy rowniez, czy nie ma problemow z watroba, sercem, zołądkiem itd. nie mozna byc przewrazliwonym skoro, lekarze mowia, ze dziecko jest zdrowe i prawidłowo się rozwija

A co z leżeniem na boczku ?? Moja córka też nie chciała spać na plecach , ale kupiłam wałeczki do łóżeczka i spała na boczku ... ponoć naj zdrowiej , tylko trzeba kolejno zmieniać boki .

no wiesz jak chcesz to kładź go na brzuszku, a co do dolegliości, o których piszesz to jest usg jamy brzusznej i echo serca, a tak poważnie to ja Ci tylko radzę, a Ty zrobisz jak zechcesz

Gość abradaewa
Moj synek nie chcial praktycznie od urodzenia spac inaczej niz na brzuchu. Czytalam na ten temat i nie ma to nic wspolnego ze smiercia lozeczkowo. Majac 3 mies spokojnie obraca sobie glowke wiec nic mu nie grozi. Moj syn ma teraz 2 lata i nadal zwykle w tej pozycji spi. Jak byl mlodszy to nie mial poduszki, potem, ok 1 roku dostał taką cieniutką a teraz ma normalną poduchę.